MotoNews.pl

Wymiana płynu chłodzącego w Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Może głupio to zabrzmi ale do tej pory płyn wymieniałem w serwisie podczas przeglądu i nie bardzo się orientuję jak spuścic cały płyn. Z chłodnicy to jest prosta sprawa odkręcam na dole korek i leci, ale pozostały z bloku?.
I jeszce jedno bytanie wymienic na koncentrat, czy gotowy płyn typu petrygo czy tym podobne.

[ wiadomość edytowana przez: dakro dnia 2005-09-23 08:21:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: dakro dnia 2005-09-23 08:23:37 ]

Naprawdę nikt z was nie wymieniał płynu????, eeeeee nieładnie.

Było na temat płynu nawet niedawno pisane! Szukajka.......!
No ale sie zlituje i napisze->

W rogu chłodnicy jest korek spustowy odkręcasz i leci, a jak chcesz spuscic z bloku to odkrec dolny wąż idacy od bloku do chłodnicy to wyleci reszta!
Wydaj 10-15 zł wiecej i kup koncentrat 50/50 z woda destylowana i masz! Potem dolewaj tylko koncentratu do zbiorniczka wyrównawczego....

Cytat:
2005-09-26 14:43:57, Tomasz1023 pisze:
jak chcesz spuscic z bloku to odkrec dolny wąż idacy od bloku do chłodnicy to wyleci reszta!

Przeciez korek spustowy jest z dolu chlodnicy to po co jeszcze odrecac waz? To niby jak mam zalac nowym plynem to mam odkrecic gorny waz i do niego lac?

to tak, wymieniałem uszczelniacze na zaworach ( żarł mi olej jak głupi i kopcił przy tym że zasłona dymna gwarantowana) trzeba było- spuścić płyn z chłodnicy przy okazji i z chłodnicy jak patrzysz z góry to w prawym dolnym rogu jest korek spustowy, odkręc go, ale też odkręć przy spuszczaniu korek z chłodnicy i ze zbiornika wyrównawczego, z bloku silnika, musisz odkręcić przewód, a rób wszystko przy zimnym silniku - bo możesz się poparzyć, jak będziesz uzupełniać , to wpierw zakręć korek spustowy i przewód przykręć a potem lej wpierw koncentrat ( ja wlałem 4l) i uzupełnij wodą - wlewaj do chłodnicy ja będzie w chłodnicy full to możesz naciskać górny przewód gumowy doprowadzony do chłodnicy aby szybciej powietrze się wydostało i tak aż będzie full, potem uruchom silnik i poczekaj aż się zagrzeje i uruchomi się termowentylator na chłodnicy poczekaj aż wskaźnik temp cieczy opadnie troszeczkę ( pompa przepompuje powietrze ) i uzupełnij w chłodnicy niedobór wodą. a potem jeszcze po paru dniach sprawdź stan w chłodnicy, jak będzie brakować dolej wody i to wszystko. ja robiłem ten manewr w zeszłą środę ( 28,09) i wszystko działa. powodzenia. tak godzinkę czasu sobie zarezerwuj