MotoNews.pl

OC i Prawo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie koledzy po dłużesz przerwie, ale jako ponownie mam Internet w domqu - zapewne będziemy częściej rozmawiać.

Jako, że moje autko przechodzi teraz dłuższy remoncik generalny (taki poważny), nie jeździ - bowiem znajduje się 200 km od Krakowa w pewnym warsztacie - zerwałem umowę z PZU na opłacanie ubezpieczenia OC połowie tego miesiąca. Równocześnie nie podpisywałem z inną agencją jakiejkolwiek kontunuacji.

Czy w pryszłym roku, jak na wiosnę odbiorę samochód po renowacji - mogę się spotkać z większymi kłopotami przy ubezpieczaniu??

Autko ma 32 lata skończone, łapie się na zabytek...
...czy nie byłoby również opłacalne rejestrowanie go na żółtych blachach??

Ew. przerejestrwanie na inną osobę może pomóc ??

Ma ktoś jakieś doświadczenia??

[ wiadomość edytowana przez: Yaro dnia 2004-10-26 20:49:38 ]

hmmm... o ile sie nie myle to identyczny temat jest chyba nawet pare postów nizej... http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=67525&c=0&f=25

jesli idzie o zólte tablice to sa duze zniszki , ale np wyjazd za granice --- musisz miec zgode od konserwatora zabytków czy cos takiego , zebys fury nie wywiózł . ale popytaj dokładnie

To jak tak napisze co sie dzieje jak sie nie wymówi ubezpieczenia pzu .
Moja stara płaci własnie 4 rate z 2000 zł kary nałozonej przez sad.
W 2000 roku siostra zmieniła ubezpieczyciela na innego poldkiem.....
Ubezpieczenie wynosiło 480 zł ........
2000/2001 2002/2003 i w 2003 / 2004 zgłosił sie komornik pzu ze zalegamy składki .....
Okazało sie ze firma Feniks nie istnieje i nie ma dowodów ze poldek był ubezpieczony ....... u nich......

Nie wiem co było kombinowane bo ex siostry wyjechał na cypr tok temu ......

Liczyli liczyli i uwzgeldnili tak ze ubezpieczenie 680 zł ..... + odsetki + kara za brak ubezpieczenia ..... 6 dni .....
Sedzia ustanowił 2000 złotych - to nei zart to jest polska.
Mama sie odwołała ze bezrobotna itp i anulowali jej 50 % i ma do zapłaty 1000 zł.....
Jedyny fakt dla którego umorzyli to kilka aut z rodziny w pzu .....
Rozłozyli to na 4 raty .....
Czytajcie umowy tam pisze ze jak nie zrezygnujesz miesiac przed koncem ubezpieczenia to musisz kontynuowac.....

I teraz najwieksza paranoja - przez 2,5 roku nikt nei raczył nas poinformowac o tym że zalegamy z tym...
Aze maja na to 3 rata tosie upomnieli w pore.....

Rozmawiałem z dobrze poinformowanym znajomym
Twierdzi, że mogę wyrejestrować na czas remontu samochód...
...z papierkiem idę do PZU płacę, to co im wiszę
A po ponownej rejestracji samochodu płacę od nowa...

Mam inne pytanie ale takie BTW: sprzedaje auto, tuż przed terminem płatności drugiej raty, wraz z autem oddaje polise OC. Auto juz nie moje, polisa także, musze zgłość sie od ubezpieczyciela i zerwać umowe czy ona jest juz nie moja więc to nie moja sprawa czy jeśli nie zerwe i nie zapłace drugiej raty, kiedyś dowiem sie o tym ze polisa jest ciągle moja i np. gdy skończy sie rok jej trwania ubezpieczyciel nie wyśle mi listu z propozycją przedłużenia i zapłacenia zaległej składki bo wiem ze jeśli po roku sie nie zerwie umowa zostaje automatycnzie przedłużona.

Cytat:
2004-10-27 21:23:25, CZUCZU pisze:
.....
Czytajcie umowy tam pisze ze jak nie zrezygnujesz miesiac przed koncem ubezpieczenia to musisz kontynuowac
.....

sorry ale w PZU mizesz zrezygnować, w przedostatnim dzniu trwania umowy... warunek konieczny: na piśmie...