Gaźnik 34DCMP w FSO 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie! Przejżałem forum, ale nie odnalazłem takiego wątku, a mianowicie: mam pojazd FSO 125p z silnikiem z Poloneza, jest w nim gaźnik 34DCMP i stykowy rozdzielacz zapłonu - czy można do tego gaźnika podłączyć bezstykowy regultor zapłonu, czyli przerobić mu zapłon na elektroniczny?? Mam moduł, cewkę elektroniczną i aparat zapłonowy - wszystko z Poloneza caro 1500 - tylko czy do tego gaźnika mogę podłączyć ten aparat ?

Ludziska kochane, pomożecie?? Proszę ślicznie

najlepiej byłoby zmienic też gaznik na ten nowszy od caro bo jest tam jeszcze elektrozawór wolnych obrotów

akurat elektrozawór to żadne udoskonalenie a jedynie wymóg w zakresie ochrony środowiska

No właśnie staram się tego uniknąć - wymiany gaźnika. Wymiana chyba pociągnęłaby za sobą - po za kosztami - konieczność przeróbki instalacji elektrycznej

akurat podłaczenie tego elektrozaworu to pikuś, zasilenie powinno pojawiac się w chwili włączenia zapłonu

Ale wracając do wątku głównego, czy jest możliwe podłączenie elektronicznego zapłonu do gaźnika 34DCMP, czy będzie to miało sens i czy będzie taki układ działał poprawnie??

Oczywiście ze jest to mozliwe. Rzekłbym nawet ze celowe. Odpada Ci 1 element do regulowania i kontroli (dochodzi zielony kabelek - ale to inna bajka). Zapłon nie ma nic wspólnego z układem zasilania. Zakładaj całego elektronika - kompletny aparat, cewke ,moduł, okablowanie do nich. W 1.5 ustaw zapłon na 5 -7 stopni. Jeśli masz aparat od 1.5 oczywiscie - oznaczenie 4497.
BTW w Warto wiedzieć (link na głównej stronie) jest gdzieś mój artykuł o wkładaniu takiego zapłonu do GLI - może ci to w czymś pomoże.
Powodzenia.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

No dzięki serdeczne za pomoc. Artykuł w "Warto wiedzieć" bardzo przydatny. Biorę się do roboty. Szkoda, że nie mam aparatu cyfrowego - zrobiłbym zdjęcia i jakiś artykulik o tym skreślił. Pozdrawiam wszystkich serdecznych czytelników forum.