Olej BMW

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAM.
MAM PYTANIE. STALEM SIE NIEDAWNO "SZCZEŚLIWYM" POSIADACZEM SAMOCHODU BMW525 Z ROKU 90 I CHCEM ZMIENIC W NIM OLEJ A NIE MAM ZIELONEGO POJECIA JAKI AKTUALNIE JEST W SILNIKU. I Z TYM WIARZE SIE MOJE PYTANIE, CZY KTOS MOZE ORIETUJE SIE JAKI NAJLEPIEJ WLAC OLEJ??
POZDRAWIAM

Witam!
Ja mam 525i z 89r.170km z przebiegiem 220000tys.km i miałem ten sam problem, poczytałem porozmawiałem z kilkoma osobami i zdecydowałem się na olej mineralny, dlaczego dlatego bo olej mineralny jest gęściejszy syntetyk mógły by wypłukać co nie co z silnika może zaczeły by się pocić uszczelki, pozatym może wyciszyć silnik szczerze mówiąc u mnie nie słysze różnicy ale po wymianie samochód jak by troche odżył, zresztą jest gdzieś post na forum pt. Jaki olej? Tam się dużo dowiesz.Pozdrawiam

Ja przywiozłem z niemiec 735 hmm chyba 2 tyg temu i powiedziano mi, że jest tam olej 5W/40, kiedyś mialem taki problem w swojej poprzedniej 735 ale wlałem Lotosa 10W/40 i jeździęłm bez problemów - a więc Tobie też taki polecam, wątpie że ktoś wlał mineralny do beemki.

Aldik ja nie powiedziałem że ktoś wlał do bemki olej mineralny tylko napisałem że ja tak zrobiłem ze względu na to że jest gęściejszy

ja również jeżdżę na mineralnym mobilu.nie widzę w tym żadnych przeciwskazań.jeżeli silnik ma już spory przebieg to nawet lepiej jest lać olej mineralny.

No zgadza się, też nie wiem jaki ma antyzwiązek BMW i mineralny?? Ja tez leje minerał, Aldik, może nas oświecisz??

kurcze czytam i dziwię się. sam na tym forum wypisałem już całą masę informacji o olejach, ich klasyfikacjach, zasadach dobory, a tu wciąż to samo. aldik jak myśłisz co lali niemcy do silników jak jeszcze nie było olejów syntetycznych? może olej rzepakowy? a tak na marginesie to oleje syntetyczne sa z nami od niedawna, a przed ich pojawieniem się silniki potrafiły robić po milionie km przebiegu i im nic nie było. i nie tylko były to silniki zachodznie. silniki z pf125 może nie robiły miliona, ale osobiscie znam faceta który zrobił na taxi 450 tysięcy bez remontu. aha, ja tez mam minerala w swojej beci. własnie wpadłem na pomysł by przeprowadzić ankietę w tej sprawie. zapraszam więc do zabierania głosu.
pozdrawiam

Człowiek się leni poszukać i ludziom głowy zawraca. Sorrki. Ale sie czegoś nauczyłem, szukaj a później pytaj. Dzieki że chcialo wam sie jeszcze raz to tłumaczyć.
Pozdrawiam

Cytat:
2004-10-29 13:51:28, mazi24 pisze:
Człowiek się leni poszukać i ludziom głowy zawraca. Sorrki. Ale sie czegoś nauczyłem, szukaj a później pytaj. Dzieki że chcialo wam sie jeszcze raz to tłumaczyć. Pozdrawiam

ee tam, Marcin R. ma na pulpicie zapisany ten tekst i tylko go wkleja, przecież chyba nawet wariat nie miałby siły tłumaczyć tego z 10x

dzięki elstir!!
obiecuje że to juz ostatni raz było