Kolega z sąsiedniego forum chce przesiąść się na omegę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstępie chcę zaznaczyć że Wasz kolega DrA bardzo dobrze mnie zna bo wielokrotnie konwersowaliśmy na Forum Espero...
Pytania jednak mam do ogółu klubowiczy....
Przymierzam się poważnie do zmiany samochodu i nastąpi to w przyszłym roku - mój wybór w 90% padł na Omegę B ponieważ gabarytami, wielkością wnętrza oraz bryłą przypomina mi on Espero... pozatym części Oplowskie są w tej chwili najtańsze na polskim rynku (gdybyśmy brali pod uwagę poważniejsze koncerny samochodowe) - zresztą Espero to Opel w koreańskiej budzie i wszelkie części zamienne do Espero to części od Astry albo Kadeta, więc wiem co i po ile....
Mniejsza o to....
Przeglądałem waszą stronkę klubową ale informacje które są na niej podane są dla mnie zbyt mało przejrzyste i niewystarczające...
Napewno będę chciał kupić Omesię z 1996 bo na nowszą mnie nie będzie stać a starsze miały już duuużo gorsze zabezpieczenie antykorozyjne....
A moje pytania to:
1. Ile Omega B waży? Wiele razy spotkałem się z opiniami ludzi którzy mówili że to ciężki kolos i przez to będzie spoooro palić...
2. Jakie są dostępne silniki w Omesiach z rocznika 1996?
3. Jakie są i z czym, najczęstsze problemy w Omegach? (W Espero na przykład problemy są z ABS-em, alternatorem, z elektryką szyb i przeobrzydliwie rdzewiejącą blachą...)
4. Na co zwracać przedewszystkim uwagę przy kupnie Omegi?
Serdeczne dzięki tym którym się chciało przeczytać mojego posta i odpowiedzieć...

1. Od 1500kg sedan 2.0 do 1800kg kombi MV6 w uproszczeniu
2. 2.0 16V 136KM / 2.5V6 - 170KM / 3.0V6 211KM / 2.5TD 135KM (chyba ??)
3 i 4. Wyszukiwarka haslo - typowe usterki / zakup omegi. Sporo lektury. Wszystko bylo.

Ad.2 I jeszcze 2.0 8v 115 km, ale za słaby na 1,5 tony. Mam to wiem hehe

-----------------
Stahu

He he z tym podobieństwem to lekka przesada chyba ale nie to jest istotne. W każdym razie życzę sukcesów podczas zakupów.

Pozdrawiam

Cytat:
He he z tym podobieństwem to lekka przesada chyba

Czemu ?
Mozna sie pobawic, skoro Espero i Omega
to moze Maly fiat i Porsche ?

Pozdrawiam

EEE roznice radykalne,ja znajomego z mercedesa E klasy przewiozlem omesia ,to i zyskal szacunku dla tych aut,wyposazenie i pover.

[quote]
2004-11-01 18:00:36, DrA pisze:
2. 2.0 16V 136KM / 2.5V6 - 170KM / 3.0V6 211KM / 2.5TD 135KM (chyba ??).......
quote]
2.0 fajny wołek do przemieszczania wszystkiego (wiele rzeczy wejdzie, mało radości z jazdy.

2.5-3.0 2.5 dobry do Vectry, jeśli miałbym wybierać między tymi dwoma silnikami, to wolałbym emfałszaść ( koszty części takie same, a radość z jazdy o 41 koników większa

no i wreszcie 2.5 TD....
jeśli chodzi o moc to nie chyba a na pewno.
NIE BIERZ TEGO WYNALAZKU W OGÓLE POD UWAGĘ!!!!!
Z tego rocznika przeważnie pojazdy już przechodzone, części drogie jak cholera ( Będziesz Miał Wydatki, czyli silnik od BeeMWe), no chyba że kupisz coś świeższego, np 2000 r. w zwyż.

Czyli reasumując:
- jeśli chcesz mieć samocód, w który wszystko wejdzie i koszty eksploatacji będą w miarę niskie jak na swoją wielkość - wybierz 2.0 16v
- jeśli chceszmieć samocód, który dostarczy radości z jazdy w stosunku do kosztów posiadania dużej, mocnej bryki - wybierz MV6

i jeszcze - 2.5 TD przestało mi się podobać!!!!!!

Cytat:
Mozna sie pobawic, skoro Espero i Omega
to moze Maly fiat i Porsche ?

Wiedziałem że prędzej czy później znajdzie się ktoś komu nie spodoba się to porównanie...
Przecierz wyraźnie napisałem że biorę tu pod uwagę jedynie gabaryty, czyli ogólna wielkość auta, kształt jego bryły i pojemność wnętrza dla pasażerów...
Przecież nie porównałem tych dwóch samochodów pod względem technicznym, bo Espero sporo zostaje w tyle pod tym względem, dlatego też chcę się własnie przesiąść na lepszy samochód jakim w tym wypadku będzie Omega B...

Kilka nowych pytanek mi się nasunęło:
1. To magiczne MV6 o którym wspominacie to 3 litry?
2. Jakie spalanie ma mniej więcej 2.0 16V ??? Mam tu na myśli Omegę z instalką gazową?

Cytat:
2004-11-02 00:55:44, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Wiedziałem że prędzej czy później znajdzie się ktoś komu nie spodoba się to porównanie... Przecierz wyraźnie napisałem że biorę tu pod uwagę jedynie gabaryty, czyli ogólna wielkość auta, kształt jego bryły i pojemność wnętrza dla pasażerów...

I dlatego ktoś się właśnie przyczepił. Bo nijak nie da się porównać rozmiarów i przestronności tych dwóch samochodów. Dość powiedzieć, że Oma Caravan jest dłuższa od Merola klasy E. I szerokość wnętrza - a to związane jest m.in. z rostawem kół (nie osi).

Cytat:
1. To magiczne MV6 o którym wspominacie to 3 litry?

Dokładnie

Cytat:
2004-11-02 08:50:03, miklo pisze:
Oma Caravan jest dłuższa od Merola klasy E

jak pamiętam długość sedana i caravana (i kombi też - jak ktoś lubi ) jest taka sama

P.S. za chwilę zacznę posądzać o brak "obiektywizmu". Znajomości znajomościami ale...

jezeli chodzi o spalanie 2.0 16v to
Na benie:
trasa 120-130kmh - 8,80litra - 9.45litra, w tych granicach, jedziesz wolniej no to nawet mozesz i 7,5 uzyskac tylko uwazaj na wyprzedzajace maluchy....
miasto-nijak ponizej 10l nigdy mi sie nie udalo zejsc, przewaznie 10,4-11,0 l100km

gass-ja mam wtryski, wiec duzej roznicy nie ma w spalaniu na gazie, mysle ze do II generacji musisz doliczyc sobie jakies 1,5 litra???

gaz-trasa - 9,80 - 10,20litra
miasto-(nie wiem jeszcze jak zima) 11,2-11,8 (mniej wiecej)

zapomnialem dodac za mam caravana (kombi), co troszeczke podnosi zuzycie bo ciezszy jest

Cytat:
2004-11-02 09:15:58, dARTi pisze:
jak pamiętam długość sedana i caravana (i kombi też - jak ktoś lubi ) jest taka sama

A nie!
Sedan: 4787
Caravan: 4819

o! i dluzszy tez!!!!!!!!!

Cytat:
P.S. za chwilę zacznę posądzać o brak "obiektywizmu". Znajomości znajomościami ale...

Czasami brak obiektywizmu poplaca. Dowiedziales sie przy okazji, ze masz dluzszego ode mnie

w zakresie 32mm moja pamięć bywa zawodna

Cytat:
2004-11-02 09:37:15, DrA pisze:
Czasami brak obiektywizmu poplaca. Dowiedziales sie przy okazji, ze masz dluzszego ode mnie

no dobra - od dziś wielkość ma znaczenie

Rozstaw kół [mm]

przód:

sedan = karawan = 1502 (225/55-16); 1514 (205/65-15)

tył:

sedan = 1516; 1528 - odpowiednio

karawan = 1513; 1525

Wysokość budy:

sedan = 1455, karawan = 1545 (z relingami)

Czyli karawan węższy (na kołach) i wyższy.

I ma większy prześwit: 135 sedan vs 142 karawan.

Waga - mój pojazd z 1/2 baku + szpeje zwyczajowo wożone w bagażniku i innych miejscach (walizka z kluczami, olej, płyn, płyty w zmieniarce itd.) = 1692kg

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

OLOBONO dzięki za wyczerpujące info! Własnie o taki mie chodziło

Prowo, jaki ty masz silnik? Bo jak na Omegę sedana to te niecałe 1700kg to sporo...

...co do porównania Espero i Omegi pod względem miejsca wewnątrz... zastanawia mnie ilu z was siedziało w tym Espero z tyłu na kanapie... nie będę tu na wasze forum wprowadzał zamieszania co bym od razu zlinczowany nie został (bo prędzej czy później będę chciał się tu do was przenieść) ale może DrA wypowie się w tej kwestii... w końcu sam kiedyś Espero miał...
Oczywiście różnica będzie zapewne z korzyścią dla Omegi... ale to będą pewnie różnice kilkucentymetrowe... zresztą... zara wezme książkę o Espero i sprawdzę te wymiary co by mieć katalogowe dane

No i mam:

Espero długość całkowita = 4615 (Omega Sedan = 4787)
Espero szerokość całkowita = 1718 (Omega Sedan = 1786)
Espero rozstaw osi = 2620 (Omega Sedan = 2730)
Espero rozstaw kół przód/tył = 1426/1423 (Omega Sedan = 1514/1528)

...więc nie mówmy "że nijak nie da się porównać tych samochodów"...
...niestety wymiarów wnętrza nie udało mi się znaleźć... ale poszukam...
Podkreślam jeszcze raz - nieporównuję Omegi z Espero pod względem mechanicznym bo to jest bezsensowne.... rozumiem że mogłem urazić co niektórych klubowiczów porównując Omegę jako samochód wyższej klasy z Espero, samochodem niższej klasy - ale moje porównania tyczą się tylko i wyłącznie wygody pasażerów w nich siedzących...

Mój stary ma Vectre B... a ilekroć wyjeżdżamy całą rodziną w trasę to siadamy w Espero, własnie z tego względu że jest wielkie i wygodne... bo w Vectrze po maxymalnym odsunięciu przednich foteli do tyłu nie ma już miejsca na nogi pasażerów siedzącyh z tyłu... dlatego wybierając Omegę jako mój następny samochód właśnie wielkość wnętrza brałem pod uwagę.... a że części Oplowskie są mi bliskie z faktu że Espero na nich jeździ, stąd własnie wybór padł na Omegę...

[ wiadomość edytowana przez: ŁUKASZ_GAJER dnia 2004-11-02 17:43:09 ]