| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bocian_s_313_PTK PN Rover Siedlce | 2004-11-05 10:42:15 Witam.
Mam pytanie dotyczące kwestii prawnej. Posiadam samochód Polonez 1,4 z wielopunktowym wtryskiem. Pierwsza rejestracja była w XII.95'. Napewno przed 2002r. został założony gaz bez sterowania dawką (tzw. króciak z registerkiem). W myśl obecnie obowiązujących przepisów nowo instalowane instalacje z w silnikach z wtryskiem paliwa muszą mieć gaz ze sterownikiem dawki. Jak prawo zapatruj się na auta z już zainstalowaną instalacją gazową?? Czy muszę dokładać sterownik?? Pytam się bo w najbliższym czasie zbliża się przegląd i chciałbym wiedzieć jak mam rozmawiać z diagnostą na ten temat. Liczę na waszą pomoc. Najlepiej to prosiłbym o wskazanie mi jakiegoś aktu prawnego który reguluje tą kwestię. |
Bocian_s_313_PTK PN Rover Siedlce | 2004-11-05 15:24:07 No to ładnie zbieram kase na sterownik do gazu. A może sekwencja |
wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2004-11-06 11:37:32 Faktycznie w przepisach było to gdzieś od 1995r, ale dopiero w kwietniu 2002 wyszła jakaś nowelizacja przepisów i dopiero od tego momentu zaczęto to faktycznie egzekwować. Ja mam (niestety) w wielopunkcie instalkę na śrubę założoną w grudniu 2001r, wtedy też wbijałem ją do dowodu rej. i nie miałem problemów. Od tamtej pory również nie miałem żadnych problemów na przeglądach. |