Kupilem sobie OMKE B X20XEV - witam wszystkich

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , od 3 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem OMKI 2.0 X2-XEV caravan . udalo mi sie jak kupic w niemczech za niecale 2000E w niezlym wypasie poza skora i el. fotelami

Nietety okazalo sie ze strasznie sie grzala pod czerwone pole wskaznik skakal - wiec kupilem w koncy nowa chlodniczke i klopoty ustaly. Lakier niestety zostal zbombardowany gradem i jest pelno bialych podkladowych sladow ;(.

Ale do sedna sprawy . Chodzi mi dokladnie o zawieszenie . Ogolnie jest ok . ale jak nieraz wjezdzam na na niewielki wypust typu bardzo maly kraweznik to slychac glosny stuk , tak jak by cos uderzalo lub bilo jedno o drugie. nie wiem co to moze byc ;( czy juz remont zawieszenia ??? auto ma przejechane 139 tys , rocznik 95 luty ;( -

Po za tym ciesze sie ze moge dolaczyc do klubu milosnikow OPLA OMEGI

Zanim dołączysz do klubu, to naucz się nie wstawiać trzech identycznych postów za jednym razem, bo będziesz miał tu ciężko. Druga sprawa, to używaj wyszukiwarki, bo też będziesz miał ciężko.
A zawieszenie... pewnie tuleje wahaczy wyklepane albo łączniki stabilizatorów.

dziekuje za odp. i przepraszam ale dosc dlugo plik mi sie zalaczal z nowym tematem i byc moze to wina tego . prosze admina lub moderatora o usuniecie zbednych tematow

Jak mi ostatnio tal pukalo to ku mojemu zaskoczeniu okazaly sie wewnetrzne koncowki drazka kierowniczego, moze u Ciebie tez, mam OmB 2.0 16v

------------------------------
kmieciu stwierdzil, ze nalezy siedziec cicho

Stawialbym na tuleje wachaczy, mialem ten sam objaw jak zwiozlem swoja, przy wjezdzie na niski kraweznik, szczegolnie przy skreconych kolach slychac bylo glosny stuk.

Laczniki stabilizatorow tez wymienialem ale te slychac bylo np przy wolnej jezdzie po kostce brukowej.

Pozdrawiam

wlasnie mam taki objaw jak TymeX opisal , tyle ze jadac po kostce nic nie stuka i na wybojach super sie sprawuje tylko przy tych wjazdach na male krawezniki i nietylko na skrconych kolach ale i na prostych

mam pytanko ile taka przyjemnosc moze mnie kosztowac mn.wiecej i czy tyl tez leci ? czyt tylko to sie dzieje z przodu ?

bo nieraz z tylu tez mam dziwny gluchy stuk

Dziekuje za pomoc

Jak zgaduje laczniki stabilizatorow mozesz miec OK, moze byly wymieniane.
Co do tuleji wachaczy przednich to ja dalem (juz dokladnie nie pamietam) za tuleje ok 250 - 300 = 4szt. + wymiana 150 bo chlopaki nagrzewali palnikiem zeby stare sciagnac :/ (nie robilem tego w ASO)

Z tylem nie wiem u mnie jest cichutko.
Zrob przod pozniej posluchaj, posprawdzaj na szarpaczu co moze byc z tylem.

Pozdro

Co do tych objawów to miałem identyczne. Wczoraj wymieniałem tulejki (x 4) i teraz wszystko jest OK! Jest to czasochłonne, ale można wykonać we własnym zakresie. Potrzebny jest tylko kanał i dużo cierpliwości, by wybić te stare tulejki! Mi to zajeło około 6 godzin przy pomocy ojca! Co do ceny to nie wiem, ale mogę popytać i dam Ci później znać. Ja te tulejki (4 szt.) odkupiłem od kuzyna za 100 zł + flacha!

znalazlem w sklepie interentowym GRAMS

takie cos

TULEJA WAHACZA PRZÓD 108.09 zł
OMEGA B

TULEJA WAHACZA TYŁ 36.51 zł
OMEGA B

jezeli uwazacie ze cena jest OK to zamowie

Jak dla mnie OK, pewnie jakby sie uprzec to da sie znalesc tansze, upewnij sie tylko czy te tuleje nie sa z pod gwazdy "najtansze najlepsze" !

Powodzenia !

A ja stawiam na łącznik (tj. te pionowo usutuowane pręty ) miałem to samo i wyleczyłem.

tuleje

ja kupowalem od nich. komplet (4 szt) 115 zl z przesylka, produkcji niemieckiej.