Info nt.silnikow uzytkowych i wyczynowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no wiec sprawa jet prosta jak kierownica:potrzebne mi dosc pilnie wszelkie info nt.wspolczesnych silnikow i rozwiazan w nich stosowanych.wszelkie linki do stron polskich i zagranicznych.interesuja mnie cale silniki jak i poszczegolne rozwiazania technologiczne zarowno w silnikach uzytkowych jak i wyczynowych.za wszelkie linki i info dzieki z gory

Nie podam linkow bo musialbym po prostu googlac, nie mam nic zabookmarkowane ani nic szczegolnego nie zapamietalem. Ale poszukalbym o takich rzeczach jak wszystkie "zmienne" rzeczy czyli zmienne kolektory dolotove (VW), zmienne fazy rozrzadu (japonce), elektromagnetyczny rozrzad (BMW M-power), Gasoline Direct Injection (Mitsu GDI, VW FSI), Common Rail, turbiny o zmiennej geometrii, pompowtryskiwacze, cewki nakladane bezposrednio na swiece, und viele andere... Pewnie znasz wiekszosc z tych rozwiazan ale moze akurat cos cie natchnie...

Oczywiscie w moim rozumieniu wspolczesne silniki to te obecnie produkowane ale tez rozniace sie znaczaco od tych z lat '70 i 80. Oczywiscie wszystko to silniki spalinowe...

no i jeszcze twin spark z alfa romeo czyli dwie swiece na cylinder.