| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-09-26 20:25:03 zmień mechanika bo ten to wyjątkowy BUC.
do "suchej" skrzyni wchodzi 1.2 litra a podczas wymiany nigdy nie wyjeci cały tak więc zwykle wystarcza 1 litr. |
jarn LOB SYMPATYK Omega MV6 Białystok | 2004-09-26 21:28:23 Myśl,że zmiana oleju nic nie da, coś Ci chyba się wyrobiło.... |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-09-26 21:29:50 trudne włączanie JEDNEGO biegu nie może być spowodowane przez wadliwy olej, takie problemy byłyby największe przy I-ce i wstecznym. Moim zdaniem powody mogą być dwa:
1- w samej skrzyni zużyty układ wybierak, piasta synchronizatora i synchronizator 2- zewnętrzny układ zmiany biegów, czyli począwszy od lewarka aż do wodzikow w skrzyni Czy przy wyłączonym/włączonym silniku i wciśniętym sprzęgle biegi dają się przełączać bez trudu i wchodzą bez problemu? Jeśli tak to raczej synchronizator, jeśli nie to układ zewnętrzny Pozdr Janusz P.s. Co do oleju, to jak słyszę Hipol, to mi mróz po gnatach chodzi, qrwa następny rzeźbiarz gowna, , ile zaoszczędziłeś na oleju 50 zł? ciekawe, co robi twoja oma przy minus 10 po uruchomieniu po nocy i puszczeniu sprzęgla na luzie, jedzie od razu do pracy? |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-09-27 01:13:07 Ano właśnie, jeśli występuje objaw, że bieg wchodzi jakby z oorem, czy nawet lekkim stuknięciem, oznaczać to może niecałkowite rozłączenie sprzęgła, jak to się kiedyś mawiało, "sprzęgło ciągnie". Przyczyna to albo za mały skok pedału sprzęgła(linka za długa), albo zwalony docisk, sprężyna centralna nie ma pełnego zakresu ruchu.
Drugi nie ukrywam, że rzadszy powod to właśnie smarowanie skrzyni. To najlepiej widać przy niskich temperaturach jak skrzynia jest jeszcze zimna, biegi wchodzą z oporem, a zaraz po ich zapięciu bez puszczenia sprzęgła ma się wrażenie, jakby auto miało zamiar ruszyć. Objaw ten maleje lub zanika całkiem po rozgrzaniu się oleju. Stąd zalanie skrzyni i mostu naprawdę dobrym, z gornej półki olejem jest zawsze opłacalne. Obciążenia kół zębatych siłą przyporu są niemałe, a smarowanie jest wyłącznie rozbryzgowe, nie ciśnieniowe jak w silniku. Im więc lepszy olej, tym krócej elementy przacują w niekorzystnych warunkach. Większość z nas jeździ autami wieloletnimi, z wielkimi przebiegami, czy warto robić złudne oszczędności na 2 słownie dwóch litrach oleju? choćby dla spokoju sumienia. Myślę, że nie, no chyba, że ktoś woli te parę zaoszczędzonych groszy wydać na poszalenie na dodatkowym zbiorniku gasssu |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-09-27 18:39:54 zrobilem na hipolu w skrzyni biegow 60tys km i trzy zimy objezdzilem przebiegu mam 250tys km i nic mi nie zgrzyta ,biegi wchodza leciutko bezwzgledu na mróz czy gorac nigdy nie mialem problemow z biegami i niemam tez zadnuch wyciekow,polegam tylko na swoich doswiadczeniach z olejami gdyz pracowalem przy ich produkcji. |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-09-27 19:38:25 ostatnio jak już wspomniałem bawiłem sie regulacją sprzęgła,,łapie(dokładnie zmierzyłem na 2/5 od dołu więc powinno być gites.....starszy gada, że lepiej, żeby sprzęgło łapało przy końcu to wtedy w czasie jazdy nie łapie....dobra.. jest na 2/5 od dołu więc chyba dobrze,..jutro zrobie na 3/5 i zobacze czy będzie lepiej....
wchodzą bez problemu.... lookne jeszcze to sprzęgło, powoli będę starszego przygotowywał do wydatku....... pozdr |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-09-27 21:08:03 u mnie sprzeglo lapie tez pod koniec ,wsumie zawsze mi tak lapalo troch nie moglem sie do tego przyzwyczaic ale juz mi nie przeszkadza.kiedys taki kolega mechanik z zawodu amator doradzal mi jak on ustawia sprzeglo a mianowicie:podnosi auto na lewarku kolo napedzane(zalezy jaki naped tyl czy przód),jedna osoba wsiada do auta wlacza bieg i trzyma wcisniete sprzeglo z pierwszym biegiem,a on tak reguluje sprzeglem aby bardzo minimalnie zaczelo obracac kolem(na pograniczu obracania kolem a calkowitym wysprzegleniem) i nawet calkie mu to niezle wychodzi.
sam nigdy tego nie probowalem,więc nie wiem czy to tak rzeczywiscie mozna ustawiac,moze ktos sie spotkal z taka metoda? |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-09-27 23:19:05 sprawdziłem i u mnie jak pedał sprzęga jest "u góry".tolink ajest bardzo luźna, jutro zrobie tak, żeby miała tylko lekki luz..może to pomoże,napewno nie będzie łapać.......a jak jużma złapać pozdr |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2004-09-28 16:02:34 dobra........
podciągnęłem( podciagnełem).....dobra.......podciągłem linke od sprzęgła, w książce piszą że różnic pomiędzy dolnym a górnym położeniem sprzęgła powinna wynosić142...149mm, u mnie było ok.165 a tera to już wogóle jest ze 188mm..............jest tak..włączcie wyobraźnie pozdr |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-09-28 20:09:20 O ile ja się znam na medycynie, to sprzęgło powinno mieć luz tylko i wyłącznie po to, żeby łożysko oporowe nie było napędzane przy puszczonym pedale. Jeśli linka jest zbyt mocno napięta, sprzęgło może być w tzw "pracy" pomimo puszczonego pedału, co skutkuje szybkim padnięciem łożyska oporowego, a w ekstremalnym przypadku ślizganiem się sprzęgła. Stąd regulacja powinna być taka, aby pedał spręgła miał luz, a lożysko jest odciągane sprężyną powrotną. Da się to wyczuć bez trudu zwłaszcza przy mechanicznym układzie jak w omesi "A".
|
![]() siengrzesio Omega A 2.0i GLS Knyszyn | 2004-11-21 18:22:11 No dobra, ale jaki olej trzeba zalać (prócz Hipolu). Pytam, bo po zakupie Omesi zmieniłem na Elf 80W90 niby taki jaki miał być tzn. o takich parametrach i okazało się że skrzynia pracuje dużo gorzej jak na starym oleju. Gdybym wiedział, że tak będzie nie odzywałbym się w ogóle do skrzyni, bo czasem zamiast się polepszy to się popieprzy. Ale do rzeczy. Jaki jest najlepszy znany wam olej do skrzyni? |