MotoNews.pl

E-36 320 coupe gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko co sadzicie o gazie w e-36 320? Slyszalem ze wystepuja problemy z powodu kolektora plastikowego? Czy ma ktos z was gaz w takim silniku? Nie wiem co mam robic bo zakupilem wlasnie takie auto i mysle nad gazem ale slyszalem duzo negatywnych opini.... czekam na jakies informacjie z gory dzieki

sprawdź w wyszukiwarce tematów, było tego mnóstwo

wtrysk i to sekwencyjny no i nie będzie problemów a tak to uszkodzony przepływomierz rozwalony filtr powietrza niekończące sie regulacje itd itp

a najlepiej i najpewniej to jezdzic na benzynie bo do tego ten silnik zostal stworzony

ja mam 320 i chciałem azlozyc gaz ale wszyscy fachowcy odradzali a niektórzy nawet nie chcieli sie podjąć założenie! chyba ze sekwencyjny ale to wydatek prawie 5tyś! wiec zrezygnowalem. poza tym policz czy to faktycznie taki złoty interes? ja liczyłem i popatrz:
srednio paliwa pali ok 10l tj 10*3,2=32zl na 100km
srednio gazu pali ok 12l tj 12*2=24zl na 100km
wiec na 100km oszczedzasz 8zl! a instalacja kosztuje ok 2,5tys! do tego mniejsza moc i wogole. ja dałem sobie spokój.

Cytat:
do tego mniejsza moc i wogole. ja dałem sobie spokój.

na sewencyjnym różnica w mocy jest niezauważalna

owszem w dzisiejszych czasach różnica w kosztach nie jest tak duża by było to bardzo opłacalne. Jeżeli jeżdzisz dużo za mmiastem to tak, ale jak miasto i krótkie odcinki to daruj sobie.

Cytat:
2005-01-13 17:51:11, sieka pisze:
ja mam 320 i chciałem azlozyc gaz ale wszyscy fachowcy odradzali a niektórzy nawet nie chcieli sie podjąć założenie! chyba ze sekwencyjny ale to wydatek prawie 5tyś! wiec zrezygnowalem. poza tym policz czy to faktycznie taki złoty interes? ja liczyłem i popatrz: srednio paliwa pali ok 10l tj 10*3,2=32zl na 100km srednio gazu pali ok 12l tj 12*2=24zl na 100km wiec na 100km oszczedzasz 8zl! a instalacja kosztuje ok 2,5tys! do tego mniejsza moc i wogole. ja dałem sobie spokój.

benzynę liczysz po 3.2 a gaz po 2????
chyb ceny są trohę inne: benzyna 3.6 a gaz 1.9
przy spalaniu benzyny daje to koszt 36zl a na gazie 22zl
różnica 14zl a nie 8zl
czyli przejeżdżając rocznie np 20.000km płacisz:
- 7200zl benzyna
- 4400zl gaz

więc powiedzmy, że roczna róznica wynosi z 2500zl
koszt instalacji jakieś 5000zl
więc trzeba przejechać 40k km aby się koszt instalki zwrócił

to tyle apopos obliczeń

Co do tematu...
mam gaz właśnie w takim bmw... nie zmniejsza on aż tak bardzo dynamiki
v max na benz to 210km (po równym), na gazie 203km
ale w Polsce i tak jest niewiele miejsc, gdzie można tyle pojechać bezpiecznie

Moim zdaniem, jazda na gazie to to samo co jazda na wiśniówie w dieslu!
Dokładnie. Silnik benzynowy jak sama nazwa wskazuje przeznaczony jest do benzyny.

Chcialem założyc gaz ale akurat w moim przypadku chyba by mi się to nie skalkulowalao na moją korzyść, nie mówiąc już o moim zdrowym silniku!!

Pozdrawiam i idę do domu.
Narka.

no to idż do domu i nie pisz takich pierdół narka

Ok ale wnioskuje że różnica 2500zł na 20 tyś km wyliczona została ze średniego spalania ok 10 litrów, ale jeżeli autko pali ok 15-20 to wcześniej się zwróci. I to dużo wcześniej.

Jeżeli auto pali więcej to napewno szybciej, ale trzeba doliczyć do eksploatacji na gazie jeszcze częstsze wymiany filtra, droższe przeglady i koszty eksploatacji instalacji gazowej(jeżeli ktoś planuje jeździć kilka latek. A i gaz znając skłonności akcyzowe może zdrożeć. Mam znajomego na stacji z gazem i mówił, że w tym roku ma kosztować gaz 2,50 . Ale to on mówił, choć kiedyś mówiono, że benzyna ma kosztować 3zł. a jak wiemy juz kosztuje znacznie więcej. pzdr

To jakaś paranoja z tymi cenami, szkoda gadać! Ja narazie nie mam gazu i wolen zresztą nie marudzić , bo narazie benzyna idzie w dół.

Cytat:
2005-01-14 14:54:52, Elstir pisze:
benzynę liczysz po 3.2 a gaz po 2???? chyb ceny są trohę inne: benzyna 3.6 a gaz 1.9 przy spalaniu benzyny daje to koszt 36zl a na gazie 22zl różnica 14zl a nie 8zl czyli przejeżdżając rocznie np 20.000km płacisz: - 7200zl benzyna - 4400zl gaz więc powiedzmy, że roczna róznica wynosi z 2500zl koszt instalacji jakieś 5000zl więc trzeba przejechać 40k km aby się koszt instalki zwrócił to tyle apopos obliczeń

we wrocławiu paliwo kosztuje 3,18 a gaz 2zł. dlatego tak policzyłem. nie wiem jak w innych miastach jest?