| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-06 01:21:14 mam prośbę,czy może mi ktoś wytłumaczyć czy padnięty czujnik przepustnicy ma wpływ na dynamikę silnika bo zauważyłem że ostatnio mój silnik chodzi w kratkę raz jest bardzo czuły na naciśnięcie pedału gazu innym razem zamula i nie jest taki czuły.słyszałem z niepewnych zrudeł że czujnik ten ma wpływ na ilość podawanego paliwa nawet do 20%.czujnik kosztuje w serwisie 150zł.nie chcę jednak kupować bez uprzedniego zorientowania się w temacie.zaznaczam jednak że poprzedni właściciel chyba już go rozbierał.na rozgrzeanym motorze gdy go odłączę to nie ma żadnej różnicy(tak jak by go nie było)poradzcie i wytłumaczcie. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-06 06:20:35 czujnik położenia przepustnicy jest zwykłym potencjometrem. jak go wyjmiesz i bedziesz mierzył rezystancję na jego nóżkach (trzeba metodą prób i błędów dojść które to, bo o ile sie nie mylę są tam trzy). od położenia "zamknięta" do położenia "maksymalnie otwarta" musi to być zależność liniowa. to znaczy wartość rezystancji mysi stale rosnąć lub maleć, wraz ze zwiększeniem otwarcia przepustnicy. być może wystarczy tylko go rozebrać i popsikać np WD40, żeby ruchomy styk miał dobry kontakt z płytką oporową.
oczywiście że ma, przecież to ten czujnik jest najważniejszy jeśli chodzi o "powera" w aucie. pozdrawiam |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-06 17:24:51 dzięki Marcin,najpierw rozbiorę i sprawdzę jak nic nie pomoże to zakupię nowy.pozdrawiam |