525 AI Touring benz. 2.5 litra 192 PS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Chciałbym aby ktos podzielił się ze mną spostrzeżeniami odnosnie zużycia benzyny, czy instalować gaz? co ile wymieniać olej, czy można coś przyoszczędzić paliwa !!!- ale bez instalowania gazu ???

nie wiem czy jest sens instalować gaz przy takiej jego cenie a w zimę ma być jeszcze droższy 2.50gr(zgroza )moim zdaniem jeżeli nie robisz naprawdę długich tras to jest to bezsensu.ja w swojej 525 posiadam gaz ale już na nim nie jeżdzę bo różnica na krótszej trasie jest zbyt mała a na benzynie samochód jest żywszy.
w trasie betka spala mi przy normalnej jezdzie 10-11 litrów benzyny(gazu nie liczyłem ale schodził z butli dośc szybko).
hmmm jak przyoszczędzić paliwa?pytasz proste nie gnieść bez potrzeby do podłogi i pilnować ekonomizera poza miastem 525 na piątym biegu przy 150km/h bardzo lekko się toczy a ekonomizer pokazuje 8-9 litrów(oczywiście auto spaliło by tyle gdybyś jechał 100km po autostradzie i trzymał pedał gazu w jednym punkcie,w żeczywistości wyjdzie troszkę więcej)olej najlepiej wymieniać co 10 tys.km,ja zmieniam właśnie po tylu a jeżdżę na mineralnym mobilu,mam już lekko ponad 200tys na liczniku i syntetykiem nie zalewam.przemyśl instalację tego gazu ale ja osobiście odradzam,do następnej furki już nie założę.pozdrawiam

Dziekuję bardzo i chyba tak jak mi radzisz nie zainstaluję gazu (opinia też moich znajomych) nie robię dużo km, chyba że wyjazd na wakacje! CIEKAWE ILE BĘDZIE KOSZTOWAĆ BENZYNA W ZIMĘ ??? Ja mam automat z tempomatem (przejechane 186 tys km) i po włączeniu przy 120 km/h komputer pokazywał mi zużycie 8.5 litra.Co do oleju to sprawdziłem w książce i mam mobil 1 syntetyk 0w20 i po metodzie "macajewa" doszedłem do wniosku że lepkość jest idealna i nic nie utracił z "kolorytu" (mimo że wymieniany 20 tys. km temu !!!) myślę że po przeczytaniu postów na temat olejów dostosuję się do kolegi chyba - "MARCIN RADOM" i wymienię tylko filtr oleju i pojężdżę jeszcze na tym mobilu ok. 15 tys km. stale kontrolując lepkość.
Aktualnie moje 525 e34 automat po mieście pokazuje mi zużycie 15 litrów, na temat oszczędności jeszcze raz, to miałem na myśli jakieś "usprawnienia" przy silniku - magnetyzer ? - co o min sądzisz lub sądzicie ?
jeszcze raz dzięki bardzo i czekam na odpowiedzi,

pozdrawiam

Cytat:
Co do oleju to sprawdziłem w książce i mam mobil 1 syntetyk 0w20 i po metodzie "macajewa" doszedłem do wniosku że lepkość jest idealna i nic nie utracił z "kolorytu" (mimo że wymieniany 20 tys. km temu !!!) myślę że po przeczytaniu postów na temat olejów dostosuję się do kolegi chyba - "MARCIN RADOM" i wymienię tylko filtr oleju i pojężdżę jeszcze na tym mobilu ok. 15 tys km. stale kontrolując lepkość.

JA SIĘ ZABIJĘ!!!! napisz mi w jaki sposób jesteś w stanie skontrolować lepkość? poza tym lepkość to nie najważniejszy parametr!!! oleje się starzeją więc sprawdź jeszcze kiedy był olej wymieniany, bo może 5 lat temu. nie mogę uwierzyć w to że ktoś na podstawie pomacania oleju stwierdza, że olej ten ma idealną lepkość!!!!!!!!! człowieku firmy używają specjalnych urządzeń do tego a ty macasz i wiesz?! jeszcze nie spotkałem takiego gościa! gratuluję! co do wymiany to spokojnie możesz jeszcze te 15 tkm pojeździć.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2004-11-05 09:41:28 ]

no tak podpadłem ,,, ale znam jescze takich co tak sprawdzają (od nich ta metoda ?!) - olej był wymieniany 20 tkm temu ok. półtora roku po wymianie w niemczech

czy ktoś wie coś o "magnetyzerach" ???

chcesz mi powiedzieć, że auto w niemczech przejechało w ciągu 18 miesięcy tylko 20 tysięcy km?
no tak, wiadomo. auta 10-12 letnie z niemiec mają wszystkie maksymalnie 170 tysięcy przebiegu i 99% z tych aut mieli ludzie w wieku powyżej 60 lat

... auto mam niecały miesiąc: 525 IA touring 2.5 litra benzyna 192 PS przebieg 186 tkm, w/g wpisu w książce wymiana była 23.06.2003 przy 167 tkm (mobil1 syntetic), CZY NIE WIERZYĆ ???!!!

... czy ktoś albo ty mi powiesz coś o tych "magnetyzerach" ?

Cytat:
2004-11-05 12:24:29, MARCIN_RADOM pisze:
chcesz mi powiedzieć, że auto w niemczech przejechało w ciągu 18 miesięcy tylko 20 tysięcy km? no tak, wiadomo. auta 10-12 letnie z niemiec mają wszystkie maksymalnie 170 tysięcy przebiegu i 99% z tych aut mieli ludzie w wieku powyżej 60 lat

... i jeszcze jedna rzecz jest z roku 1995.X

Cytat:
2004-11-05 14:11:19, zwkrz pisze:
... auto mam niecały miesiąc: 525 IA touring 2.5 litra benzyna 192 PS przebieg 186 tkm, w/g wpisu w książce wymiana była 23.06.2003 przy 167 tkm (mobil1 syntetic), CZY NIE WIERZYĆ ???!!! ... czy ktoś albo ty mi powiesz coś o tych "magnetyzerach" ?

z tego co wiem to nie ma sensu zakładać magnetyzerów i wydawać kasę na darmo,mówię na darmo bo z opini ludzi którzy mają to ustrojstwo wynika że po założeniu nic się nie zmienia.opieram się na założeniach innych osób bo sam nigdy tego nie testowałem.a może ktoś ma inne zdanie np. że po założeniu magnetyzerów auto dostało niesamowitego kopa a spalanie spadło o30% hehe .pozdrawiam.

Dzięki bardzo "romsi" tobie jak i innym (też za uwagi krytyczne)

Cytat:
2004-11-06 01:37:05, romsi pisze:
z tego co wiem to nie ma sensu zakładać magnetyzerów i wydawać kasę na darmo,mówię na darmo bo z opini ludzi którzy mają to ustrojstwo wynika że po założeniu nic się nie zmienia.opieram się na założeniach innych osób bo sam nigdy tego nie testowałem.a może ktoś ma inne zdanie np. że po założeniu magnetyzerów auto dostało niesamowitego kopa a spalanie spadło o30% hehe .pozdrawiam.