MotoNews.pl

Zimowy Lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wszyscy wiemy jezdzimy juz na zimowym Lpg(czyli ulegl zmianie sklad lpg) Pytam wiec czy powinienem dokonac regulacji instalki( insatalka II generacji z kompem). Pytam dlatego bo spalanie znaczaco wzroslo na zbiorniku robie o 50 km mniej a i jakby dyamika mniejsza. ostatnia regulacjie mialem 3 tys temu ale to bylo we wrzesniu.
I co teraz radzicie jechac na regulacje 40zl czy jezdzic z tym do wiosny...

Regulacja chyba na nic sie nie zda jezeli gaz bedzie mial mniejsza kalorycznosc.Tak juz jest z gazem w zimie.Ja tez odczulem zwiekszenie spalania tradycyjnie jak co roku.Aby do wiosny.

witam.
faktycznie jest roznica miedzy letnim i zimowym gazem.
w zimowym jest wiecej mniej kalorycznego ale dobrze odparujacego w niskich temperaturach propanu.
ale jest dobrze sprawdzic na analizatorze sklad spalin.

A jak sie ma jazda na wlaczonych swiatlach 24h czy chociazby czestsze wlaczanie ogrzewania tylnej szyby do wzrostu zuzycia paliwa I wydaje mi sie ze te 50km mniej to nie jest az tak duzo....
Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-29 11:48:33, indianin pisze:
A jak sie ma jazda na wlaczonych swiatlach 24h czy chociazby czestsze wlaczanie ogrzewania tylnej szyby do wzrostu zuzycia paliwa I wydaje mi sie ze te 50km mniej to nie jest az tak duzo.... Pozdrawiam

Zalezy jaki masz zbiornik, ile ci wchodzi do zbiornika???

Cytat:
2004-11-29 13:05:56, paulox pisze:
Zalezy jaki masz zbiornik, ile ci wchodzi do zbiornika???

Do zbiornika wchodza 32 literki wiec wedlug mnie roznica 50 km to duzo!!

Cytat:
2004-11-29 13:08:29, Gsi_Rulez pisze:
Do zbiornika wchodza 32 literki wiec wedlug mnie roznica 50 km to duzo!!

Jak zakładałem gaz do mojego golfa to za litr trzeba bylo placic 1,65 zł (czyli byl chyba jeszcze gaz letni). Wtedy mi spalanko wyszło ok 7,5 do 8 l/100km. Potem jak gaz zdrozal do 1,9 spalanie tez mi wzrosło (chyba juz byl zimowy gaz) do 9 l/100 km. Czyli wnioskuje ze na zimowym gazie wiecej spala. Po drodze bylo jeszcze wiele zmian w mojej instalacji (zmiana miksera, szereg regulacji itp....), ale spalanie utrzymuje sie teraz i tak na poziomie 8,6 do 9 l/ 100 km. Moze na wiosne bedzie mniej

Cytat:
2004-11-29 13:18:08, paulox pisze:
Jak zakładałem gaz do mojego golfa to za litr trzeba bylo placic 1,65 zł (czyli byl chyba jeszcze gaz letni). Wtedy mi spalanko wyszło ok 7,5 do 8 l/100km. Potem jak gaz zdrozal do 1,9 spalanie tez mi wzrosło (chyba juz byl zimowy gaz) do 9 l/100 km. Czyli wnioskuje ze na zimowym gazie wiecej spala. Po drodze bylo jeszcze wiele zmian w mojej instalacji (zmiana miksera, szereg regulacji itp....), ale spalanie utrzymuje sie teraz i tak na poziomie 8,6 do 9 l/ 100 km. Moze na wiosne bedzie mniej

PS. Tez mam zbiornik 40 l (wchodzi max 32) ale tankuje tak 28 bo do konca nie wyjezdzam go.