Lampy klasyk [125]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak staliśmy z MisieQ'em na dworcu(?) PKS w Krakowie i czekaliśmy na mój autobus, nagle MisieQ'a naszło że tylne lampy starego Autosana są bardzo podobne do tylnych lamp z klasyka 125p. Ktoś to już wałkował?

Są identyczne,jedynie ramka jest z czarnego plastiku a nie chromowana jak w 125p.

hehe... pewnie nie uwierzycie, ale dokładnie dwa dni temu o tym samym myslałem... ale ten świat myśli jest całkiem mały =)

A jak już o Autosanach mowa to przednie lampy również są identyczne jak w DF.

Autosan H( boo nim mowa wszedl do produkcji w 69 roku. To chyba tlumaczy dlaczego siwatla sa takie same. klosz do takeij lampy kosztuje w szcecinie 6 zl Np w jelczu sa identyczne klamiki jak w klasykach, w starych tarpanach- kierunkowskazy przednie itd.

Co do tarpana to wiem gdzie sie taki marnuje i ma kierunki przednie takie jak 125 klasyk. Wyglada na to ze nawet nikt nim nie jeździ, choć przedni jeden kierunkowskaz wyglada jak nówka
Tylne autosana sa takie same tylko maja czarna obudowe. Mozna szkiełka dosztukować w razie jakiejś stłuczki

tak nawiasem mówiąc, to ja zauważyłem ale pycha na bok

Respect Widynek, pokiełbasiło mi się, proszę o wybaczenie!

Cytat:
2003-07-21 00:12:01, kosa131 pisze:
Autosan H( boo nim mowa wszedl do produkcji w 69 roku. To chyba tlumaczy dlaczego siwatla sa takie same. klosz do takeij lampy kosztuje w szcecinie 6 zl Np w jelczu sa identyczne klamiki jak w klasykach, w starych tarpanach- kierunkowskazy przednie itd.

A mozesz rozwinąć? Zamiast "itd." napisać co tam dalej?

Podpisujac licencje zastrzeglismy sobie prawo stosowania podzespolow licencyjnych nie tylko w 125p. Dzieki temu np klamki i zamki z DFa otrzymala przyu modernizacji syrena 105. Te same klamki stosowano (i chyba jescze sie swtosuje, tylko ze juz nie chromowane a oksydowane na czarno) w jelczach i starych tarpanach (pozniej tarpan dostal klamki od malucha). Przednie reflektory od DFa zastosowanie znalazly np w Starach czy autosanach, o jelczach berlietach i pochodnych nie wspominajac. Kierunki przednie chromowane- w starych tarpanach. Pamietasz prototyp syreny 110? Zegary miala z DFa. Do zuka trafil gaznik, wzorowany na weberze stosowanym w DFach. Takich zapozyczen jest cala masa, tylko trzeba sie nieco uwazniej przypatrzec

No to dzięki za info. Teraz wiem że chodząc po szrotach powinienem się rozglądać nie tylko za Kantami ale również za innymi cudami polskiej motoryzacji

Witam moze ktos ma na zbyciu 4 sztuki lamp tylnych od klasyka???
pozdr OSS

"kupie aytosana na części do klasyka"

Pisze się aUtosana. Postaram się coś z odzysku znaleźć, ojciec kumpla pracuje w PKS.

Witam! MAm pytanie czy do MR'a podejda lampy tylne od klasyka bez zadnych przerobek a jesli sa konieczne to jakie??? POZDRAWIAM

Zwezenie otworu pod lampe, dobrze by było rowniez wstawić posrodku otworu pasek z blachy. Ale klasykowe lampy na mr'owym pasie wygladaja jak kupa

Co do autosana, przełaczniki to rowniez element klasykowy (podwojne).

Cytat:
Zwezenie otworu pod lampe, dobrze by było rowniez wstawić posrodku otworu pasek z blachy. Ale klasykowe lampy na mr'owym pasie wygladaja jak kupa

no chyba cie cycki swedza.

wystarczy zaszpachlowac wytloczenia na mocowania duzych lamp i tywiercic 4 nowe otwory na male lampy i tyle.

Cytat:
2006-04-23 22:34:50, RG pisze:
no chyba cie cycki swedza. wystarczy zaszpachlowac wytloczenia na mocowania duzych lamp i tywiercic 4 nowe otwory na male lampy i tyle.

"cycki" to ciebie zaswędzą jak takie teksty będziesz tu walił Ostrzeżenie

RG mam pytanie a czy na wysokość sie one zmieszczą w to wytloczenie na pasie? bo cos mi sie zdaje ze moze byc problem. Ma ktos zdjecie jak to zamontowane jest w MR'rze? albo jak to wyglada? POZDRAWIAM a

Foto relacja z takiej zabawy:

Generalnie wyciąć po zewnętrznej stronie pasa przy błotniku pasek, dospawać od wewnętrznej strony lampy kawałek blachy, włókno+żywica, szpachla, dowiercić otwory i gotowe .

Z resztą z przednimi błotnikami zrobiłem to samo aby dopasować klasykowe lampy

Cała reszta fotek -TUTAJ-