Corolla XLi 1.4 - pytanie silnikowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile pali wer. benzynowa ? podobno ok. 6l PB ? czy to prawda ?
Ile wytrzymują silniki i czy maja jakąs przypadłość ? Ile wytrzymują km bez jakis interwencji ?

Czy ma ktos jakies doswiadczenia z gazem ? jak sie sprawdza w tych jednostkach ? Moze ktos ma inst. BRC ?

Pozdr.

Kolega Piotrr (moze jeszcze czasem na to forum zaglada?) ma rollkę z 96 roku (silnik 4E-FE) i z tego co mi mówił to spalanie jest na poziomie 6,5 l/100 km. Przy przebiegu 180 000 km, bierze mu natomiast trochę oleju...

Zużycie paliwa jest zależne od "możliwości" kierowcy - ale faktycznie te silniki przy spokojnej jeździe zużywają około 6 l/100km.
Co do max przebiegów znam prę modeli które już mają na liczniku po 350000 - 400000 km i wszysto jest OK. To wszytko jest zależne od użytkownika takiego samochodu - a przede wszystkim od regularnych i przewidzianych dla tego modelu obsług i wymian materiałów eksploatacyjnych.
Spotkałem się też z przypadkami zwiększonego zużycia oleju (najczęściej od przebiegu 140000 km na liczniku-czasami też od mniejszego przebiegu) - ale można to usunąć przez wyminę uszczelniaczy zaworowych i pierścieni tłokowych (koszt 2-2,5 tys na orginalnych częściach).
Jeżeli chodzi o instalację gazową BRC to jest bardzo dobra - tylko ważne kto ją montuje bo z tym różnie bywa. Ten model Corolli chodzi na nie bez zażutów. Doba też jest instalacja Elpigaz.

Nie wiem o jaki silnik 1.4 ci chodzi, ja mam 4EFE i spalanie +- 6-6,5 l jest osiągalne ale na trasie, bo w mieście już nie bałdzo
Co do wytrzymałości to jak to w Toyocie, jak będziesz wymieniał co trzeba i kiedy trzeba to będziesz jeździć a jeździć.
Z przypadłości to rzeczywiście może wciągać trochę oleju, na maxa i przy jeździe dosyć żwawej po mieście nawet i 0,5-1 litr na 1000 nie powinien dziwić wg producenta, ale to są przypadki raczej extremalne.