MotoNews.pl

Czy warto ..? powiedzcie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Omega z 94 stan licznika 170kkm.Przede mna decyzja co do instalki gazowej.Normalna wszedzie dostepna to koszt 1600-2000 plz.Założyc żaden problem.Sedno w tym ,że ponoć trudno ustawialna na omedze b i ma zwrotki które uszkadzają przepływomierz a to droga częśc.W moim warsztacie w ktorym gazowalem lanosa mowia tylko o 3 generacji ale to cudo kosztuje az 4000 plz!!!Czy warto w takie auto za 14000 plz inwestowac taką kase?Zaznaczam że silnik i stan techniczny wozu jest naprawde dobry.Ale problem przed którym stanąłem nie daje mi spokoju - chciałem poznac opinię wasze, bo macie doswiadczenie i nie filozofujecie.prośba o opinię.
Jesli temat sie powtarza to przepraszam choc z tego co znalazlem byl tylko o problemach a nie o oplacalnosci.

A ile km robisz rocznie?

Cytat:
A ile km robisz rocznie?

to zasadnicze pytanie, bo wtedy jesteś w stanie wyliczyć sobie po ilu kilometrach ci sią ta instalacja zwróci i czy będziesz tym samochodem tyle jeździł, ale ja osobiście jestem za sekwencyjną instalką, ponieważ dwa strzały w przepływomierz i masza za cenę ich wymiany dokładkę do instalki bezproblemowej (SGI).

teraz z gazem to już sie trza zastanowić...................slyszałem że jest takie coś że cena gazu nie może przekroczyć 65%ceny beny ale to jest wątpliwe

jak masz na benie to też oszczedzasz-mniej jeździsz...........na gazie to nawet po głupie bułki jedziesz do marketu na drugim końcu miasta..pykasz wiecej kilosów na gazie

pozdr

a wiec tak

jak instalowac GAZ to tylko SEKWENCJE ( cena w malopolsce ok 4000-4500 tys ) . jezeli nie robisz rocznie 15000-20000 tys km to raczej sie to minie z celem. chyba ze omke masz zamiar trzymac pare lat i wowczas kiedys ci sie ten gaz moze zwroci przy niewielkich przebiegach. taniego gazu sie praktycznie nie oplaca montowac bo koszty pozniejszych napraw niewyjda Ci na + .

ja osobscie zrezygnowalem z intalacji GAZU bo i tak nie robie wiecej jak 10 tys rocznie wiec w moim przypadku sie to kompletnie nie kalkuluje do tego bede mial zamiar zmienic OMKE na nowsza za 2 - 3 lata a bez sensu komus robic przysluge i niespodzianke w postaci SEKEWNCJI . I tak tego ludzie niedoceniaja ze masz gaz za 4000 tys , ich tylko interesuje jak najtaniej kupic auto

to tyle co moge Ci doradzic

Jezdze duzo - wroclaw, katowice - lanosem w 2 lata zrobilem100 tysiecy a passatem tak samo stad moje pytanie ale juz wiem ze sekwencyjny bo macie racje zal potem na remont

a jaki silniczek w Omce bo chyba przeoczylem - to tez sie liczy no nie??

Cytat:
2004-11-24 22:58:11, OLOBONO pisze:
a jaki silniczek w Omce bo chyba przeoczylem - to tez sie liczy no nie??

silnik x2.0 se -

jak sie zdecydujesz na gaz to IIgen. bo nowszy jest drogi i oplaca sie do aut nowych lub prawie nowych.
A i sprzedajac go kiedys musisz byc swiadomy ze nikt za to nie zaplaci ( rocznik sie liczy )
ja mam II gen i wymienilem przewody i swiece i autko hula

niestety padl mi przeplywomierz ale na moje wlasne zyczenie- nie sprawdzilem a mialem wyciek z uszczelki pokrywy zaworow i zalewalo mi swiece olejem az w koncu pier......o

Cytat:
2004-11-25 15:53:50, tgk pisze:
jak sie zdecydujesz na gaz to IIgen. bo nowszy jest drogi i oplaca sie do aut nowych lub prawie nowych. A i sprzedajac go kiedys musisz byc swiadomy ze nikt za to nie zaplaci ( rocznik sie liczy ) ja mam II gen i wymienilem przewody i swiece i autko hula niestety padl mi przeplywomierz ale na moje wlasne zyczenie- nie sprawdzilem a mialem wyciek z uszczelki pokrywy zaworow i zalewalo mi swiece olejem az w koncu pier......o

ja wiem co masz na mysli ale co rusz słysze przy instalce II gen ze padaja przepływomierze.sam gazownik mi to mówi gdziekolwiek spytam.Autem zamierzam ze 3 lata pojezdzic i instalka sekwencyjna zwroci mi sie po 28kkm czyli ..4-6 miesiecy

hej wiec ja tez si ezastanawialem i wkoncu wszyscy gazownicy mi mowili sekwencja, sekwencja itd. popytalem troche i dostalem namiar an warsztat. zalozono mi II gen. i auto smiga jak trza. mialem raz male bum gazu ale z tego samego powodu co tgk bo z wlasnej glupoty wiedzialem ze mam wyciek i trza wymenic kable i swiece ale zrobilem to po wybuchu - polak madry po szkodzie. teraz jest ok. przeplywomierz mi nie padl bo mam taka ladna klapke przeciw wybuchowa co powstrzymala gaz. zrob jak chcesz bo nie bede ciebie namawial na II gen ale pisze zebyc wiedzial ze da rade zrobic omke n agaz na II gen - trza fachowcow do tego. pozdro

Do tego silnika to raczej II generacja (szkoda przepłacać), popytaj w innych punktach to dobrze Ci doradzą.

Cytat:
2004-11-29 21:10:28, gregos pisze:
Do tego silnika to raczej II generacja (szkoda przepłacać), popytaj w innych punktach to dobrze Ci doradzą.

tez uwazam, ze sekwencja to przesada do tego silnika... montuja ci na dolocie klape przeciwwybuchowa (ochrona przeplywki), dodatkowo swiece max. 15-20 tys. i to wszystko. strzaly na gazie wystepuja wlasciwie TYLKO I WYLACZNIE od slabej elektryki ( swiece i przewody). jesli o to zadbasz i wybierzesz dobrej marki instalke 2 generacji oraz fachowy zaklad montujacy, to bedziesz zadowolony...