MotoNews.pl

Prezenty z mojej 18stki :] Starter, halogeny...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Tak tak, zamierzam sie chwalić. Jako ze jestem juz pełonoletnim uzytkownikiem wszystkiego co nam dane. to wczoraj wyprawiałem 18stke. Pomijając to ze rano wyniosłem 32 butelki wódki (puste) to było całkiem przyjemnie. A teraz sie zaczne dopiero chwalić. Dostałem pare ciekawych rzeczy a mianowicie:
1) 2 sztuki 18 centymetrowych wessemów ,z dodanymi swiatłami pozycyjnymi , hehe, bardzo fajnie sie prezentuja w opkaowaniu narazie, Wiem ze do nich musze kupować przekaźniki typ 541 czy cos takiego i podłaczyć wszytsko chociaz za bardzo nie wiem jak i tu prosze o pomoc, konkretnie co i jak i do jakiego kabelka, jak dla ułoma hehe, ciekawy jestem czy aku to wytrzyma tylko
2) nakładki na pedały
3) oznaczenia na samochód (flaga PL i napis TOKI )
4) choinka zapachowa koloru zielonego
5) teraz cos całkiem fajnego :] płytka z dwoma przyciskami tak jakby, tzn jeden do odpalenia fura , a pod drugi mysle podłączyc te halogenki wessema :] Płytka firmy jacky auto sport. ten przycisk do startera wyglada pod spodem zaj**** mocny, ma z 5 cm wysokosci jeszcze pod spodem jak nie wiecej , ma tez srubki na dokręcenie 6 kabli chyba, wie ktos jak to podłączyć?? natomiast na tym drugim przełączniku do swiateł co kce podłączyc sa 3 wsówki , jedna jest podpisana jako plus, obok niej jest druga i nad nia jest rysunek ikonki śiwateł włączonych, ze reflektora ,no i tutaj chyba kminie cio i jak a trzecia to co?? wlansie nie wiem :/ POMOCY
6) fajniuchna kierownica którą dostałem od mojej lubej 32 cm srednicy i całkiem fajniucho sie prezentuje tylko naby nie mam Wiecie gdzie mozna dostac?? Albo czy ktusik ma na sprzedaż??
7) gałka zmiany biegów
zapinki na maske przód i na klape tył
9) duziooo ramek i albumów ale to Was nie interesuje pewnie

Reasmujac prosze o pomoc z tą płytka z dwoma włącznikami, starterem i tych do halogenkóf. Fotki jak znajde na allegro cusik takiego to wstawie

[ wiadomość edytowana przez: toki dnia 2004-11-07 16:01:21 ]

[ wiadomość edytowana przez: toki dnia 2004-11-07 16:02:23 ]

Chyba kojarze jak te przelaczniki wyglaadaja dla mnnie to jest tak +,- i kontrolka wszystkiego najlepszego. masz prawko ?

Prawka nie mam... Jutro jade sie zapisac na egzamin państwowy bo musiałem czekac na 18 lat A wszystkie kursy juz dawno mam porobione. Tzn teraz piszesz o tym do swiateł tak? Czy o co loko?

Tak o tym od swiatel. Bedziesz stalk wkolejce hehe moja polowka jak sie zapisywala to 2.5g. zesmy stali. na odlewniczej.

najlepszego a niewiesz gdzie moge znalesc taką lubą co by mi tez kierownice kupiła

Potem i tak bedziesz czekał na wyrobienie prawka z miesiąc

Wiem jak to wygląda bo w tym pracuję

I zazdroszczę prezentów... ja to bym pewnie bokserki dostał

Maskekk, wiem wiem, jutro jade i mysle ze na koniec listopada będe czekał na egzamin I mam nadzieje ze odrazu 2 bede mógł a nie ze teoria a za dwa tygodnie praktyka Ale jest czas na lansik w garazu przy maluszq Hehe. DamianS, ja jej nie szukałem, sama mnie znalazła A, maskekk czyli ta wsówka z ikonką swiateł to "-" ?? czy to ta trzecia?? I jakie kable z czego do nich podpiąć?? Bo elektryk to ze mnie taki jak z koziej dupy trabka

tak mi sie wydaje. plus to plus minus to masa a kontrolka to trzeba po myslec podjedz moze do jakiegos elektryka.

Wszyscy Ci elektrycy tutaj to takie h*** ze szok... :/ No nic, jutro mam spotkanie AK Polskiego na bemowie wiec zabiore i sie zapytam ziomków Hehe, powinni pomóc :]

Cytat:
2004-11-07 16:31:39, Quattro pisze:
Potem i tak bedziesz czekał na wyrobienie prawka z miesiąc Wiem jak to wygląda bo w tym pracuję I zazdroszczę prezentów... ja to bym pewnie bokserki dostał

No wiesz prawko da radę załatwić w 4 dni, potrzebuję tylko pełne dane pacjenta i voila

Nie no, u mnie na prawko czeka sie plus minus 1,5 tygodnia i jest, m,ysle ze rzy pomyslnych wiatrach (jezeli nie spier*** egazminu ) bede mial do konca roku prawko Quattro, wiesz, jestem znany z pierdolnięcia małego do smaochodów wiec wsyztsko prawie co dostałem dotyczy własnie tego P.S. Dobre bokserki nie sa złe, a dupa od pachów po wczorajszym to jeszcze mnie boli Jutro najpierw zamontuje ta płytke halogenki a poizniej bede sie bawił kablami Shit...... A tak ładnie sie prezentuje a tyle walenia z tym

u mnie na prawko czeka się miesiąć a i tak prawie pewne że kur#) obleją by zapchać swe japy

oki, mam fotki ale nie mam serwera Wstawi ktusik?? Robione w miare dobrym telefonem komórkowym :] troche widać

spoko za 7dmym razem puszczaja.

EDIT:
--------------
fotki

[ wiadomość edytowana przez: ZoLt4R dnia 2004-11-07 22:13:05 ]

Oki, fotki sa wiec mozecie zacząć sie zastanawiac Hehe, jeszcze szukam tej naby do kierownice, trza bedzie looknąć w norauto czy cos bedzie.....

po 100 sa naby na allegro np >>>tutaj<<<

w norałto som toczone z alu z plastikiem dookola, koszt ok 80pln , dlugosc seryjna (zeby miec blizej albo przedluzasz nabe albo szukasz kiery z niskim ET ) poza tym nie sa to naby samoskladalne jak omp/sparco/momo (te juz kosztuja z 3x wiecej)

a moze nitro pod ten drugi przelacznik >>??<< fajnie to wyglada.

Fajna sprawa ta płytka, ale powinna chyba być do niej jakaś najprostszejsza instrukcja lub schemat chociaż...
Generalnie to pod ten przełącznik hebelkowy bym podłączył zapłon, tylko nie bardzo qmam dlaczemu tam są trzy blaszki (najgorszy cyfrak jest lepszy od najlepszej komórki - chodzi o fotki ). Gdyby nie ikonka świateł to po prostu jeden zacisk byłby zwierany raz z drugim, raz z trzecim (zależnie od położenia przełącznika), tak jak to zwykle bywa. Rozumiem, że przełącznik ów oferuje jedynie dwie pozycje i nie ma tam zaimplementowanej żadnej diody LED czy cuś?
Oczywiście najlepiej by było gdybyś dysponował miernikiem lub chociaż akumulatorem, kawałkiem przewodu i kontrolką lub zwykłą żarówką - wtedy możesz sprawdzić co z czym w jakim położeniu jest połączone.
Przycisk oczywiście na starter. Co to sześciu złączy jakie z niego są wyprowadzone (nazwijmy je np. A,B,C,D,E,F) to jeśli jest jak myślę (ja bym tak zrobił) to w położeniu spoczynkowym zwarte są styki C z D oraz E z F, natomiast A i B sa rozwarte. Po wciśnięciu przycisku jest dokładnie odwrotnie, czyli zwarte A z B, a C i D oraz E i F są rozwarte. Już wyjaśniam dlaczego właśnie tak bym to zrobił. Otóż u siebie po rozebraniu stacyjki stwierdziłem, że po przekręceniu kluczyka z pozycji "zapłon" na pozycje "rozrusznik" następuje rozłączenie obwodu wycieraczek, dmuchawy, świateł przednich i sam nie wiem czego jeszcze , ograniczając pobór prądu podczas rozruchu i tym samym dając więcej energii na sam rozruch. Tak też IMHO powinien działać ów przycisk i jeśli tak jest to też chcę taki (btw - ile ten bajer kosztuje??).
Po prostu ta płytka przejmuje część zadań stacyjki, można też powiedzieć że ją rozbudowuje . Jeśli jest tak jak myśle to element jest zaj***sty i polecam takie rozwiązanie . Oczywiście jeśli zostanie właściwie podłączony...
Co do dodatkowych reflektorów to ja bym proponował je podłączyć na osobnym przełączniku hebelkowym (albo dowolnym innym dwu-pozycyjnym - co Ci sie spodoba ) i wyposażyć dodatkowo w kontrolkę. Podłączenie jest bardzo proste, spróbuje opisać na przykładzie przekaźnika jakiego zwykle używam:

Pierwsza część to obwód sterujacy. Do zacisku 85 podłaczasz plus pojawiający się po włączeniu świateł mijania poprzez jakiś nowy przełącznik. 86 gdziekolwiek do masy (byle dobrze).
Teraz obwód wykonawczy. Do 30 podłaczasz stały plus, byle przez odpowiedni bezpiecznik. W tym momencie 87 staje się zaciskiem zasilającym (+) Twoje nowe reflektory, które potrzebuja już tylko podania DOBREJ masy w odpowiednie miejsce (na obudowe lub osobny zacisk, zależnie od ich konstrukcji). Jeśłi nie chcesz dodatkowych przełączników to do 85 możesz podłączyć plus od "długich" - wtedy dodatkowe będą się załączać razem z drogowymi. Możesz też zrobić kombinacje czyli sterowanie z "długich" ale przez przełącznik (masz możliwość jazdy na samych drogowych). Możliwości jest mnóstwo, nie sposób wszystkiego opisać... W razie niejasności pytaj...

Aaaale się rozpisałem . Ale chciałeś łopatologicznie . Jak ktoś zechce przeczytać moje wypociny to niech sprawdzi czy wszystko dobrze, bo pora juz późna i errory się mogły wkraść.
Jakby co to zapraszam do mnie na podłaczanie wszelkiej maści urządzeń elektro - lubię się bawić pradem .

ps. Jak przeniesiesz rozruch ze stacyjki pod przycisk to mogę Ci podrzucić pewien pomysł na dodatkowe zabezpieczenie auta - jak chcesz to wal na priv.