Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-07 22:58:56 niestety ilosć cylindrów sie rózni. Bedzie ci pokazywał 2 razy mniej niż w rzeczywistosci. A oprócz tego plusy GLI i GSI miały obrotek dostosowany do "wtryskowej" cewki. szukaj obrotka z gaźnikowego poldka lub poldka z roverem. (ostatecznie można go zapakować w szafę z plusa) ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-08 01:34:44 Spróbuj nabyć obrotomierz uniwersalny. Taki okrągły na nóżce. W środku miał takie zworki którymi dopasowywało się go do liczby cylindrów. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-08 11:24:22 Nie wiem czy w abimexie nie ma poziomy sygnału 5V - i chyba to była główna róznica. Ale w końcu nikt tego nigdy nie sprawdził ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2004-11-08 14:38:07 ja miałem w malaczulicznik z poldka starego, kwadratowy i kumpel właśnie tam w środku coś musiał zmieniać żeby to działało dobrze. najpierw wskazywal połowę obrotów. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-08 18:42:40
obrotek czy silnik? ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
erzet_ef alfa romeo 146 wroclaw | 2004-11-11 14:15:58 siemka, sorki ze tak pozno pisze ale praca skutecznie odlacza mnie od neta ![]() oto cytat jednego z Waszych klubowiczow: "trudno powiedzieć... za mało danych, gdyby było do ilu garów on jest... Jak chcesz obrotek, kup od poloneza plusa... tylko podlączyć ( a to dlatego , że podlączenie go do zwykłego silnika 4garowego, powodowało 2x wskazania na obrotku, mnożył razy 2, a więc zapodanie go do malca ( ja mam zamiar zapodac do Bis'a ) będą prawdziwe wskazania. Mnoży dlatego że zapłon w PN na wtrysku ma inny układ zapłonowy niż konwencjolany ( nei będe wdawal sie w szczegoły, jak co to zapraszam na fsoautoklub.pl - tam moge to dokładnei opisac , a koledzy klubowicze dopowiedza swoje ) " z tego wynika ze nic nie trzeba przerabiac.Ja prawdopodobnie posiadam obrotek z rovera, bo nie ma sielonego pola obrotow a we wszystkich GLI i GSI jest a moj stary w swoim 1.416V ![]() pozdrawiam erzet |
polonezcaro . | 2004-11-11 14:36:57 To ja pisałem na forum F&F
a teraz o co chodzi: obrotek z plusa ( miałem taki, kupiłem dodatkowo do Zastavy 1100 - podłączyłem normalnie po cewke, i co... i pokazywał obroty razy 2 - między innymi jak kupujący ją zobaczyli jak silnik 1100 wkreca się do 8000obr/min - a tak na[prawde miał 4000 - ale jaki było zdziwinie ![]() ![]() tak czy inaczej pokazyje na zwyłym zapłonie ( przerywacz ) wszystko razy 2, działa całkowicie poprawnie - nei ma jakiś problemów ze wskazaniami - porównywałem z obrotkiem zwykłym ( do zapłonu malucha ) i wszystko było OK .... tylko razy 2. Więc zapodanie takiego obrotka będzie ( jak dla mnie ) spoko do malucha ( ale zaznaczam nie od zwykłego PN, kwadratowe, czy od GLE ) ... ale jak poczekaj aż zapodam do mojego malca ![]() ![]() szkoda że zablokowali tamtren watek.... cały opis wysłałem na priva osobie która go założyła i chciała kupić obrotek na jednym z serwisów aukcyjnych ( jak by nik tnei wiedział o co chodzi ![]() |
Fsoliebhaber Gdańsk | 2004-11-11 14:38:00 napisze tylko tyle : aby przystosować obrotek z fiata (taki kwadratowy bądź okrągły) lub poloneza ( elektronika ta sama) należy wymienić kondensator 470nF na kondzior o pojemności 220nF ( bądź odwrotnie niestety nie pamietam) w obrotku jest jeden taki - łatwo zlokalizować wylutować wsadzić połowe mniejszy(bądź wiekszy) i gra gitara; robiłem coś takiego - u mojego ojca w kaszlu tak przerobiony obrotek z fiata pracuje od 1,5 roku i git |
Fsoliebhaber Gdańsk | 2004-11-11 14:44:16 sprawdziłem - dla 4 cylindrów pojemność kondziora wynosi 220nF zatem oby uzyskać to samo dla 2 cylindrów pojemność powinna wynosić 2 razy tylen - czyli 470 nF i gra ![]() dokładnośc obrotomierza po takiej przeróbce jest wystarczająca A jakby komuś coś nie grało to tam jest potencjometr którym można sobie podregulować wskazania względem jakiegoś wzorcowego obrotomierza np cyfrowego [ wiadomość edytowana przez: fsoliebhaber dnia 2004-11-11 14:53:18 ] |
polonezcaro . | 2004-11-11 14:54:44 no cakowicie się zgadzam... ale była prośba : " bez ingerencji w elektronike"
więc bez lutowania i szukania w elementach, obrotek od plusa był najleprzym rozwiązaniem. (jak by to powiedzieć.... wskazania kazdego obrotka będa prawidłowe.... tylko trzeba wykonac punkt odniesienia ![]() ![]() |
Fsoliebhaber Gdańsk | 2004-11-11 15:01:15 przeskalowanie cyferblatu zajmie wiecej czasu nić wymiana kondensatora którego naprawde trudno nie znaleźć ( największy w całym obrotomierzu)
Faktycznie troche sia zagalopowałem... ![]() A pokazywać obroty zawsze bedzie jaki by nie był ![]() |