Debica Navigator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie macie doswiadczenia z ta oponka? Czy jest dobra do Poldka, zwlaszcza na mokrym? Czy jest lepsza od Vivo/Passio ?

Pozdrowka
Adamus

Witam
Nie wiem jak ta opona bedzie sie sprawowac w Poldku, ale mialem te oponki w Tico (fajne autko ) nie bylo zadnych problemow. Duza poprawa prowadzenia auta szczegolnie na zakretach i dobre odprowadzanie wody (aquaposlizg tylko przy wiekszych predkosciach ale to chyba norma). Ogolnie brak uwag do tych opon. Wczesniej jezdzilem na Hankoooookach , wiec moze dlatego odczulem tak wyrazna poprawe.

Hej , miałem takie w mojej nexii i szczerze mówiąc nie narzekałem , faktycznie na mokrym dawały "pewność" , jeździłem też w zimie , byłem nawet w górach.
W związku z gęstym bieżnikiem są może nieco głośne , ale coś za coś. Navigatorki to przecież goodyear vector 3 .
Pozdrawiam

Mam takie w Poldku (przód 175 tył 185) jeździ sie EXTRA (są dobre).

Są niezłe ale najlepiej spytać wulkanizatora jakie opony założyć.W końcu to spory wydatek.A co jest dobre do jednego samochodu nie musi być dobre do drugigo.Powodzenia!

Fajne oponki teraz mam kierunkowe Pirelli p200 i taK NAPRAWDE TO NIE ODCZUWAM ROZNICY!!!NO CHYBA ZE W CENIE!!!

a ja jeżdze na CEATACH SPAIDERACH za rozsądne pieniadze bardzo dobre oponki -polecam

Zdecydowanie opony godne polecenia.Przede wszystkim są to prawdziwe opony całoroczne.Dużo lepiej się na nich jeździ niż na VIVO.Co do passio nie mam pojęcia bo na nich nie jeździłem.

ja tam nie wierze w opony całoroczne
wg mnie całłoroczne sa do niczego i w lecie i w zimie

Ja jezdzilem na calorocznych debicach w zeszlym roku i sie
dobrze sprawowaly i w zimie i w lecie

pozdr

wiem na czym polega róznica między oponami zimowymi i nazwijmy to letnimi ,ale znam czasy gdy nikt nie stosował opon zimowych , i też jeżdzono chyba bezpieczniej niż teraz ,zimą.więc chyba nie tu jest pies pogrzebany .może to znowu ta nasza narodowa wiara w cuda?

Opony zimowe oprocz innej rzezby bieznika maja inny sklad mieszanki gumy ze wzgledu na inne temperatury. Nie ma opon wielosezonowych.

A od jakiej temp i jakiej warstwy sniegu dziala taka typowa zimowka ? moim zdanim zime to maja w szwecji itd a na nasze drogi starcza "ulepszone" opony letnie

pozdr

Z calym szacunkiem - Nie ma opon wielosezonowych, zapytaj kogos kto na tym sie dobrze zna. Ja nie jestem autorytetem ale z doswiadczenia takie mam spostrzezenia.

Raczej zgadzam sie z toba ale dla mnie jak sie przesiadlem w srodku zimy z opon stomil classic nie pamietam oznaczenia na te debice to normalnie jakbym lancuchy zalozyl tzn chcialem tylko powiedziec ze sa lepsze i gorsze opony letnie do jazdy w zimie

pozdr

Ja nie wierzę w opony tzw. wielosezonowe. Zawsze lepiej założyć jakąś "zimówkę" choćby dlatego, że nawet na poczciwej Frigo (osobiście uważam ją za rewelacyjną) droga hamowania na śniegu lub błocie pośniegowym jest znacznie krótsza w porównaniu z oponą całoroczną.

pozdrawiam

trochę spostrzeżeń na temat opon również tu

[ wiadomość edytowana przez: BENY dnia 2002-09-26 09:36:57 ]

Beny dobrze gada dac mu Tymbark

VDC z Toba sie zgadzam w zakresie: sa lepsze i gorsze opony letnie i zimowe

Pozdrawiam, Dominik

Komu w droge temu slimak podaj lape

[ wiadomość edytowana przez: Dominik dnia 2002-09-26 09:53:12 ]

A CO JA NA TO
ten który w zimie nie jeżdził nigdy na zimówkach to nie wie co to za przyjemność
no chyba ze ktos woli łyse (najlepiej )oponki letnie i EXTRIM jazda zcały czas w poslizgu(kontrolowanym lub nie)
jest straszliwa różnica w jezdzie między opona zimowa a nawet najlepsza wielosezonową
cały czas pełna kontrola nad pojazdem

Cytat:
2002-09-26 09:13:11, VDC pisze:
A od jakiej temp i jakiej warstwy sniegu dziala taka typowa zimowka ? moim zdanim zime to maja w szwecji itd a na nasze drogi starcza "ulepszone" opony letnie

pozdr

Opony zimowe powinno się już stosować gdy temperatura nie przekracza 7o C, a co do zimy to zadaniem opony zimowej jest nie tylko jazda po śniegu, opona letnia twardnieje przy niskich temperaturach i nie spełnia swoich zadań, dlatego jeżdżąc nawet tylko po mieście też warto mieć założone tzw. opony zimowe, ja zmieniam ok. połowy października i jeżdże na nich do połowy marca (DĘBICA FRIGO DIRECTIONAL 185/70/13 rok prod. 2001 )

Нас не догонят...
Мы убежим, все будет просто.

ta kontrola to do czasu , większość wypadków w zimie powodują kierowcy których wiara w opony zimowe przesłania im zdolność myślenia , och ta reklama i marketing.a tak swoją droga to jak tak posłuchać zachwalaczy od różnych dodatków poprawiających bezpieczeństwo jazdy i sumując poprawę w procentach wpływu na bezpieczeństwo to się okazuje że samochód powinien być niezniszczalny, a one jak się rozbijały tak się rozbijają. z przerażeniem patrzę jak to zimową porą mkną pojazdy na zimówkach z prędkościami będącymi w sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem. jest taka stara zasada ,NIE SZTUKĄ JEST SIĘ ROZPĘDZIĆ , SZTUKĄ JEST SIĘ ZATRZYMAĆ.no i fizyki się nie oszuka.wiem jak się jeżdzi na zimowych oponach , bo jeżdżę, ale bez przesady.