MotoNews.pl

Rozrząd - FSO 1300 vs. FSO 1500

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do wymiany u siebie rozrząd w samochodzie stąd pytanie...
...czy zestaw ogólniedostępny w sklepach (FSO-1500) podejdzie mi bez problemu do klasyka z silnikiem 1300.

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2004-11-13 21:53:14 ]
[ powód edycji: temat... ]

Yaro ja też mam klasyka z silnikiem 1300 i teraz też przerabiam temat rozrządu i jest on taki sam jak w 1500 więc nie masz się o co martwić kupuj zakładaj i śmigaj

to może powiesz mi gdzie go kupić najtaniej w Kraku ??

Ja kupiłem w takim małym sklepie motoryzacyjnym koło Krakchemii i zapłaciłem podobno za fabryke 40 zł bo to podobno była ostatna sztuka. Jak chcesz to popytam w tam i jeszcze w sklepie koło mojej pracy i dam Ci odpowiedź na gg.

Ja polecam AUTO-WANDE ( dokladnie na os. Kościuszkowskim ). Zawsze miła i fachowa osbługa.
pozdrawiam

Witam odświerzam temacik bo mam pytanko koega ma 1500 na pasku oraz w garażu blok z wałkiem i tłokami od 1,6 GSI nowego.
1. Czy wałek od 1,5 jest taki sam jak w 1,6 GSI
2 Czy darade jakos założyc wałek pd 1500 na pasku do 1500 na łańcuchu?? wydaje mi sie ze nie da sie ale wole sie upewnic
pozdro

ad.1 nie sa takie same, 1,6 GSI jest przystosowny do popychaczy z hydrauliczna kasacja luzu, ma twardsze krzywki i o innym profilu, nie mam pojecia jakby na takim walku chodzil silnik ze zwykla regulacja luzow, w kazdym razie jak do hydraulika zalozy sie zwykly walek to szybko siadaja krzywki

ad.2 nie podejdzie, jest troszeczke dluzszy

skoro w hydrauliku na zwykłym wałku szybko siadają krzywki to z wałek GSI powinien dłużej wytrzymac w zwykłym no nie??
A czy bedzie jakas różnica w osiągach w kulturze pracy czy cos?? orientuje sie ktos??
pozdro

Wie ktoś???

no tak, ale na FSOAK ktos tam pisal ze krzywki sa inne (nie wiem w jakim sensie) i ze jak oddal silnik do remontu to zalozyli mu walek zwykly i na ktorym dalo sie odczuc ze lepiej chodzi jednak szybko poszly krzywki, wiec roznia sie takze profilem nie tylko twardoscia

najlepiej poszukaj/zapytaj na forum FSOAK dowiesz sie wszystkiego na ten temat

Cytat:
2004-11-11 22:49:50, Twarog pisze:
Witam odświerzam temacik bo mam pytanko koega ma 1500 na pasku oraz w garażu blok z wałkiem i tłokami od 1,6 GSI nowego. 1. Czy wałek od 1,5 jest taki sam jak w 1,6 GSI 2 Czy darade jakos założyc wałek pd 1500 na pasku do 1500 na łańcuchu?? wydaje mi sie ze nie da sie ale wole sie upewnic pozdro

a moze chcesz kupic glowice do GSI? kumpel za jakis tydzien bedzie mial do sprzedania, po przebiegu 45 tys. km. jakbys chcial to bedzie mial tez reszte bajerow do tego silnika (jak sie orientuje to wszystko poza blokiem i ukladem korbowo - tlokowym)