Przebudowa elektryki łada 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wpadłem na taki genijalny pomysł.Poniewaz wyznaje zasade "badz widoczny badz bezpieczny"cały rok jezdze na właczonych swiatłach.Ostatniego czasu strasznie mocno zaczelo mnie denerwowac wlaczajace sie spryskiwacze reflektorów wraz z właczaniem spryskiwaczy szyby.Teraz jest okres kiedy trzeba jezdzic na swiatłach i przy czyszczeniu szyby właczaja sie spryskiwacze lamp.
Dlatego postanowiłem zmienić to.W polonezie dospryskiwacza i wycieraczki tylnej szyby zastosowano specjalny wyłacznik który w pozycji I włacza wycieraczke a w pozycji drugiej (odbijajacej do pierwszej) dodatkowo podłaczono pompke spryskiwacza.Chciałem zastosowac to w Ładzie choc instalacje tych samochodow sie strasznie roznia.Ma ktos z was pomysł na to???

moze to zbyt wiele nie wniesie, ale ja sie dolacze - bo moze w ten sposob uda sie rozwiazac uporczywy problem (przyjanmniej dla mnie) z samary, a mianowicie uruchamianie wycieraczek razem ze spryskiwaczem..

humel o jakich wycieraczkach mowisz ?

krzychuk - wszystko da sie zrobic , powiedz mi w jaki sposob chcesz zalonczac (chodzi ci o przycisk dodatkowy? czy o podlonczenie sie do przeloncznika przy kierownicy od wycieraczek?) , jak masz pomysl to mow chetnie pomoge

chce zastosowac oddzielny wyłacznik od Poloneza i rozdzielic instalacje wycieraczek reflektorów od szyb tak aby działały niezaleznie od siebie i właczonych urzadzeń

no to niema chyba problemu , odpinasz kable wycieraczek reflektorow przy skrzynce z bezpiecznikami albo odrazu przy reflektorach i ciagniesz kabel tylko trzeba skolowac przerywacz drugi wycieraczek (moze z poloneza?) musialbym popatrzyc schematy instalacji 2107

Kozyr ale przy wycieraczkach reflektorów niema zdnego przerywacza!!!One pracuja ciagle po właczeniu

tym lepiej ! ;] w takim razie ciagniesz od nich przewod do wyloncznika i po sprawie

Pomysle nad tym i jak sie zrobi cieplej to moze jakis artykulik powstanie

Jeśli spryskiwacze na reflektorach cię denerwują, to proponuję odłączyć kabel od pompki w zbiorniku. Te spryskiwacze i tak niewiele dają. U mnie nie działąją one od bardzo dawna. Dzialają tylko wycieraczki i jest ok. W ogole te spryskiwacze na reflektorach to jakiś bajer, który nic nie wnosi.

Cytat:
2006-02-09 08:35:55, Kamil_H pisze:
W ogole te spryskiwacze na reflektorach to jakiś bajer, który nic nie wnosi.

w samarce sie przydaja, zwlaszcza jak jedziesz pod wiatr w sniezycy potrafi zalepic reflektory i wycieraczki to biale paskudztwo sciagaja

Witam!!!

Widze ze panowie tu o wycieraczkach i spryskiwaczach na swiatla kontempluja . A ja mam pytanko : Czy ma ktos jakis schemacik instalacji od 2104 (combi)bo nie moge znalesc podlaczenia owych wycieraczek. Pozdro i z gory dzieki .

Do wycieraczek idą z reguły 3 kable w jednym jest masa w drugim prąd a 3 jest podłączony do włącznika
Podłącz się do niego i razem do spryskiwacza i dalej pod włącznik podajesz plus i zrobione

Witam
Lasia, ja mam schemat instalacji od 2104, tylko w tej chwili nie mam jak jej zeskanować, postaram się to zrobić po weekendzie