| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-11-07 00:46:50 Witam, ja mam tak samo ale nigdy sie nie zastanawialem nad tym czy to jest zle. Znajomi maja auta innych marek i u nich jest bardzo podobnie, podczas kulania sie na luzie mam tez wyzsze oboroty niz normalnie ale auto jak sie zatrzyma to dostaje podstawowych obrotow. Nie wiem wlasnie czy to jaksi blad. pozdr LS |
ROBUR JEZDZE TYM CO MAM ;-) Kazimierza Wielka | 2004-11-07 11:28:06
to auto nie lubi jazdy na luzie |
macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2004-11-07 13:02:08 Nic co nie jest normalne z autem jest normalne.
ASO proponuję omijać długim łukiem, chyba że chcesz pooglądać nowe auta. Jesteś z Wrocławia dlatego polecam: Zakład na Przemkowskiej 12 -Chłopaki mają Techa, trzeba się umawiać na dzień. Zakład na Nasiennej 51 – gość jest bardzo dobry trzeba się umawiać na dzień A jeśli potrzebujesz części do auta to sklep OPEL KRUK na ul Litomskiej 25. W zakładach tych ani w sklepie nie mam udziałów, polecam je bo sam u nich robię auto i zawsze byłem zadowolony. Podaję namiary bo sam szukałem dobrego mechanika jakiś czas. Proponuję najpierw podjechać na Przemkowską. Jak będzie potrzebny telefon to poszukam Maciek |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-11-07 13:17:56
Przepustnica-linka-pedal gazu, coś się zacina lub dochodzi falszywe powietrze. |
macior13 LOB SYMPATYK Opel Omega Wrocław | 2004-11-07 14:15:30 Zanim bym robił reset kompa to odczytałbym błędy. Zrób to sam albo pojedź na Techa gdzieś. Tak na marginesie nie wiem czy reset tu coś pomoże, to nie windows który musi dostać reset raz na tydzień aby pracować „stabilnie”.
Sprawdź to co pisze PiotrS. Jest on bardziej biegły ode mnie zresztą mi też pomógł przy moich problemach z autem Pozdr Maciek |
jacekn Opel Omega B Olesnica | 2004-11-07 15:46:09 Witam,
Jeśli chodzi o adaptowanie się sterownika i kasowanie tych adaptacji wyłączeniem akumulatora to: Adaptive function The ECM is adaptive to changing engine operating characteristics and constantly monitors the data from the various sensors. As the engine or its components wear, the ECM reacts to new circumstances by adopting the changed values as a correction to the basic Map. This process affects the idle and lambda functions in particular. Non-volatile memory The Simtec system stores adaptive and certain other values in non-volatile (EEPROM) memory. Consequently, a replacement ECM will need some time to re-learn the system parameters before proper idle control is restored. Re-programming with a suitable FCR is recommended whenever a new ECM is fitted. Faults identified by the self-diagnostic function will also be stored in non-volatile memory and will remain there until erased by a suitable FCR. This allows the self-diagnostic function to retain data of an intermittent nature. Adaptive idle measurements and fault codes retained in non-volatile memory cannot be lost - even if the vehicle battery is removed. If the ECM from one vehicle is transferred to another vehicle, the contents of non-volatile memory will also be transferred unless a FCR is used to erase the codes and the engine re-programmed to the new set-up. W sprawie jałowych obrotów podczas postoju i jazdy - nie mogę tego znaleźć w tej chwili w moich materiałach ale utrzymywanie wyższych obrotów jałowych (w granicach 1000-1200) w czasie jazdy jest jak najbardziej normalne. Z tego co pamiętam argumentowane było to, że samochód w ruchu może potrzebować nagle większej ilości prądu (np. dla pompy ABSu) czy też mocniejszego wspomagania hamulców czy kierownicy. Obroty jałowe postojowe (w granicach 650-750) to ponoć może być za mało w razie nagłej potrzeby. U Ciebie thisisjimmi są tak czy owak o jakieś 300 obrotów za wysokie. Tak jak pisze PiotrS może się zacinać przepustnica lub jej sterowanie. To akurat bardzo łatwo zmierzyć woltomierzem: Desired value at – idle: 0.1–0.9 V – full load: 3.9–4.9 V Gorzej jeśli rzeczywiście to lewe powietrze ale też da się znaleźć. Jeśli natomiast to adaptacja sterownika tak wysoko ustawia obroty to tylko TECH-2. Pozdrawiam, Jacek |
jacekn Opel Omega B Olesnica | 2004-11-07 19:47:33 Witam,
thisisjimmi: obrotomierz pokazuje raczej dobrze a już bardzo wątpliwe, żeby przekłamywał aż o 300 obrotów. Jeśli chodzi o kasowanie błędów (nie mylić z ustawieniami adaptacji) o wg moich informacji i doświadczenia z własnymi błędami to znikają one z pamięci po około 20-30 włączeniu zapłonu na conajmniej 5 sekund. Pod warunkiem oczywiście, że błąd nie wystapi ponownie Odłączenie akumulatora działalo w starszych Oplach/Vauxhallach np. Omegi z silnikiem C20NE. Poza tym nie przejmuj się błędami zapisanymi w pamięci komputera, one nic nie przeszkadzają. Co innego niewłasciwa adaptacja ale tego bez TECH-2 nie naprawisz. Jeśli chodzi o spalanie na postoju na biegu jałowym to powinno być jakieś 1,2-1,7 litra na godzinę przy ciepłym silniku i braku dodatkowych odbiorników mocy/prądu. Pozdrawiam, Jacek |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-11-07 22:54:56 hej thisisjimmi. mowa o moim aucie to opel omega z silnikiem 2.0 16V gaz. ja przy dojezdzaniu na luzie do swiatel np. mam ok 1000-1200 obrotow a jak sie zatrzymam na dobre spadaja nizej i sie trzymaja. spalanie w stanie "spoczynku" wynosi 1,0-1,1 L na godzine wiec wydaje mi sie ze to co napisal jacekn wydaje sie byc dobrym wytlumaczeniem tego o czym wspomniales. pozdr LS |