MotoNews.pl
4 Automat 2.0 16V - zmiana biegu przy zilnym silniku - pomocy! (70224/0) - PT

Automat 2.0 16V - zmiana biegu przy zilnym silniku - pomocy!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam następujący problem. Kupiłem omegę B 95' 2.0 automat. Jeździ super i ogólnie nie narzekam, jest tylko jedno ale. Kiedy silnik jest zimny zmiana na wyższy bieg następuje dopiero przy około 3,5 tyś obrotów ( normalnie 2~2.5) czemu towarzyszy ostre szarpnięcie i oczywiście uciążliwe wycie silnika do czasu zmiany na dwójkę. Następnie trójka również wchodzi z wyraźnym szarpnięciem. Gdy przejadę już jakiś kilometr i silnik się rozgrzeje to wszystko chodzi ok. To jest mój pierwszy automat i jak sami rozumiecie nie mam o tym zielonego pojęcia- może tak ma być?. Proszę o pomoc. I druga sprawa - zmiana biegów przy rozgrzanym silniku jest także lekko wyczuwalna małym zrywem.Podczas zmiany z N lub P na D lub R zawsze szarpie- czy to też normalne? Bardzo proszę o jakieś informacje bo to dla mnie nowość. Pozdrawiam

Witam!
Juz pewnie masz ze 150tys przebiegu i nie wymieniales ostatnio oleju w skrzyni i filtra. Wymien olej na nowy klasy Dextron III i filtr oleju na nowy. Powinno byc lepiej.
A co do wyzszego progu zmiany biegów na wyzsze przy zimnym silniku, to nie jest to nic innego jak program dogrzewania katalizatora. Wszystko w normie.

Cytat:
oczywiście uciążliwe wycie silnika do czasu zmiany na dwójkę

Niedługo uciazliwe wycie silnika przemieni sie w stukot panewek jak tak bedziesz przeciągal na zimnym. Daj mu sie rozgrzac troche!

Szarpanie przy zmianie z N lub P na D lub R jest calkiem normalne, choć zalezy co rozumiesz pod okresleniem "szarpniecie".

Wszystko o automacie dla początkujących

Warto poczytać

pozdrawiam

radze zajrzec w instrukcje obslugi, tam wszystko jest czarno na bialym napisane co dlaczego i jak a propos automatycznej skrzyni biegow.
Jezeli takowej nie posiadasz, to jest do sciagniecia ze stron LOB, polecam jako lekture na dlugie zimowe wieczory....

ja mam tez automata i ten sam problem
ale myslalem ze to od instalacji gazowej
teraz wymienien olej i zobaczymy.

ELPI wydaje ni sie ze nieraz przy tobie parkowalem w B......u
czy tak???

Dzięki za wszystkie rady. Instrukcje już ściągnąłem i nie powiem - dużo tam ciekawego..
W przyszłym tygodniu jadę wymienić olej i filterek.
Jak tylko będzie jakaś zmiana to coś naskrobię. Myślę, że to właśnie to.

Ps. tgg - bardzo możliwe...

sorki tgk -nie tgg. Szacunek