| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tgk OMEGA tychy | 2004-11-16 11:41:42 to chyba dolegliwosc wszystkich opli
|
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-11-16 12:07:54 Moze masz usuniety lub wypalony katalizator. Mialem tak w Vectrze 2.0 i objawy identyczne |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-16 13:20:20 Prowo:
Jak to sprawdzic? Czy to jest kosztowna sprawa? (nie wiem czy sie jasno wyrazilem wczesniej co do glosniosci: nie jest bardzo glosno ale cicho tez nie jest. Powiedzmy jakby to byla astra z 94 to by to bylo normane - o powiedzmy tak) Przy postoju i gazowaniu na cieplym silniku glosnosc jest chyba normalna. Czy tu chodzi o obciazenie? Pozdrawiam Wojtek |
tgk OMEGA tychy | 2004-11-16 13:21:03 nie jechalem v6 natomiast ogolnie ople nie naleza do bardzo cichych ---- niestety |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-16 14:18:29 tgk - hmm gdyby nie silnik to wyciszenie jest mysle bardzo dobre. (jak na ta klase finansowa Czy kolektor to jest ta czesc pomiedzy silikiem a katalizatorem? Pozdrawiam Wojtek |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-11-16 14:25:34 Hmm - ja miałem tak (w X20, i X30 podobnie):
[btw: V6 wcale nie jest głośne dokąd się w nie łapek nie wsadzi Na zimnym "cykanie" - ale z upływem czasu "pierdzenie" też sie pojawiało Na ciepłym - spokojne naciskanie = w miarę cicho; sandał = ryczy. Jak to sprawdzić? Tłumikarz powinien zdiagnozować odgłosy i inne organoleptyczne - kłopot w tym, że na początku mogą występować tylko na zimnym i trzeba czekać aż ostygnie. Ale może jest też wersja odwrotna? Jest tu parę osób po przejściach z kolektorami to może dodadzą jakieś opisy. Chyba, że to co innego... ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-16 14:29:30 Prowo:
Wielkie dzieki za odpowiedzi! Jest tak jak mowisz, z dodatkiem tego, ze moim przypadku pierdzi Pozdrawiam Wojtek |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-16 14:30:47 Prowo:
A v6 jest pododno cichsze niz 2.0 16v. Chcialem nawet kupic ale balem sie duzego spalania a teraz zaluje Pozdrawiam Wojtek |
tgk OMEGA tychy | 2004-11-16 15:36:04 fakt v6 to ladnie brzmi, ale z tych samych powodow
zrezygnowalem z tego motora, moze troche zaluje, no coz cos za cos - ja wsadzilem gaz za 2tys a do v6 to minimum 4tys wiec biorac pod uwage moja odleglosc do pracy, koszty napraw (typu rozrzad itd.) jestem zadowolony. 136 PS'ow to i tak wystarcza. Tutaj liczy sie komfort |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-16 16:08:46 dokladnie tak samo to widze. Tez dosc duzo jezdze i no wlasnei, to spalanie itp. Na codzien 2.0 wystarcza ale fajnie bylo by sobie czasem depnac v6 albo wpasc do kupla hehe, no ale jak piszesz cos za cos. Boli mnie tylko ten glosny silnik bo mi sie odbija na komforcie. Tak z ciekawosci mierzyles moze spalanie na benzynie? (ja nie mam gazu). |
![]() darecki_123 Omega B C-ów | 2004-11-17 08:40:16 A juz myslalem ze tylko ja mam taki problem .. mam dokladnie to samo , przy okolo 3 tys obrotow cos wpada w samochodzie w rezonans (ponizej i powyzej tych obrotow jest ok) i to gdzies z przodu auta bo czuc nawet wibracje na pedałach.Wtedy robi sie duzo glosniej. Katalizator mozna wykluczyc bo mialem zmieniany na strumienice i bylo dokladnie to samo. Przy nizszych temperaturach ( dopoki auto sie juz na dobre nie rozgrzeje) ten rezonans pojawia sie ok 3200 obrotów - wiec musi byc to cos co przy nizszych temperaturach sztywnieje |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-11-17 10:39:19 Blaszany rezonans z przodu to może być blacha izolująca na "portkach" - nie do naprawy, występuje tylko z rurą.
Wyciąć. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-19 15:39:21 Bylem na kolejnych szybkich ogledzinach (tylko na postoju i bez podnosnika). Niestety ciezko jest zobaczyc ten "efekt za glosnego silika" na nieobciazonym silniku. Mechanik twierdzi, ze padniety moze byc katalizator. Ile moze kosztowac nowy, orietuje sie ktos z Was?
Pozdrawiam Wojtek |
thisisjimmi Wroclaw | 2004-11-19 15:41:21 Kolejne pytanie, nie chce otwierac kolejnego watku bo jestem nowy i i tak juz na otwieralem kilka.
Do wymiany raczej tez mam sprzeglo - ile moze kosztowac? -pytam, zeby miec rozeznanie (zeby nie przeplacic) Pozdrawiam Wojtek |