Żarówki.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam pytanie. Czy zna ktos oznaczenie żarówek przy oswietleniu konsoli nawiewu , podswietlenie deski rozdzielczej i ile ich wchodzi do naszych wózków? ewentualnie moc. Mam przepalone po trochu w tych miejscach i chce wczesniej kupić co potrzeba , żeby nie biegac do sklepu po rozebraniu tych rzeczy.

Pozdrawiam

idziesz do sklepu i prosisz:
do nawiewu 2 zarowki bagnetow 12V/2W 5mm srednicy
do zegarow 4 szt 12V/3W 8 mm srednicy + 1szt 5mm

Ta 1 szt. 5mm do zegarów tez ma 3W?

nie
2W
jest taka sama jak do nawiewu

W większości występują żarówki 12V/1,2W (a może 2W - ja kupiłem 1,2) - to ta mniejsza
Są też 12V/3W - to ta większa. Dostać ją to prawie cud. Ja kupiłem podczas pobytu w Wa-wie na Towarowej 33

A ta wieksza nie ma przypadkiem 5W? Bo taką mam w domu. Czy musi byc 3W?

Pozdrawiam

Ta większa jest podobna do żarówek stosowanych w polonezie, ale polonezowszka ma szersze gniazdo. nie wiem czy 5W nie spowodowało by przytopienia obudowy. Ta spalona żarówka 3W zrobiła własnie tak.

Własnie te które mam sa do poloneza (wcześniej takim jeździłem).
Dzieki za rzeczowa i konkretna pomoc. tearz przynajmniej juz wiem po co iść do sklepu.
Pozdrawiam

Polecam wymianę żarówek na diody LED - trochę drożej i co nieco roboty, ale efekt i trwałość zdecydowanie godna polecenia
Kolorystyka dowolna - ja wybrałem Blue LED-y

Moje niebieskie zegary

Cytat:
Polecam wymianę żarówek na diody LED - trochę drożej i co nieco roboty

HenBas Pytanie czy i gdzie można dostać diody pasujące w miejsce żarówek podświetlenia konsoli i deski rozdzielczej? No i czy ich jasnośc świecenia jest porównywalna?
Ja juz wymieniłem żarówki na diody ale we wszystkich włącznikach. Było trochę zabawy, bo chyba nie ma "oryginalnych" zamienników. Zamiast jednej żarówki wstawiałem 4 ledy (gdzieś na forum zamieściłem fotki)
Buba030 polecam(y) się

Piotrze, oczywiście że można dostać np. w Katowicach
Niestety, to nie są zamienniki - trzeba się trochę pomęczyć żeby to wszystko dopasować i ułożyć. Jasność w zasadzie jest porównywalna - możesz to ocenić w poprzednim moim wejściu w tym wątku - jest link do zdjęć
Jedno jest porównywalne na 100% - w ciągu słonecznego dnia zielone światło w oryginale oraz moje blue diody nie są widoczne
Za to wieczorem jest blueLED-miodzio

[ wiadomość edytowana przez: HenBas dnia 2004-11-18 21:09:54 ]

Niestety na razie poprzestane chyba tylko na wymianie spalonych żarówek , ale w przyszłości - kto wie? O ile w desce rozdzielczej i nawiewie jakoś bym sobie chyba dał rade z tymi diodami to przerażaja mnie przełączniki szyb
Zreszta niedawno wsadziłem troche kasy w rozrząd i teraz troche cienko z gotówką.

Pozdrawiam