Skrzynia biegów poci się

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,

Od dłuższego czasu skrzynia biegów w moim espero poci się ale Nie cieknie. Ostatnio mechanik powiedział, że przyczyną są uszczelki zboku skrzyni biegów i można to naprawić bez wyjmowania całej skrzyni biegów i silnika. Czy moze ktoś tego dokonywał - czy to jest prawda ?
I druga sprawa : uszczelka pod pokrywą zaworów była wymieniona poł roku temu , silkon dodany (czerwony) a dalej wycieka olej z przodu silnika ( ztyłu i z boku sucho) Wyciek nie jest duży ale trochę mnie wkurza. Mechanik mówi że uszelka została żle załozona. Czy to możliwe? A może wystarczy odkręcić pokrywę silnika i uszczelnić jakimś innym ustrojstwem?
A może to po prostu taka przypadłość samochodu?

Dodam że chodzi o silnik 1,5 gaz, przebieg 129 tys. Oleju nie bierze - tyle ile wycieknie przez tę pokrywę.
PZDR
Bojkot

Ja mam wprawdzie 1800, ale u mnie na pocący się blok ilnika i głowicę (mechanicy sugerowali wymianę uszczelki pod głowicą) pomogła wymiana wężyka odmy.

W silnikach 1.8 i 2.0 to typowa przypadłość. Po zakupie auta zaplanowalem zlikwidować wszystkie objawy "pocenia". Wymieniłem uszczelkę miski olejowej, uszczelniacz na skrzyni biegów, oring aparatu zapłonowego, uszczelkę pokrywy zaworów i niedawno cieknący siłownik sprzęgła. Zgadnijcie pomogło?

Jedyna pociecha ,że protoplaści, czyli oryginalne silniki Opla mają identyczne problemy.

To są poprostu błedy konstrukcyjne.

Weźmy np. uszczelkę pod deklem zaworów....
Dekiel nie ma żadnego metalowego kołnierza wchodzącego w głowiczkę, tzn cały olej wyrzucany przez wałek rozrządu wpada z dość dużym cisnieniem na uszczelkę.

Zauważcie ,że w miejscu gdzie uszczelka jest osłonieta przy odmie, wycieki nie występują.

Co ciekawe, to zazwyczaj olej nie przeciska się pomiędzy deklem, a uszczelką, czy pomiędzy głowiczką a uszczelką, a przebija się przez materiał z którego zrobiona jest uszczelka

Nic na to nie poradzimy, trzeba wymieniać uszczelke co przegląd i tyle.

Espero to moje pierwsze auto które praktycznie nie "bierze" oleju. Dotąd myślałem ze to niemożliwe. Piszę "praktycznie" bo nie mam potrzeby uzupełniać pomiędzy wymianą a to co ewentualnie ubędzie to te wycieki, o których pisze -JACO-