Podświetlenie konsoli sterowania ogrzewaniem OMA A...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich klubowiczów!
Pewnie temat był wałkowany ze 1000 razy ale w archiwum nie udało mi się znaleźć dokładnego opisu tego problemu. Chodzi dokładnie o wymianę żaróweczek oświetlających sterowanie nawiewem. Właśnie wracam z garażu ghdzie spędziłem 1.5 godz. i niestety siępoddałem. Odkręciłem wszystkie (chyba) wkręty technologiczne, czyli pod zapalniczką i wyciągnąłem klawisz zamknięcia obiegu powietrza. Konsolka sterująca nawiewami zaczęła się łądnie ruszać, ale niestety nie udało mi się jejzupełnie zdemontować a zapewne tam znajdują się żaróweczki.
Serdecznie proszę o podpowiedź o czym zapomniałem lub co robić dalej. Szczególnie interesuje mnie jak zdemontować włącznik nawiewu...
Z góry dzięki za wszystkie sugestie dotyczące tego problemu. W razie gdyby było to gdzieś dobrze opisane proszę o podpowiedź.
Pozdrówka dla Omegowej Braci!

Jak dobrze pamietam to wymieniłem ją po wyciagnięciu radia albo i tej pułeczki niżej chyba że masz łapki jak Szwarcuś

Jeśli chodzi o wyciągnięcie zestawu sterowania nawiewem to najprościej będzie jak zrobisz tak:
1. Odkręcasz wszystkie wkręty mocujące (to już zrobiłeś)
2. Odchylasz zestaw do przodu i z prawej strony odłączasz dwa cięgna sterowania powietrzem szyba-środek i środek-nogi (uważaj na elementy plastikowe cięgien - te które trzymają pancerz linki - żeby ich nie uszkodzić - trzeba je delikatnie podważyć płaskim śrubokrętem i wyjdą)
3. Linkę od regulacji temperatury mocowaną z lewej strony zestawu rozłącz od strony nagrzewnicy - mocowanie linki jest jakieś 10cm nad pedałem gazu (taka zielona plastikowa końcówka)
Po rozłączeniu linek sterownik mozna swobodnie wyciągnąć i odłączyć kostkę elektr. sterowania obrotami wentylatora. Teraz będziesz miał swobodne dojście do podświetlenia.

No i jescze będziesz musiał rozmontować samą konsolę z suwakami sterującymi nawiewem, bo z tego co się orientuję to w samej niej są żarówki, tzn. chyba jedna tylko, która rozprowadza światło na zasadzie imitacji światłowodu
Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

Tak jak napisal Lejkers musisz tylko rozmontowac sama konsole z suwakami tzn zdjac ten panel przedni po uprzednim zdjeciu suwakow tam jest jedna zaroweczka ktrora podswietla panel od sterowania ogrzewania i pokretlo do dmuchawy wiec nie musisz wyciagac calego zestawu sterowania i odlaczac linek od nawiewu

Dodam jeszcze, że ta jedna żaróweczka (znajduje się pomiędzy pokrętłem włączającym i regulującym obroty "dmuchawy", a panelem sterującym nawiewami) podłączona jest właśnie do tego pokrętła. Zgadzam się z poprzednikami, że nie trzeba wyjmować wszystkiego - można ją wymienić przez dziurę od radia.

Witam!
Dzięki za wszystkie info...
Doszedłem do tego ze należy rozmontować panel, ale jak to zrobić a dokładniej chodzi o górną część???
U góry jest pokrętło "regulatora nawiewu". Dół panela zszedł bez problemu ale gdzie trzeba podwarzyć albo co nacisnąć u góry? boję się używać siły bo wiadomo jak jest z plastikami... a poza tym nie widać tam żadnych miejsc zespolenia panela z resztą...

Wielkie dzięki za wszystkie sugestie!
Pozdrówka dla wszystkich BESTIALES!

Jeżeli chcesz rozłączyć panel sterowania nawiewami od elementu z pokrętłem (a nie jest to konieczne do wymiany żarówki), to niestety, ale musisz odpiąc trzy linki nawiewów, a potem całość (panel+pokrętło) wyjąć, odpinając wcześniej z tyłu wtyczkę elektryczną od elementu z pokrętłem. Nie da się rozdzielić tych dwóch elementów nie wyciągając ich na zewnątrz - tak niestety są połączone, że za mało jest miejsca w tej dziurze, żeby to zrobić. Żeby je rozdzielić, trzeba element z pokrętłem wyciągnąć do góry.
Na rysunku poniżej (mocno uproszczonym) masz miejsca połączeń - mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem, bo dosyć dawno to rozbierałem. U mnie kabelek od tego niebieskiego (na rys) gniazdka do żaróweczki jest na tyle długi, że mogę ją wymienić przez otwór od radia.

Podobnie jak poprzednicy - potwierdzam, że nie ma potrzeby niczego wyciągać, a jedynie wysunąć. W górnej części, najlepiej od lewej dojście do żaróweczki, przerabiałem to zaraz po zakupie swojej Omci. Podświetlenie działa mizernie, zwłaszcza na dolnych suwakach, pewnie dlatego gdyż żarówka słaba, ale gość w sklepie powiedział że nie ma mocniejszych.