Telepaniekierownicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Założyłem dzisiaj alusy i podczas jazdy przy prędkości 90 km zaczeło strasznie trząść kierownicą po przekroczeniu 90 wszystko ustało zwolniłem do 90 i znowu trzęsło zwolniłem do 80 przestało
felgi wywarzone zamieniłem tył z przodem to samo założyłem stalowe bez zmian telepie ale tylko przy 90 czy ktoś miał podobny problem?

drganie kierownicy to najczestszy objaw zle wywazonych kol ale u mnie przyczyna bylo wybrzuszenie na oponie. ale u ciebie pewnie co innego skoro zamieniales tyl z przodem

u mnie telepie kierownicą jak hamuje, ale tylko w pierwszej fazie jak jade dosc szybko (powyżej 100ówy).
Podejżewam, że przyczyną mogą być wyeksplaatowane tarcze hamulcowe

siemka skąd ja to znam hehehe powiem jedno mam to samo właśnie jade po nowe klocki hamulcowe bo mi juz tłoczek prawie całkiem wylazł hehehe sprawdzcie to czy nie macie juz do wymiany pozdro

To mogą być dwie rzeczy:
- jeżeli drga jak hamujesz to tarcze,
- jeżeli samo od siebie to opony, spróbuj wyważyć a jak nie pomoże to kup nowe/inne

ja mam identyczny problem..... przy prawie 80km/h zaczyna lekko trzasc kierownica
po przekroczeniu ~85km/h przestaje i jest ok.
zaczelo sie tak po wymianie opon na zimowe wiec pewnie koles od wywazania sie nie popisal
na szczescie niedlugo zmiana na letnie
pozdrawiam

Ja mam identyczny problem,byłem na wulkanizacji i felgi są prościutkie,ale opony mam straszne-wybrzuszenia...i to jest raczej to u Ciebie,a jak koledzy mówią że przy chamowaniu to muszisz zobaczyć w jakim stanie śa tarcze i klocuszki;-p POzdrawiam

sprawa wygląda tak wczoraj spędziłem cały dzień u wulkanizatora wyważałem koła już miał mnie dość ale mam spokuj a było tak on sprzedał mi opony więc to była reklamacja załozyłem te fele przejechałem ok 10 km i zaczeło telepać więc do niego z reklamacją zciągnął koła na wywarzarkę i szok po 50 g na stronę przewarzył jeszcze raz było ok wyjechałem jadę do domu jest ok po ok 10 km znowu to samo telepie więc zpowrotem do niego na wywarzarkę znowu ok 50g przewarzył pojechałem 10 km znowu telepie więc zpowrotem wywarzarka itd zaznaczyliśmy miejsce ustawienia opon bo być może się przesuwa opona względem felgi wywarzyliśmy i od tej pory jest ok opona przestraszyła się że ją wyczujemy przejechałem 100 km i nie telepie czary

Przesówanie opony zdaża sie jeżeli np ktoś regenerowałe felge i źle to zrobił lub po prostu za dużo "zebrał" i stała się niewymiarowa. Ale koleją rzeczą może być to że opona jest już stara, ja mialem coś takiego i ustąpiłe gdy wymieniłem opony!

ja nie powiedziałem że opona się przesuwa tylko to mógłby być jeden z powodów fele nie były regenerowane a opony są z 2003roku napisałem to jako ciekawostkę bo sam nie wiem co mogło się dziać widzę po znakach że opona się nie ptrzesuwa i narazie jest ok

Wiem wiem, ja też sobie przy starej zaznaczyłem i też się nie przesówała, ale była po prostu stara, rozumiem że Twoja nie jest aż tak stara jak moja bo tamte miały 15 lat ale może poprzedni właściciel lubił jeździć po dziurach i opona dostała w tyłek co może być niewidoczne na 1wszy rzut oka, ale jednak uległa jakiemuś wew. zniekształceniu przez co nie da się jej wyważyć lub po paru km wszystko szlak trafia.

narazie odpukać jest ok w razie co mam 3 mies. gwarancji

No i oby tak dalej

ja miałem identyczny objaw telepania (tylko w przedziale 80-90 km/h) okazało sie ze koncówki drążków i mam z tym kłopot cały czas bo szybko sie kończa