MotoNews.pl
7 Stacja oszukje?? (70782/0) - PT

Stacja oszukje??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, czy jest możliwość aby do butli która ma pojemność 51litrów a 80%napełnienia to 40,6litra wchodziło 58-60litrów??? czy poprostu stacja ma "podkręcone" liczniki? Bo ja już drugi raz tak tankowałem na dystrybutorze pisze 52litry dalej nic nie wybija a gazu miałem jeszcze ok 10litrów, miał ktoś podobny przypadek?

Może ci źle odbijać zawór od gazu i wtedy dowali ci gazu na maxa - tyle ile ma butla. To trochę niebezpieczne, sprawdź to dokładnie.

Cytat:
2004-11-18 18:32:24, Pokakulka pisze:
Może ci źle odbijać zawór od gazu i wtedy dowali ci gazu na maxa - tyle ile ma butla. To trochę niebezpieczne, sprawdź to dokładnie.

no tak ale czy fizycznie jest możliwość nabicia 50litrowej butli 60litrami gazu?? nawet jak zawór niw wybija? chodzi o to ,że dystrybutor nie odbijał dalej tylko ja kazałem mu juz przerwać

No to raczej napewno coś jet nie tak. Ja przestałem tankować na małych stacjach. Tankuję na Shellu i jestem bardzo zadowolony. Poza tym moja instalka (BRC) jest bardzo czuła na gaz słabej jakości. A cena? Wiadomo, że deczko drożej ale jestem pewien, że mam gaz ok. A na np. 10 l gazu to wcale nie wychodzi tak sporo drożej. Jakieś np. 40-50 gr.

hmm to teraz uż sam nie wiem to jest duża stacja tylko,że Auchan ale chyba wychodzi na to,że dystrybutor przekłamuje

Cytat:
2004-11-18 21:18:53, Pokakulka pisze:
No to raczej napewno coś jet nie tak. Ja przestałem tankować na małych stacjach. Tankuję na Shellu i jestem bardzo zadowolony. Poza tym moja instalka (BRC) jest bardzo czuła na gaz słabej jakości. A cena? Wiadomo, że deczko drożej ale jestem pewien, że mam gaz ok. A na np. 10 l gazu to wcale nie wychodzi tak sporo drożej. Jakieś np. 40-50 gr.

No nie powiedzial bym tak bo roznica miedzy stacja "Zenka" a firmowa jest przewaznie w granichach 12 -14 groszy na litrze.
No ale i tak wole firmowe bo na litrze zawsze wiecej przejade

Jest taki jeden numer, który robią dystrybutorzy zazwyczaj na mniejszych stacjach. Taka stacja zazwyczaj charakteryzuje się dłuższym przewodem do ładowania. Kiedy stacja pustoszeje, kolesie nabijają np butle tym, co zostało w przewodzie bez włączania pompy. To może być parę literków. Potem podjeżdża człowiek i zanim gaz zacznie wchodzić do jego wozu, najpierw te "parę literków" zapełnia przewód, a dopiero po chwili zaczyna nabijać zbiornik w samochodzie.

Druga sprawa, to faktycznie może być zawór. Jedź do instalatora, niech to sprawdzi i naprawi, albo po prostu kontroluj stan zbiornika i tankuj konkretne ilości.

Jeśli chodzi o paliwko, to ja tankuje na Shellu. Czytając dość sporo artykółów na temat "chrzczenia gazu" i konsekwencjach dla silnika, wolę zatankować pewne paliwo. Szczególnie, że PowerGas jest wydajniejszy od zwykłego gazu. Sprawdziłem to i tak na prawdę opłaca się tankować na shellu.

Pozdrawiam

W żadnym wypadku nie ma możliwości nabicia butli 50litrowej nawet 51litrami gazu. Ta stacja oszukuje!!!

Cytat:
Jest taki jeden numer, który robią dystrybutorzy zazwyczaj na mniejszych stacjach. Taka stacja zazwyczaj charakteryzuje się dłuższym przewodem do ładowania. Kiedy stacja pustoszeje, kolesie nabijają np butle tym, co zostało w przewodzie bez włączania pompy. To może być parę literków. Potem podjeżdża człowiek i zanim gaz zacznie wchodzić do jego wozu, najpierw te "parę literków" zapełnia przewód, a dopiero po chwili zaczyna nabijać zbiornik w samochodzie.

Właśnie zostałem oświecony, zawsze się zastanawiałem dlaczego na pewnej stacji gość po każdym tankowaniu podpina pistolet do butli nie uruchamiając pompy i dlaczego spalanie zawsze wychodzi większe gdy tam zatankuje!

Ja ostatnio zaczałem brać na BP. Mam woltomierz podłącozny pod sondę lambda, gazownie regulujesobie sam i wiem jak sie zachowuje skłąd mieszanki. Ostatnio jak zatankowałem plastikowy gaz na stacji krzak to samochód nie chciał jeździć a skład mieszanki raczkoał gdzieś w okolicach ubóstwa.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Dokladnie OLO u mnie tak samo jest na LPG z BP jezdzi lepiej i robi wiecej kilometrow na butelce ...

pozdr