Pompa pada 2.0ie czy co ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taka sytuacje ze wyje pompa wody i to dosyc znacznie po poluzowaniu cybantu i odpowietrzeniu przy wyjsciu z glowicy sytuacja sie uspokaja na jkis czas lae potem jest to samo czyli wyjaca pompa podejrzewam pompe lub zbyt nisko umieszczony zbiorniczek wyrownawczy tak czy inaczej martwi mnie to
moje pytanie brzmi jak zdiagnozowac pompe
jesli to pompa to jak sie ja wymienia znaczy czy sa jakies kruczki (mam druga pompe wiec nie problem) jesli to nie pompa to co to moze byc
ps silnik sie nie grzeje

btw. skoro silnik sie nie grzeje to sprawdz termostat moze jest caly czas otwarty. w lecie to nie ma duzego znaczenia bo i tak sie nagrzeje, ale zima bedzie mial problem z nargrzaniem.

pozdrawiam

Dziwne to co piszesz o odpowietrzaniu na pompie, bo jest ona troche nisko i moim zdaniem odpowietrzanei ukladu w tym miejscu nie jest najsensowniejsze. Ale do rzeczy- pompa moze sie popsuc w sumie na dwa sposoby- albo padnie lozysko, albo zacznie cieknac uszczelnacz. Przy rozsypujacym ie lozysku wirnik dostaje luzow, pompa zaczyna wyc etc. wymiana pompy nie wiaze sie z zadnymi problemami, chyba ze uklrecisz ktoras z dwudziestoparoletnich pewnie srub M6 mocujacych ja do bloku. Lozysko i uszczelniacz pompy pasuja od poloneza.