1.9D - jak jest ciepły nie zapala

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam właśnie taki problem z poldkiem kumpla. Gdy silnik jest zimny zapala bez problemu, natomiast jak jest już nagrzany nie zapala. Trzeba wtedy czekać aż ostygnie i wtedy bez problemu zapala. Cały czas mowa o odpalaniu rozrusznikiem.
Jak silnik jest gorący, to na holu zapala bez problemu.

witam spotkałem sie z takim problemem a winna była głowiczka na pompie wtryskowej,poprostu nie dawała juz ciśnienia ,najlepiej jest to sprawdzić poprostu chładząc ją wodą ,żeby ostygła,jak zapali to masz odpowiedż,ale życzę ci ,żeby to nie było to (ok.1500zł)

Nieznam się za bardzo na ropniakach, ale na zdrowy rozum to i na zimnym silniku powinny występować problemy z rozruchem jeżeli jest padnięta głowiczka od pompy wtryskowej.

nie poniewaz jest to pompa rotacyjna,a tam własnie jest spręzane paliwo do ok.200 bar,jeżeli jest podjechana to jej wydajnosc na ciepłym silniku spada i powoduje to sprezanie paliwa do załuzmy 150 bar,a wtryskiwacz ustawiony jest na 200 bar to do cylindra dostaje sie mniejsza ilośc paliwa i przy obrotach rożrusznikiem,jest to za mało i nie zapali
miałem iveco daily z taką pompa,i wystarczyło polać głowiczke wodą ,żeby zapalal

Dzięki wielkie za pomoc.