MotoNews.pl

Jakie obroty przy silniku 2.5 V6??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ja dzis z krótkim zapytaniem jakie powinny byc wolne obroty przy tym samochodzie? u mnie jest okolo 450 do 500 jak bylem u leketryka powiedzial ze mam stanowczo za wolne i mam mu zostawic samochod to on sprawdzi co jest nie tak. Czy oby napewno sprawdzi czy tylko cos podkreci i mnie naciągnie na kilka stówek?? Jesli sa za wolne to co może być tego powodem? dodam ze troszke jeszcze falują ale bardzo minimalnie. Dzieki za odp

Witam!

Wydaje mi się, że jednak są troche za niskie. U mnie w MV6 bez klimy mam ok. 600, po włączeniu klimy wzrastają do ok. 800.
To falowanie raczej nie powinno występować.

Pozdro

Witam,
Omagami jeżdzę już od 98 roku i w swojej karierze miałem już kilka. I wiem, że nie można opierać się na tym co wskazuje obrotomierz. Te wskazania są mylne i z regóły wskazuja obroty ok 500. Jak i 2.0, 2.5 czy 3.0. Jeden sposób na to żeby to sprawdzic to musisz pojechać do ASO (ale to kosztuje) albo do kogoś kto posiada specjalny komputer. Za pomocą tego urządzenia można sprawdzić i ew. podnieść obroty biegu jałowego. Wyjazd do elektryka (pt. henio w szopie) stanowczo odradzam.

Pozdr

Poszukaj na forum.

podobno obniżyli w... hmmm 98'?? na 500 i takie są wzorcowe... ale nie wiem z ilu?? i nie wiem czy na 100%. U mnie jest 500 ... bo mam silnik 99' ... ale kompa mam 94' więc???

a co ten elektryk sprawdzi?? zaprogramuje ecu na 800??

już wiem - rozwierci w gaźniku dyszę biegu jałowego

[ wiadomość edytowana przez: dARTi dnia 2004-11-25 20:21:55 ]

obroty sa dokladnie miedzy 490 a 510 tak pokazywal komp jak mi regulowali predkosc wtryskow gazu. . a co moze powodowac ze obroty sa nizsze niz powinny??

Hejka,

2,5 V6 1998 rok, na obrotomierzu wskazuje 500 obr/min i ani drgnie!! no chyba ze wcisne pedal gazu

jak kupiłem mój carawwan to obroty były 600 obr po wizycie w aso mechanior przy mnie podkręcił ją jakoś kompem na 850. czy zrobił dobrze to nie wiem ale co tam. ponadto mam troszke inny motorek, 20 i16 v

mam omke 2,5 benzynke rocznik 95 i predkosc obrotowa na biegu jalowym wynosi dokladnie 500 obr/min. mam gaz i predkosc jest taka sama i nie faluje i nic sie nie dzieje. jestem szczesciazem juz od 3 latek. a gaz mam II generacji bez strzalow itp.

Podobnie jak kolega wcześniej - gaz ponad dwa lata - II generacja - obroty zawsze były i są 500/min na jałowym. Żadnych kłopotów z ładowaniem ani elektryką. Zawsze minimalnie rosną po załączeniu klimatyzacji ~+100 i po poruszeniu kierownicą na postoju - wachnięcie ~+50 i powrót na 500.

Moje X25XE (manualna skrzynia ) na cieplo trzyma rowniotko 500rpm. Po zalaczeniu sprezarki klimatyzacji wzrasta do ok.550-600.