Syntetyczny, polsyntetyczny, mineralny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
czy jest moze jakas ogolnie przyjeta zasada przy jakim przebiegu nalezy uzywac okreslonego rodzaju oleju silnikowego?
np. syntetyczny 0 - 150 k km, polsyntetyczny od 150 k km - 250 k km, mineralny powyzej 250 k km?
Czy to raczej indywidualna rzecz na jakim oleju sie jezdzi ...

Pozdrawiam

O generalnej zasadzie nie słyszałem (może zmienia się jak zaczyna nadmiernie brać olej?), ale miałem niedawno olej Valvoline Maxlife 10W40 (półsyntetyk), który zalecany jest przez producenta do aut o przebiegu powyżej 100 000 km.
No ale nie jestem pewnien czy nie ma też przypadkiem takiego oleju tylko mineralnego.

Jak Ci pali olej albo znika on z silnika i pojawia się pod samochodem to zmieniaj. Najbardziej lepki i rzadki jest syntetyk, czyli zmiana na gęstszy (półsyntetyk lub jeszcze bardziej mineral) potrafi uszczelnić silnik i zahamować znikanie oleju
Więc dlatego samochody z dużym przebiegiem nie jeżdżą raczej na syntetyku bo za dużo trzeba dolewać.
I jeszcze jedno-kiedy samochód jeździ na mineralu (lub nie wiesz na czym jeździł bo dopiero go kupiłeś) to nie zmieniaj na rzadszy bo wypłuka on nagary w silniku i może zacząć on ciec jak sito, zostań przy mineralu.

TU porównania olejów