Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() BARRY zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-03-22 14:52:08 WItam
Czy wie ktos czy sa problemy z wasadzeniem silnika od lady 1,3 1,5 ??do 125p? bo w zasadzie ladowskie 1,3 smiga fiatowskie 1,5 i nikt chyba nie zaprzeczy ze ladowski silnik jest lepszy slyszalem tez ze silnik 1,5 ladowski jest bardziej awaryjny od 1,3 ?czy to prawda ? co najczesciej siada w tych silnikach ? Jak z dopasowaniem silnika ?wchodzi na lapy silniak idealnie ? jak ze skrzynia ?? oraz polaczeniem skrzynia wal most ? trzeba jakos przerabiac wal ? z gory dzieki [ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-01-13 23:14:17 ] [ powód edycji: zmiana tytulu ] |
![]() kaovietz PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-12-20 19:38:38 Witam kolegów z bratniego klubu ![]() Wyciągam stary topic,albowiem zaśwital mi pomysł montażu do mojego Fiacika silniczka od Ładnej.W planach miałem oczywiście fiatowskie TC,ale wszyscy wiemy jak jest z dotępnością i kosztami napraw tych silników.Wiem,że silnik generalnie "pasuje",wielką zaletą dla mnie jest jego nowocześniejsza (o niebo) konstrukcja,pozwalająca na "podłubanie" w nim bez obaw o zgubienie panewek ![]() - myślałem o silniku 1.5/1.6 na gaźniku, czy wszystkie te silniki mają łańcuch rozrządu,czy bywały modele z paskiem?,w jakich modelach Ładnej wystepowały? - koszta części (np.tłoki,panewki itp),zaznaczam,że nie interesuje mnie koszt remontu w warsztacie,gdyż wszystko robię sam - czy posiada ktoś dokładne dane,rysunki,przekroje tych silników? No i najważniejsze - jaki jest koszt takowego silnika w dobrym stanie??Może któryś z kolegów ma na zbyciu takie "serducho"? Mam nadzieję,że pomożecie. ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-12-20 20:22:59 Wiec tak- czesci do lady sa bajecznie tanie- to przyzna kazdy!
Silnik z lady, na pewno jest lepszy od silnika z fiata- bo chociazby walek rozrzadu ma w glowicy, a wal jest podparty w 5ciu miejscach zdaje sie(heh miesiac temu remont robilem a juz nie pamietam na100%) Silnik z lady na pewno pasuje do fiata. Sam widzialem jednego takiego fiata!!! O tym ze kupisz silnik w dobrym stanie to raczej zapomnij- no chyba ze za 2 tysiace!! A teraz remontSzlif w kraku 100 wal + 100 cylindry, jesli chcesz zrobic sobie dobry silnik, to planujesz glowice i blok, jakies 120 zeta nie twoje. Glowice i tak musisz planowac bo zawsze jest krzywa. Tloki - hmmm kupisz i za 30 zeta KOMPLET - ale ja polecam porzadne tloki - okolo 72 zeta komplet- to i tak chyba tanio Pierscienie - 41 zeta + polpierscienie na wal 8 zeta Panewki glowne + korbowe jakies 30 zeta - zaleznie od szlifu. Zawory jakeis 64 zeta + uszczelniacze -ale nie ladowe a z golfa czy innego vw - to samo a lepsze wykonanie. Sprezyny zaworow - nie wiem ile I nie czarujmy sie ze obejdzie sie bez tego- to tez trzeba zrobic. Pozniej tak : lancuch + kola + napinacze 34+ 12 + jakies 8 zeta. KOmplet uszczelek jakies 16 zeta. Wyciagam kalkulator... i wychodzi 605 zl.-wersja drozsza. No ale jesli nie jestes kozakiem to wymieniasz korby i sworznie. KOrbowod komplet 38 zeta * 4 = 152 zeta Do tego pompa oleju 41, nie wiadomo jak pompa wody i paliwa, + paski + pierdoly - aparat zaplonowy nie wiadomo w jakim stanie... Wiec 800 zeta + VAT z samych czesci pewnie cos kolo = 900 zeta + pierdoly wychodzi 1000! Do tego dolicz sobie jakies 150 na filtr i olej ![]() No i trzeba to jeszcze wszystko- najpierw wyjac z auta- no chyab ze kupisz goly silnik, rozlozyc, wyczyscic i zlozyc z nowych czesci. Tak czy tak - moim zdanie mi tak sie to oplaca! Powodzenia! Silnik z lady w fiacie to jest to! Gdzies mam filmik z takim fiatem! |
![]() kaovietz PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-12-20 20:35:17 No dzieki panowie-widzę,że ceny części są bardzo zbliżone do fiatowski czy poldkowskich,a to duuuuży PLUS ![]() Przez silnik w dobrym stanie rozumiem silnik, który nie jest CAŁKOWITYM padłem i nadaje się do remontu... No nic,pozostaje rozejrzeć się za czymś takim.Na szczęście silnik w DF jest jeszcze zdrowy,więc pośpiechu nie ma ![]() Jeszcze jakby ktoś mógł podesłąć troszkę danych tudzież jakiegos linka podać byłoby super...Może macie skany jakiejś książki o Ładnej? ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-12-21 18:26:21 hmmm, no i jakie bylo to cisnienie??? na wszystkich garkach?
No i widzisz- mowisz ze ze silnik po remoncie a tymczasem walek musisz zmienic, uszczelniacze... cos t ochyba niedokladny remont - pewnie same piersciewnie albo co no chyba ze silnik to silnik, a glowica to glowica... |
![]() Golden_Flyer BMW 116 Gdańsk | 2003-12-22 13:32:10
No a co z numerami silnika? P.S. Fajny podpis. Moi rodzice też kiedyś mieli ładę, tyle że 2103... |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-12-22 16:57:10 JAAAAAAAAAAAAAAAAa
LUDZIE!!!!!!!!!!!!! jak WY to kuzwa czytacie???????? Czy zmiana walu i korb ma wplyw na numer silnika czy jak??? NIc nie rozumiecie! juz mnie trafia na to! MAsz silnik swoj 1300, i robisz sobie z niego 1600 - czy numery Ci sie zmieniaja? NIE! dalej masz silnik 1300! tylko ze on tylko wyglada jak 1300 bo jest 1600 - musil bys wyjac wal zeby sie kapnac ze to silnik 1600! i musisz byc jeszcze fachowcem do tego stopnia zeby wiedziec ze to wal inny niz oryg. Czy teraz rozumiesz? to tak jak bys mial zamknieta puszke po coli, a w srodku piwo - to co musisz numer zmieniac zeby wiedziec ze tam jest piwo? Nie!!! Ty to wiesz -ale jak ja popatrze na puszke to widze dalej cole! CZY TERAZ ROZUMIESZ? unioslem sie sorry |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2003-12-22 22:25:42 [quote]
2003-12-22 16:57:10, Krzysztof-Fleszer pisze: JAAAAAAAAAAAAAAAAa LUDZIE!!!!!!!!!!!!! jak WY to kuzwa czytacie???????? Czy zmiana walu i korb ma wplyw na numer silnika czy jak??? NIc nie rozumiecie! juz mnie trafia na to! MAsz silnik swoj 1300, i robisz sobie z niego 1600 - czy numery Ci sie zmieniaja? Mi się nie zmieniły numery nawet po zrobieniu z 1300 całych 1700 ![]() ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2003-12-22 22:39:08 Witam
Ja tam wam wierze, słowo komsomolca ![]() ![]() i sam tak kombinuję wicie baco, coby troszki ten mój motorek troszki utył, ale nie tyle Grzesiek co Twój, to już GRUBA przesada ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-12-22 23:01:49 O ile mnie pamiec nie myli, to Grzegorz sam mowil ze lepiej mu bylo z 1600 ![]() |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2003-12-22 23:54:13
To smutna prawda...Ale z 1700 raczej już nie będę robił 1600. Myślę , że moje problemy wynikały z niestarannego montażu przez mechanika. A obecnie po wielu wysiłkach można być b. zadowolonym chociaż istotnej różnicy nie wyczuwam między tym 1600 a 1700. Natomiast jak tylko uda się zdobyć kolektory i dwa webery to ....przydadzą się te kute tłoki. Słyszałem , że jest w Warszawie na Dobrej 36 warsztat oferujący fabrycznie nowe gaźniki poziome. Może nawet z kolektorami do niektórych typów. Czy nie należy w imieniu klubu posłać tam umyślnego? |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-12-23 10:48:28 Hmm, kute tloki? Hmm hmm, pod webery powinny wystarczyc dobre zwykle ![]() Specjalne tloki to raczej pod turbo sie wstawia. Aha - nie wiem jakie masz teraz tloki-tj jaki wymiar, ale wegier mi oferowal Mahle 80 , za 170Euro! Fabryczne nowe gazniki poziome, to moim zdaniem majatek! Ale tez cos slyszalem ze gosc w warszawie je ustawia, i moze sprzedaje rowniez,- nie wiem. Z tymi kolektorami, t osprawa wyglada tak: -mierzysz srednice jakie ci sa potrzebne, rozstaw gaznikow i otworow w glowicy, i dobry tokaz powinien to zrobic! JA rozmawialem ze swoim, to powiedzial mi ze spokojnie mi moze zrobic kolektory, ale proste- nie giete - w ten sposob aby z jednej strony "rura" miala np 40mm pod gaznik, a z drugiej str 36 pod glowice(nie pamietam ile jest w glowicy wiec strzelilem) Tylko trzeba pomierzyc wszystkie rozstawy. dziur i srub. Jak wiesz pewnie, dalem sobie siana z tym, a to z powodu tego ze kasa sie konczyla-wszystko ladowalwem w silnik, jak i z tego ze kolektor bede mial z brytanii ![]() |
![]() Golden_Flyer BMW 116 Gdańsk | 2003-12-23 11:22:38
W porządku, nie doczytałem ![]() |
![]() PRZEMO2000dohc lada 2107 mysłowice | 2003-12-23 15:46:22 adas wałek mam w garazu nowy lezy i przeszkadza gdybys chciałto.....napisz |