Grzanie świec żarowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Forumowiczów. Po prawej stronie przedzialu silnikowego, kolo zbiornika spryskiwacza jest przekaźnik od świec żarowych. I tu pytanie: co nim steruje i gdzie sie to znajduje. Chcialbym zrobić regulacje dlugści czasu nagrzewania świec. Może ktoś coś takiego już ma?Jeśli tak prosze o kontakt.

A może inne świece (o krótszym czasie nagrzewania, czyli niższym napięciu?)...

Mario dzieki za odpowiedź.Interesowaloby mnie bardziej co steruje i gdzie jest tym nieszczesnym przekaźnikiem. Elektryk wstawil mi jakiś polski przekaźnik. Jak go odlącze to wtedy świece nie grzeją wogóle. W tej chwili wstawilem przekaźnik który mogę nastawić na 5 lub 20 sek. ale te czasy nie bardzo mi pasują. Ewentualnie chcialbym to zrobić tak jak jest oryginalnie. To tyle. Narazie

Swego czasu próbowałem też zgłębić ten temat, i jesli sie nie mylę to sterowanie nie jest z niczym sprzężone, tj nie zależy od temp. na zewnątrz, temp silnika itp. Jest to po prostu zwykły wyłącznik czasowy w przekaźniku. Żeby było weselej, kontrolka świec żarowych gaśnie o wiele wcześniej niż kończą grzać świece - u mnie nawet do 10 sekund upływa od zgaśnięcia kontrolki do "pyknięcia" przekaźnika. Żeby zmienić czas nagrzewania trzeba by ingerować w przekaźnik, który jest nierozbieralny tj. zalany żeby chronić go przed brudem i wilgocią. Daj znać jak dowiesz się coś więcej, bo też mnie to ciekawi.
Pzdr
Acha - mam MkV i bez turbo.

Tak jak sugeruje we wcześniejszych wypowiedziach myślę, że coś steruje przekaźnikiem znajdującym się po lewej stronie przedzialu silnika. Tylko nie wiem co.