Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2002-12-10 20:42:34 U mnie standard jak u HenBas'a |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-01-09 15:11:32 ja łożyska wymieniłem, ponieważ "buczały" nie miłosiernie. Co do pukania z tyłu to niestety jedną z wad espero jest kiepskie tylnie zawieszenie. Ja sprawdził bym silentblocki belki, to częsta przyczyna pływania tyłu samochodu.... i tu uwaga nie należy wymieniać silentblocków za pomocą prasy ręcznej przy nie zdemontowanej belce.... efekt rozepchane gniazda!!!!! |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-01-11 01:15:53 Łożyska są tanie , coś kolo 25 zł za sztukę , ale wymiana ... to już inna sprawa |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-01-11 13:44:09 HenBas, a może sprężyny od Fiata 126 ![]() Pisał o tym swojego czasu Krzysiek-Diackon ... Sprężyny od F126 Pozdrawiam --------------- .O.O. |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-11 17:06:07 Coś mi robią z kablówką i mam kłopoty z netem ! ![]() Dzięki .O.O. za przypomnienie tematu sprężyn z 126p, ale chyba jednak zakupię "normalne". Trochę obawiam się eksperymentów, tym bardziej, że to już będzie druga para w ciągu 8 m-cy. Te które się złamały, były z Nexi (po małym przebiegu i za małą kasę (?)). W cenniku Jadar ( znowu ten JADAR !) znalazłem trzy rodzaje - za 84 zł, za 93 zł wzmocnione i za 122,50 zł również wzmocnione, tylko brak informacji co to za produkty. Dopiero w poniedziałek zadzwonię i chyba się dowiem jakie to cudaki ? A jak nie te, to skorzystam z podpowiedzi Zoltara, może coś z Kadeta lub Vectry (też jest sklepik w Chorzowie). Wydaje mi się, że jednak nie warto oszczędzać w tej kwestii (o czym sam się przekonałem !) Kto tanio kupuje, dwa razy montuje ! ![]() ![]() ![]() |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-13 13:11:43 Rozeznałem "trochę" rynek sprężyn w mojej okolicy i chyba kupię oplowskie. Podobno (?) najbardziej odpowiednie są z Ascony. Cena 145 zł za szt. Ceny sprężyn w innych sklepach kształtują się na poziomie 110 - 145 zł.
Przy okazji podaję adres owego sklepu z częściami oplowskimi w Chorzowie tu Jest to adres częściowo podany kiedyś przez Adminka, ja go tylko uzupełniam. ![]() |
![]() HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2003-01-15 18:42:38 Mam już nowe sprężyny ![]() Operacja trwała ok 30 min. Po rozebraniu starych okazało się, że poduszki gumowe (dolne) były już przetarte na wylot. ![]() Sprężyny mam takie jak pisałem wcześniej, do Opla Ascony firmy K+F i do tego nowiutkie poduszeczki gumowe. W zawieszeniu nic się nie zmieniło, bo sprężyny są identycznych rozmiarów co DU. Jazda "próbna" wykazuje mniejsze bujanie i przechyły tyłu, ale to się potwierdzi dopiero po "ułożeniu" sprężyn. Mam nadzieję, że te szybko się nie złamią ![]() ![]() ![]() |