Nieprecyzyjna nastawa klimatronika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nowy użytkownik Wita Panie i Panów - znawców dużej O.

Przejrzałem wcześniejszą korespondencję ,znalazłem dużo na temat,ale zabrakło rowiązania dla mnie.Mianowicie mój klimatronik po uruchomieniu auta i osiągnięciu pewnej temp.silnika grzeje sprawnie i bez umiaru przekracza wszystkie nastawione temperatury .Z jakiej sobie znanej przyczyne po godzinie czy innym czasie wyłacza nawiew ciepłego powietrza i próbuję mnie zamrozić zimnym.Po ostygnięciu silnika czy po długim wychłodzeniu kabiny ,podejmuję zabawę od początku.Wdzięczny będę za wskazówkę jak go usprawnić.
z poważaniem
ep

Cytat:
2005-02-07 09:29:52, ep pisze:
Nowy użytkownik Wita Panie i Panów - znawców dużej O. Przejrzałem wcześniejszą korespondencję ,znalazłem dużo na temat,ale zabrakło rowiązania dla mnie.Mianowicie mój klimatronik po uruchomieniu auta i osiągnięciu pewnej temp.silnika grzeje sprawnie i bez umiaru przekracza wszystkie nastawione temperatury

Dwie rzeczy na początek:
1. Reset - trzymasz AUTO i OFF razem przez chwilę.
To pewnie nie pomoże, ale jest szybkie
2. Sprawdź czy czunik temperatury kabiny nie dotyka do obudowy lub maskownicy przedniej. Czujnik znajduje się za "grillem" pomiędzy środkowymi dwoma zestawami przycisków klimatronika. Trzeba poświecić i ew. jakims patyczkiem przesunąć.
Nie pomoże - to nie wiem.

pozdr, Robert

Dziękuję.reset jest nieskuteczny ,to już ćwiczyłem,ale to popychanie czujniczka poprzez ten mały gril ,jakby coś pomogło,będę sprawdzał w czasie.Ale podpowiedż cenna,może trzeba wymienić ten czujnik temperatury.
Dzięki,pozdrawiam.
ep

Mam pytanie: gdzie znajduje się czujnik temperatury zewnętrznej klimatronika?
Przy -5 jak się ustawi na auto klimatronik i temp 22 stopnie, to wchodzi na najwyższe obroty i próbuje mnie zamrozić, jak się przestawi ustawienie temp na HI to zaczyna grzać, także podejrzewam że coś jest nie tak z czujnikiem temp. zewn. automat dostaję informacje jakoby na zewnątrz było z 40 stopni na plusie.
ps.: zauważyłem że wtedy na kompie pokazuje mi temp. + 50 stopni na zewnątrz, czy ten sam czujnik jest do klimatronika co i do komputera?

Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się na spodzie przedniego zderzaka.

Cytat:
Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się na spodzie przedniego zderzaka.

od strony kierowcy- to wiem , ale nie wiem czy klima korzysta z tego samego czujnika czy ma swój, bo chyba w jakiś sposób musi wiedzieć jaka jest temperatura na zewnątrz,aby wiedzieć czy grzać czy chłodzić

Innego czujnika temperatury zewnętrznej niż ten na spodzie zderzaka przedniego to raczej nie ma.
JaC

Cytat:
od strony kierowcy- to wiem , ale nie wiem czy klima korzysta z tego samego czujnika czy ma swój, bo chyba w jakiś sposób musi wiedzieć jaka jest temperatura na zewnątrz, aby wiedzieć czy grzać czy chłodzić

Czy więc dane o temp do ukladu klimy są zbierane tylko z wewnątrz samochodu?

Jest jeszcze czujnik promieniowania słonecznego, taki cycek na środku deski pod samą szybą
JaC

Cytat:
Czy więc dane o temp do ukladu klimy są zbierane tylko z wewnątrz samochodu?