Od 1959 roku Rajd Polski nieprzerwanie bazował na południu kraju - w Zakopanem, Krakowie, Wrocławiu, ponownie Krakowie, wreszcie w Kłodzku. Północne rejony były ostatnio odwiedzane przez rajd w 1957, kiedy debiutowały Syreny, a trasa wiodła m.in. przez ówczesne województwo olsztyńskie.
Wygasła umowa Automobilklubu Ziemi Kłodzkiej z PZM, przeprowadzono konkurs i zapadły decyzje, by 62. Rajd Polski rozegrać na mazurskich szutrach. Ostateczny kalendarz zostanie zatwierdzony przez prezydium związku, a proponowany termin to 16-18 czerwca. Planowano poprzedni weekend, jednak zmiany w kalendarzu MŚ Formuły 1 doprowadziły do przesunięcia Rajdu Akropolis, na który nie może się nakładać runda mistrzostw Europy. Bazą byłoby 23-tysięczne Mrągowo, stolica Pojezierza Mrągowskiego. Trzydniowa impreza ma zostać rozegrana na kilkunastu oesach o długości ponad 300 km. Do funkcji dyrektora kandyduje Grzegorz Gac, organizatorem będzie tym razem PZM, nie zaś jeden z automobilklubów.
Ponieważ gros prac organizacyjnych spocznie na Automobilklubie Olsztyńskim, z kalendarza zniknął Kormoran, wraca natomiast Zimowy Rajd Dolnośląski, jako I runda mistrzostw Polski w już niemal wiosennym terminie 18-19 marca. Kolejne pozycje w proponowanym kalendarzu RSMP to Rajd Elmot-Remy (6-7.5), Rajd Polski, Rajd Nikon (1-2.7), Rajd Rzeszowski (5-6.

i Rajd Warszawski (16-17.9). Nie ustalono, kto przejmie po Kormoranie rundę Pucharu Europy ze współczynnikiem 5 - zgłosił się Nikon, ale starania czyni także sąsiad ze Świdnicy.
Puchar PZM rozrósł się do 12 rund. Rozpocznie sezon Rajd Beskidzki (12.2), przy czym chodzi o Beskid Niski, czyli imprezę Automobilklubu Małopolskiego w Krośnie. Kolejne proponowane eliminacje to Rajd Ziemi Lubelskiej, Rajd Mazowiecki, Rajd Festiwalowy, Rajd AC 1991 Pokale w Imielinie, Rajd Strzeliński, Rajd Krakowski, nowy Rajd Zamkowy z bazą w Będzinie, Rajd Bałtyku, Rajd Wisły w Czechowicach, Rajd Agapit, wreszcie Cieszyńska Barbórka kończąca sezon w terminie 19 listopada.
inf. prasowa
( 25 listopada 2004 )
To chłopcy oraz dziewczeta, tak według mnie to, na 100% bede na eliminacjach RSMP i na niektórych PPZM w tym: Nasze Pokale, Bedzinski, Krakowski, Wisły, i oczywiscie Cieszynskiej Barbórce.
A wy gdzie sie wybieracie??
Chce poinformowac ze w sezonie 2005 zaczynam przygode z Fotografia rajdowa, a wiec mozna bedzie galerie odnowic, na naszej klubowej stronie.

Niewiem czy był watek na temat przeniesienia Polskiego na mazury ale jesli nie to moze troszke ozywimy te FORUM delikatna dyskusja, Co on tym sadzicie ??.
Tak według mnie to troszke spieprzyli sprawe, ale bedzie mozliwosc ogladania topowych kierowców na szutrach, i wiecej aut w klasie N4, oraz mojej ukochanej klasie S1600, oraz mam nadzieje ze ze wzgledu na to ze organizatorem jest PZM a nie jakis automobilklub, to mozliwe ze rajd bedzie lepiej przygotowany, ale smiem w to watpic ze wzgledów na to ze najwyzsze stanowiska na stołkach PZM nadal zajmuja ludzie pamietajacy czasy PRL'u, ale miejmy nadzieje ze to sie zmieni i okres kryzysowy w Rajdach Samochodowych w polsce minie ze startem sezonu 2005, ja zycze im jak najlepiej aby wszystkie plany wypaliły w 100%.
Pozdro.
P.S. Wybaczcie za błedy.