| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-02-03 23:01:08 ja chciałem kupić od szkopa tds.a który miał padniętą turbine ale kuzyn powiedział mi że sie z h.. na głowe zamieniłem więc jak sądzę naprawa jest bardzo droga .. ale lepiej się upewnić u kogoś kto sie na tym kuma . pzdr |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-02-04 20:06:25 Uszkodzony wirnik? Łożyska? Kto to wie?
Pozostaje Ci tylko do siakegoś "turbiaża" podjechać w celu sprawdzenia. Tak jak pisze kolega r_l, koszt regeneracji turbosprężarki 800-1200zł. |
Edmund_Dantes LOB SYMPATYK OPEL OMEGA Gorzów Wlkp. | 2005-02-04 21:41:00 Dodam tylko od siebie , że silniki z turbinami powinno się ZAWSZE I BEZWZGLĘDNIE wyłączać na wolnych obrotach nigdy z tak zwaną "przygazówką" naprawdę można w takim przypadku przedłużyć jej żywotnośc o parę ładnych lat
Pozdrawiam Edmund Dantes |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-02-05 14:20:30
Czyli po jeździe odczekać 0.30-1 min z wyłączeniem silnika (czas niezbędny do uspokojenia obrotów turbiny) oraz nie gazować od razu po uruchomieniu (olej musi być nagrzany do temp.roboczej ). Te zabiegi są o tyle ważne, że turbina nie może pracować na sucho. Jeśli wyłączymy silnik bezpośrednio po jeździe , straci smarowanie, przegrzeje się, padną łożyska i dodatkowo powstanie nagar ze spalonego oleju. Natomiast jeśli damy po garach bezpośrednio po uruchomieniu silnika turbina również nie będzie smarowana i efekt będzie taki sam, czyli praca na sucho=przegrzanie turbinki=jej rozszczelnienie=rzucanie oleju do kolektora ssącego=dupa z fajnej jazdy (to samo dzieje sie również z silnikiem). |
grzesdz1 Omega B Caravan Żagań | 2005-02-06 18:01:40 Dzięki wszystkim
Mam przepaloną rurkę od recylkulacji spalin przy kolektorze wylotowym. W serwisie około 150 zł Na giełdzie 70 zł Grzesdz1 |