| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-11-04 11:02:12 Stawiam na p.2
Niestety nie wiem jak się dostać do nagrzewnicy w Espero. Ale możesz ją przeczyścić ją zwykłą wodą pod ciśnieniem (z węża). Pod warunkiem, że dysponujesz takowym źródłem. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-04 11:13:29 Najlepiej będzie odłączyć węże prowadzące do nagrzewnicy i przepłukać ją "pod prąd" czyli w kierunku przeciwnym niż normalnie krąży płyn. Powinno pomóc. No i sprawdź tak dla pewności cięgno regulatora temperatury - obróć regulator gwałtownym ruchem w skrajne lewo i skrajne prawo - powinieneś usłyszeć w obu skrajnych położeniach głuchy stuk zamykającej się klapki regulatora. |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-11-08 18:24:52 Ja tez mam problem z ogrzewaniem leci lekko ciepłe powietrze termostat wymieniony i nic.Ale dzisiaj starałem sie przysłuchać tym dżwieką zamykajacej sie klapki i slysze tylko w polożeniu na zimne a na ciepłym nic.Robert czy wystarczy tylko naciagnac linke na regulacji czy cos sie zepsuło innego ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-11-08 19:50:15 Zanurkuj w nogi pasażera i zdemontuj plastikową osłonę nagrzewnicy (2 czy 3 wkręty). Zobaczysz wówczas linkę jak na dłoni i zorientujesz sie co i jak |
koza0007 Espero Aut. Koszalin | 2004-11-08 21:54:35 Problem rozwiązany
Była zapowietrzona |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-12-03 14:22:56
Podbijam temat, bo mam podobne podejrzenia. Płyn wymieniłem, termostat sprawny, linki nagrzwnicy sprawne, a z nagrzwnicy chłodne powietrze i to tym chłodniejsze im mocniej kręci wentylator. Nie chce mi się odłączać przewodów od nagrzewnicy i płukać "pod prąd" Może ktoś się spotkał z jakimś środkiem chemicznym do udrażniania chłodnic i nagrzewnic ? Może CALGONIT do zmywarek ?? |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-12-03 17:09:23 Miałem to samo !!! tzn powietrze lekko ciepłe przy gazowaniu itp się znacznie poprawiało.
Powodem tego stanu rzeczy było zbyt niski poziom płynu w ukladzie chłodzenia tzn dolałem 2 litry tak aby na baniaku było połowe / do napisu COLD/ dodatkowo jeszcze czy odkręconym korku troche pogazowałem aż bąbelki przestana lecieć - czyli odpowietrzanie i TERAZ JEST SUPER !! uchylam lekko okno bo na minimalnie czerwonym jest juz gorąco !! Co do wskażnika temperatury to wtedy i teraz jest po środku tzn na pierwszej kresce !!!. Proponuje więc dokładnie się przyjżeć ilości płynu w układzi ma być pół zbiornika, a objawy miałem identyczne co opisane poniżej !!. czyli przy gazowaniu cieplej a ogólnie letnio. Raffsa |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-12-03 21:02:42
Raffsa, płyn mam też na odpowiednim poziomie ... A bardziej chodziło mi o spadek temperatury powietrza przy zwiększaniu obrotów dmuchawy. Po prostu wtedy schładza szybciej nagrzewnicę, co (jak przypuszczam) świadczy o małym przepływie płynu przez nią. Dalej obstawiam częściowo przytkaną nagrzewnicę i szukam jakiegoś specyfiku chemicznego, który by to przepłukał. Chyba będę musiał zadzwonić do jakiegoś fachowca od układów chłodniczych. |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-04 01:07:19 Andrzei znam taki środek, jest niezwykle skuteczny. Nazywa się Kamix. Nie przesadzaj z dawką, bo przeczyści więcej niż byś zamierzał |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-12-04 19:15:07
To prawda, trzeba by dobrze obliczyć czas działania tego środka ... Podejrzewam, że mógłby niestety więcej zniszczyć niż pomóc ... Słyszłaem, ze jest skuteczny, ale w instalacjach centralnego ogrzewania. Aluminiowa chłodnica i nagrzewnica Espero mogłaby tego nie przeżyć |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-12-04 19:54:10 Rzeczywiście, na stronie http://www.kamix.pl/ nic nie pisza na temat chlodnic samochodowych. Mozna by im zadac pytanie na ten temat.
Kolega robil taka operacje na Polonezie przy czym dal 2x stężenie i przezarlo mu metalowe korki (zaslepki) w bloku silnika |
jenes niedawno Espero CD 2 ... ~Rzeszów | 2004-12-06 13:12:54 Witam
A jak ją odpowietrzyłeś ?? bo coś nie mogę wymyślić, a też morduję się z tym ogrzewaniem a niby samo wszystko miało się odpowietrzać - ściema niezła. |