MotoNews.pl

Fotobloker

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Widziałem w Telezakupach coś takiego co się nazywa fotobloker. Podobno specyfik ten unieożliwia sfotografowanie tablicy rejestracyjnej samochodu przez fotoradar. Co o tym sądzicie? Czy macie może jakieś doświadczenia w tej materii?

testowali to w motorze i w teleexpressie,nie działa ani troszke

Zapewne sprawdzali to w dzień. Bloker działa na zasadzie odbicia światła pochodzącego od lampy błyskowej i powinien być skuteczny tylko w nocy, gdyż w dzień tablica oświetlona jest dodatkowo światłem dziennym.

w motorze robili w róznych warunkach m.in w podziemnym parkingu. photo blocker zadziałał przy silnym odbiciu flesza...ale niespodzianka polegała na tym ze w tych warunkach zwykły lakier do wlosow tez zadziałał a juz kompletnym zaskoczzeniem dla testerow bylo ze zwykla tablica bez zadnych sprajów tez odbila swiatlo bo przeciez jest pomalowana bezbarwnym pozdro

A tak naprawdę problem polega na tym że nasze fotomaszynki błyskają podczerwienią a nie światłem widzialnym i lakier i inne badziewia pełnią tu jedynie funkcję ozdobną na tablicy rejestracyjnej.
Natomiast być może w USA skąd pochodzą te spoty reklamowe w Telezakupach pokazywane są fotoradary z fleszem zwykłym na światło widzialne i BYĆ MOŻE na takie fotoradary antysuperblocker działa.

...i znów Gulczas nie pomyślał...