| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-09-22 10:06:54 Witam was po krótkiej przerwie...
Byłem na małym wypadzie...a co za tym idzie mam nowe doświadczenia z podróży moją Ave.... Jechałem ok 50 km A4 i tam chciałem w końcu sprawdzić możliwości mojego motoru 4AFE no i trochę sie udało... więc jade sobie, jade na zegarze już 190 km/h później różnie 170-160, 180 znów 190 itd... w każdym bądź razie przez dłuższy czas może przez ok. 30 min. z V pow. 170 km/h... Niby wszystko OK, tylko przypomniało mi się aby zerknąć na wskażnik temp. no i mnie zszkokowało!!!! Patrzę a tam wskazówka osiągneła max-a!!! W trakcie jazdy używałem klimy (ale nie zwracajcie na to uwagi, ponieważ w drodze powrotnej jechałem bez klimy a symptomy były identyczne). Więc zwolniłem do 120 km/h (4 k rpm) i jechałem stałą prędkością i wtedy (dość szybko) temp. osiągneła właściwy poziom??!! A w drodze powrotnej, kiedy jechałem jak pisałem już bez klimy, sytuacja się powtarzała...Tyle tylko, że jadąc z prędkością 140 km/h wskazówka już zaczeła osiągać ok. 60% stanu, a przy V=160 km już ok. 75-85%, po czym ten sam scenariusz, V=120 km/h i temp. powracała do poziomu właściwego... Co mogę powiedzieć...z obserwacji moich to, że w zbiorniku wyrównawczymy chłodnicy poziom cieczy jest poniżej poziomu "LOW" ale jeszcze tą ciecz widać w zbiorniku... Mam ubytek powietrza w przednim lewym kole.... Czasami popiskuje mi jeden z wiatraków chłodnicy, ale pracuje...Ale czy to wszystko może mieć wpływ na grzanie silnika aż w takim stopniu??, w końcu przy 120 km/h jest wszystko OK |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-22 10:23:28 Poszukaj na forum, było o tym sporo pisane. |
Meteor TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0TD Warszawa | 2003-09-22 10:32:27 Witam, widze że ostatnio ten wątek "przegrzewania" bardzo często wraca. Czyżby to jakaś zbiorowa choroba która tak sie zaczęła od późnej wiosny, bo to juz kolejna osoba z tymi objawami.
Ja juz o swoich pisałem - a twój szok rozumiem bo miałem kiedyś to samo po "trochę" bardziej dynamicznej jeździe, teraz przynajmniej o tym wiem i sie częściej kontroluję. Ajak na obwodnicy trójmiejskiej ze względu na pośpiech przycisnałem do 180 to widziałem jak temperatura zaczęła rosnąć w oczach - i jednak trzeba było zwolnić. Życzę powodzenia w diagnostyce. |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-22 10:36:56 ja juz nie wiem co o tym myslec. mam takie same objawy i nikt nie moze mi pomoc |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-09-22 10:38:57 Iceman....trochę zerknąłem i na twój wątek z 1 wreśnia...No nie pomyślał bym, że można połączyć te sprawy.... Jeśli chodzi o skład mieszanki, to robiłem ostatnio pomiar w czasie wymiany kompa od LPG i wtedy min. sprawdzałem jakość spalin itd...wyszło mi że mam (jeśli dobrze pamiętam) nadmiar powietrza w mieszance...co chyba można uznać jako ubogą mieszankę....? i w moim przypadku nie ma znaczenia czy na LPG czy na Benz. |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-09-22 10:49:04 Ile wchodzi płynu chłodzącego do 4AFE ??
I ile mniej więcej kosztuje nowa chłodnica, choć orientacyjnie... |
senser Avensis 1.6 4AFE 98` Grodzisk Maz. | 2003-09-22 21:52:25 Obaczymy....pewnie warto tam zajrzeć....i w końcu wymienić i ten płyn....ale swoją drogą to jest cholera tajemniczy problem... |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-09-23 10:27:22 Senser - poczytaj tu link |
Many E x | 2003-09-23 12:43:34 Mój 3sfe przy pustym zbiorniku wyrównawczym (w chłodnicy ledwo żeberka są przykryte) nie zaleznie czy klima czy 190 czy podjazd nie podniesie mi wskazówki powyżej poziomu.... a chłodnica stara, płyn stary bo autko nie nowe... |