| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zwkrz BMW Friend E34 525 IA touring K-ce | 2004-12-02 12:35:12 ja miałeł ŻARUWY xenony H1 100W ale na zimę zmieniłem bo to trzeba nonstop jeździć i to kosztuje i aktualnie mam zwykłe H1 zółte 51W |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-02 12:35:42 ja mam u siebie te niebieskie 90W/100W i spisuja się świetnie naprawdę. barwa bardzo zbliżona do xenonów. kosztuja na allegro około 34 pln. ostatnio widziałem w sellgrosie takie same po 25 pln. kupiłem też komplet i sa niezłe. kolega ma osramy platin i tez sobie chwali. jednak aby swiatła były skuteczne ważne sa jeszcze klosze i odblaski.
pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-02 18:02:49 wiec pisze ci ze kupisz ksenopodobne na allegro za 34 plus porto. ostatnio w selgrosie i w realu pojawiły sie podobne po odpowiednio 25 i 19! pln. różnica w widoczności jest znaczna
pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-02 18:39:19 a moim zdaniem powinna zabierać wszystkim posiadajacym xenony (prawdziwe), kierowcom maluchów i polonezów z halogenami skierowanymi na korony drzew. prawda jest taka że xenony nie posiadaja homologacji, tak jak i folie na szyby. a za niebieskie żarówki (biale swiatło) niby czemu miały by być zatrzymywane dowody?
pozdrawiam |
hz10 BMW Member starachowice | 2004-12-02 23:36:28
|
toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2004-12-03 13:18:05 folie na szyby mają atest ale niestety nie wszystkie i napewno nie te sprzedawane w sklepach lub na allegro, atest jest na całość czyli foila naklejona na szybe przez instalatora który takowe uprawnienia posiada i kropka przeróbka na xenon jest zgodna z przepisami tylko i wyłacznie jeśli wymieniony jest cały zespół lampy(jest inne szkło do xenonu i inne do zwykłej) MUSI posiadać jeszcze ciśnieniowe oczyszczanie lampy (spryskiwacze w zderzaku) bez spryskiwacza nawet wymiana lampy na oryginalna xenonową jest niedozwolona |
Aldik BMW Member Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2004-12-03 17:22:23 Do prawdziwych xenonów muszą być spryskiwacze i automatyczna regulacja wysokości (samopoziomowanie!). Ale szczerze, hmm chyba temat nie ma zbytniego sensu, podstawa do dobry reflektor a dokladnie jego powieszchnia odblaskowa - bo jak to będzie zmatowiałe to chociazby wsadzić żarówke 200W to i tak nic to nie da, bo nic nie będzie rozpraszać tego światła.
Po za tym przestrzegam przed wsadzaniem żarówek większej mocy, gdyż wytwarzają one większą temperature co może nizbyt dobrze wpływać na stan samych reflektorów. Tj fajne np do długich, chociaż ja kiedyś takie miałem w beemce i nie widziałem różnicy. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-04 08:55:37 co do folii to oczywiście niektóre maja homologację, ale same folie. razem z szybą juz nie. wielokrotnie o tym juz pisano, mówiono. z tego co wiem jest firma gdzieś na zachodzie polski, która przyciemnia szyby piecowo i takie przyciemnianie rzeczywiście jest honorowane przez policję.
odnośnie żarówek to sam mam te pseudo ksenony i widzę poprawę na lepsze jeśli chodzi o widoczność. mam porównanie i będę się upierał że są efektywniejsze. być może są jakieś niefortunnie malowane żarówki. ja na takowe jednak nie trafiłem. kupiłem dwa komlpety, dla siebie i dla kiddy TU. nie jest to reklama. nie znam goscia. jednak jak ktoś chce to może sobie sprawdzić. 27 pln plus przesyłka to chyba nie majątek.
jeśli chodzi o homologację i ksenony to może i mają. poza tym na mnie homologacja tzw europejska nie robi wrażenia. a jak juz jesteśmy przy homologacjach europejskich własnie, to trzeba zauważyć że w zachodniej europie auta amerykańskie, posiadające jako kierunkowskaz migający stop sa dopuszczane do ruchu, u nas nie. więc to że cos ma atest i przyzwolenie europejskie nie jest jednoznaczne z tym że i u nas jest dozwolone. i całe szczęście! atest jak wiadomo to rzecz tylko i wyłącznie odpowiedniej kasy. a producenci ksenonów nie pożałują na pewno dięgów na to, gdyż to dochodowy produkt. ja wiem że niestety ksenony czasami bardzo oślepiają jadących z przeciwka. p.s. poprawiłem ten tytuł bo strasznie raził w oczy. pozdrawiam dodam jeszcze że nebieskie żarówki typu H1 i H3 rzeczywiście nie wiele poprawiaja widoczność. ja piszę o H4, o takich jakie mam okazje używać w swoim aucie. [ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2004-12-04 08:58:12 ] |
hz10 BMW Member starachowice | 2004-12-04 09:43:04 a ja kupiłem do swojego auta żarówki osram h7 + 50% więcej światła po 40pln za sztuke i faktycznie jest troche jaśniej z akcentem na troche ale napewno nie o 50% |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-04 09:45:33 tak jak juz wspomniałem, H4 wypadaja najlepiej rzeczywiście. inne żarówki mają zbyt mało niebieskiej barwy.
pozdrawiam |
toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2004-12-04 10:41:49
hmm nie będe się kłócił ale zgodnie z rozporządzeniem ministerstwa infrastruktury przyciemnianie szyb folią dozwolone jest tylko przez autoryzowane zaklady montażowe i tylko foliami przebadanymi w ISiC w krakowie, każdy takowy zakład posiada SWÓJ numer i takowym musi oznaczać szyby natomiast każda stacja diagnostyczna posiada spis zakładów autoryzowanych , naprawde wiem co mówie bo posiadam taki certyfikat od 5 lat JAKIEKOLWIEK PRZYCIEMNIENIE SZYB MAJĄCYCH WPŁYW NA POLE WDZENIA KIEROWCY FOLIĄ LUB NAPYLENIEM TLENKAMI METALI(PIEC) WIECEJ JAK 25% DLA SZYBY CZOŁOWEJ ORAZ 30% DLA SZYB PRZEDNICH BOCZNYCH JEST NIEZGODNE Z PRZEPISAMI co do firmy robiącej piecowo na zachodzie kraju to firma TECHNICOLOR jeśli ktoś chce zrobić szyby (piec lub folia) na śląsku lub w krakowie to zapraszam , to nie jest reklama [ wiadomość edytowana przez: toptuning dnia 2004-12-04 10:52:04 ] |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-04 13:30:37
właśnie. większość szyb jest przyciemniona fabrycznie o 20-25%. więc jeśłi szyba jest dopuszczona do uzytku (ma homologację) folia tez ja ma, to wcale nie oznacza że szyba z folią tez bedzie ja miała. ale nie o tym ten temat.
a ile to by kosztowało? tylko tylne szyby boczne i tylna w e-28. powierzchniowo to tak jak w e-34 mniej wiecej. pozdrawiam |
toptuning BMW Member Chwilowo brak, będzi ... Bielsko-Biała | 2004-12-04 18:48:05
to zależy czy folia czy piec , czy chcesz przyjechac czy wyslesz same szyby samo ofoliowanie szyb wyjętych z auta to 190zł oczywiście tylna szyba będzie zrobiona z jednego kawałka folii a nie pocięta i łączona na ogrzewaniu jak robi to wiekszość "ściemniaczy" folia ma wieczystą gwarancje, idealną przejżystość od środka samochodu(kontrast) |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-05 07:11:45 chodzi mi o piec zdecydowanie i zjawił bym sie osobiście. ile taki zabieg trwa?
pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-12-05 11:15:08 mi zawolali za przyciemninie piecowo wszystkich szyb oprocz przedniej (przednie boczne, tylne boczne, i tylna) 1100 zl. firma sie oglasza na allegro, chyba z poznania.
a czemu Marcin nie chcesz tez przednich bocznych przyciemnic, jesli beda piecowo to mozesz spokojnie. a samochod przyciemniony do polowy wyglada lipnie moim zdaniem... |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-12-06 11:48:54
ponieważ dozwolone maksymakne przyciemnienie tych szyb to 30% a ja mam oryginalnie przyciemnione o 25%. pozdrawiam |