ChkEngine na gazie Astra F silnik X14NZ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu (tj. 3-4 m-ce) mam problem z kontrolką silnika (po dwóch latach eksplowatacji instalacji gazowej) podczas jazdy na gazie. Kiedy silnik nagrzeje się do okolo 80 stopni zapala sie kontrolka silnika (na benzynie gaśnie i jest ok) co jakiś cxzas na gazie gaśnie i zapala się na od nowa. Mogę ją zgasić przełączając na benzynę i maksymalnie dodając gazu i na wysokich obrotach przełączając na gaz. Wtedy przez jakiś czas jest ok. Dzisiaj odczytałem kody błędów i był kod 13 czyli brak sygnału z sondy lambda. Co by się zgadzało bo jak pamiętam podczas ostatniej regulacji instalacji gazowej mechanik, który podłączył się do komputera gazowego miał co jakiś cza problemy z połączeniem pc-ta z komputerem gazowym przynajmniej takj twierdził i musiałem na nowo włączać silnik wtedy sonda nagrzewała się przez jakiś czas odczyty były ok a następnie znowu "tak jakby się komputery rozłączały". Mam instalację Lovato czy ktoś z was może miał podobne problemy, albo czy wiecie może w którym miejscu należy szukać przyczyny utraty sygnału z sondy lambda podczas jazdy na gazie.... Z góry dzięki za pomoc.

Są dwie możliwości: sonda kaput, lub bardzo uboga mieszanka na eLPiGdzi.

Cytat:
2007-03-24 11:35:56, azajac pisze:
[...] Mam instalację Lovato czy ktoś z was może miał podobne problemy, albo czy wiecie może w którym miejscu należy szukać przyczyny utraty sygnału z sondy lambda podczas jazdy na gazie.... Z góry dzięki za pomoc.

U mnie pomoglo parokrotne wyjecie w wlozenie wtyczki od "komputera" LPG. Objawy podobne.