Czy opłaca sie montować silnik od fiata125 1.5l czy łady1.3l

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko. Czy silnik od fiata 125 pasuje do 2107???
a co ew. trzebabyłoby przerobic?

pewnie pasuje... tylko po co?? wkładać jednostkę mniej zaawansowaną technicznie?? bardziej podatną na zużycie...??

pozdrawiam, GÓRAL

Jestem za zdaniem Górala! Po co?

Dokładnie,ten silnik ma wał podparty na 3 łożyskach a w Ladzie na 5,wiec jest róznica.Nie warto wstawiac kompletnego przezytku.
Pzdr Grzesiek

Na dodatek wałek rozrządu w kadłubie...
Niby wszystko można, ale po co? Nie lepiej odremontować swój motorek ?
Co jak co ale części są jednak tanie, może nawet tańsze jak się dobrze poszuka niż do kredensa?
Chyba , że chcesz miec auto jakiego nie ma nikt inny na świecie!

Złożyc jeszcze zderzaki i zwiatla od poloneza i auto bedzie w ogole juz wyjatkowe

PF125 jest gitowy i kultowy (nie mowie juz o kombi), ale silniczki to faktycznie maja troche przestarzale w stosunku do 2107.

pozdrawiam

PS. Oby tylko FSOAK sie na mnie nie zemscil

sprawa wyglada tak: wiem sporo o tym silniku (moj tako mial kredensa pare lat - i jako dzieciak sporo pod nim spedzilem), dosatje go gartis. Moj silnik dogorywa, a kase potzrbuje na inne rzeczy. Mysle tak: wstawic ten fiatowski na jakis czas, a na remont oryginalnego odlozyc kaske i zrobic full wypas, po czym z powrotem wsadzic...

to tylko dorazna sprawa - na jakies pol roku.

chce tylko wiedziec, czy wejdzie bez przerobek... bo jesli cos trza pozmieniac, to bez sensu, bo jak potem wsadze Ladowski?

Sprawdź ile będzie Cię kosztować robota papierkowa w Wydziale Komunikacji bo może się nie opłacać

Witaj,
primo skrzynia biegów nie pasuje, inaczej połozony jest rozrusznik, musiałbys jesli massz dotesp do silnika i slrzyni od łady spróbowac to spasowac, jesli mam racje , czeka Cie zmiana obudowy kosza sprzegła,...
druga sprawa to wydechy, obejrzyj sobie jak we fiacirze leci dwururka, najlepiej stan ŁĄDą obok faiciora to wyjda wszystkie niuanse..., natommiasyt łapy, tylnia poduszka itd sa połozone w tych samych miejscach.
generalnie mozna to zrobić, ale nie jest to tak od ręki, czeka Cie trochę przeróbek, dodatkowo linki, cięgla, do gażnika, itd...
sam ostanio zmieniałęm skrzynie buiegów w swoim aucie na 5 tkę, i współczuję co Cie czeka..., trzymam kciuki...
acha, w sumie mam jeszce dwa silniki, z papierami , 1300 do remontu, i mój 1500 od kombiaka.., ten 1300 moge Ci oddać, spokojnie byś sobie wyremontował, albo 1500 pożyczyc na przykład, a tymczaem dojeździłbyś na swoim..., pomyśl chociaż wiem że odległósc do Gdynie moze Cie zniechęcić...

Servisco przewozi silnik za ok. 100zl za 400 km. Wiem bo kilka razy musiałem...

dzieki, wlasnie o to chodzilo..
chyba se odpuszcze....

Przerabiałem kiedyś z kolega ten temat, padł mu silnik w kancie, namówiłem by kupił ładowski, było to kilka lat temu, wiec wszystkich szczegółow nie pamietam, wiem tylko ze udało mu się wtedy trafic silnik z rozbitka, ze skrzynią w komlecie, po przekładce był bardzo zadowlony, kiedy jeszce dał ładowskie szerokie felgi, i przerobił most na ładowski, fiacior zyskał drugi oddech..., róznica w motorach, i ich pracy i osiagach jest jednak kolosalna.. stad nie polecam...

Mam bude od łady 2107 ale kupiłem ją bes silnika i mam do wyboru:

1.silnik 1.5 od fiata 125p z skrzynią 5 ale zato na chodzie bo jest zamontowany w fiacie którym jeżdze.

2. silnik 1.3 z skrzynią 4 ale zato jest przynim dużo roboty aby działał porządnie , jest on z mojej starej łady 2107 którą pociołem na złom

Moje osobiste zdanie weż motor od fiata to twojej budy w sam raz 1,3 wydaje mi się troche za mały. Ale motor samarki 1,3 chodzi idealnie przynajmniej u mnie nie wiem jak u innych fiaty jaie by nie były z moją Samarką się kryją, na drugim biegu przy 60km/h dopiero dostaje kopa jest to troche dziwne otwira się 2 dysza jak by gostawała kopa z podtlenku i tak na każdym biegu. wybieraj co wolisz w motorze fiata tak nie ma.
Pozdrowinka

Tylko silnik ładowski - jest nowocześniejszy i ma mocniejszą (bardzij podatną na tuning) konstrukcje. A przy Twoich "zapędach" rajdowych i tuningowych silnik OHC z wałem podpartym w 5 miejscach bije silnik z Fiata na głowę.

Hmmm wyraze tu tylko swije zdanie nie bede udzielal zadnych porad bo nie jestem mechanikiem nie wiem jak silnik od fiata sie wszczepia do lady, czy potrzebne jest duzo przerobek itp, a skoro silnik 1,3 wymaga remontu to z tego co slyszalem ten silniczek mozna ladnie podkrecic i napewno bedzie lepiej chodzil od tego fiatowskie i z montazem nie bedzie zbytnich klopotow

no i czekam na rady i na wasze zdania na ten temat a silnik 1.3 łady naprawde ale naprawde tam trzeba zrobić silnik chyba od początku trzeba by było go złożyć bo on podkoniec ledwo zipał i skrzynia była pozatym walnienta

Skrzynia powinna być wymienna...I ją weż od fiata. Ale silnik wyremontuj ! Oczywiście prowizorycznie możesz założyć fiatowski, tylko na czas gdy dograsz swój 1300. Jest w Klubie kilka silników 1300, które sobie b. dobrze radzą z poruszaniem 2107
Fiatowski motor w ładzie to antytuning...

to niema być tuning tylko rozwiązanie aby samochud jeździł przez jakiś czas potem sprubuję załatwić sobie silnik fiata MILAFIORKI 2.0l lub 1.8l (podobno silnik ten został przerobiony na napend na przednie koła i wstawiony do jakiegoś innego samochodu w 1990 roku nazwy narazie niepamientam jak mi sie przypomi to napiszę)jak bym go miał to bym go władował do łady. ten silnik podobono w ładzie daje taki konfort i to bez tuningu i na dodatek podobno rozpendza do 190km/h a po przerubkach nawet 220km/h ale to jak co w 2006 roku narazie chcę jeździć se ładą a nie fiaciorem

[ wiadomość edytowana przez: hejba dnia 2004-12-26 20:48:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: hejba dnia 2004-12-26 21:05:08 ]

Hejba-przepraszam ze moze bede troszke chamski,ale wez sobie do reki slownik ortograficzny i pisz posty wedlug niego......czytajac Twoj ostatni post az mi zeby zgrzytaly!!!!!!!!

A teraz do meritum:

silnik 1.6/1.8/2.0 DOHC sa to silniki,ktore byly montowane zarowno w tylnonapedowych jak i przednionapedowych autach.Za przeniesienie napedu odpowiedzialna jest skrzynia biegow. Na Twoim miejscu zalozylbym 1.5 od DFa [pod warunkiem,ze nie trzeba rzezbic] i przez ten czas remontowac,badz zanabyc silnik od Lady.Albo DOHCa jak juz wspominales.

-----------------
http://plepleple.pl