| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2003-11-17 07:48:00 witam i mam taki problem-otóz grzebiąc ostatnio w elektryce znalazłem dziwną kontrolke(dwie diody na podstaweczku-czerwona i zielona)-po dokładnej analizie doszedłem do wniosku ze pasuje to do wbudowanej fabrycznie na wprost skrzyni biegów kostki-hmmmm bardzo dziwne........gdy zapalam silnik zielona dioda sie swieci i gasnie dopiero gdy go wyłącze-czerwona diodka jeszcze sie nie zaswieciła-CHOLERA CO TO SA ZA DIODKI I CO SYGNALIZUJĄ!!!!!!!!!POMÓZCIE!!!
mam jeszcze jedno pytanie: w swojej ladzie mam kontrolke nie zapiętych pasów ale nawet jak sie zapnie to nadal sie swieci i musze wyłaczać ją wyłącznikiem który znajduje sie razem z pstryczkami od swiateł, swiateł przeciwmgielnych, ogrzewania tylnej szybki......co zrobić zeby gasła jak zapne pasy? ufff ale sie napisałem-mam nadzieje ze tekst chociaz w czesci jest zrozumiały pozdrawiam |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-17 08:49:17 to xczerwono zielone - wyglada na jakas diagnostyke silnika, moze zaplonu czy innej elektroniki....moze ladowania... czerwona pewnie zapala sie, gdy cos walnie. poprobuj poodlaczaj rozne kabelki, to sie dowiesz... a pasy? Hm, mysle, ze w zapinkach pasow powinien byc jakis czujnik... obejrzyj, czy on tam jest. A moze lampka pasow uzyta jest do czegos innego? i stad swieci... |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2003-11-17 15:05:53 tak yanosik bo wystepowały rózne wersje widać ja mam tą bogatszą opisuje dokładniej te diodki: znajdują sie dokładnie pod radiem po lewej stronie na tej plastikowej pionowej sciance i wyglada to mniej wiecej tak: I-------I I O O I I I I--------I -----> te kółka to diody pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: zax dnia 2003-11-17 15:08:52 ] |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-17 15:36:58 no to chyba jakis samorob. ja tego nie mam i nie widzialem, zeby ktos mial...
poszukaj w komorze silnika jakis niezidentyfikowanych kabelkow i moze z nimi poprobuj. A do czego te diody sa wpiete? jakas kostka??? |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2003-11-17 16:42:13
Yanosik, Ty się tym nie przejmuj. Popatrz na to z innej strony - im mniej różnego rodzaju dupereli tym mniej rzeczy może się spie......ić Andrzej |
raski SYMPATYCZNY GOŚĆ W124 230TE i BMWe38 ... gdzieś na lubelskim zadupiu | 2003-11-17 18:27:50 Tez mam 2017 - finke - ale nigdzie sie nie spotkałem z opisem takich diodek.
Faktycznie, niektóre finki miały "kostke diagnostyczną" ale to była tylko złączka do podłączenia aparatury kontrolnej. O diodkach NIC nie słyszałem. Niektóre finki miały jeszcze taki bajer do świateł dziennych (taki moduł wielkości pudełka papierosów) koło akumulatora. Wystarczy tam wsadzic bezpiecznik i .... czary mary... mamy "szwedzkie światła" Wiedział ktoś o tym??? Może w sprawie wersji finek niech sie wypowie nasz Miły specjalista. Co do samorubek - ulepszeń to jak ktoś ode mniee kupi Lade to tez sie ździwi ilością pułek/schowków i np. podświetlaną na zielono popielniczką. Stawiałbym co do tych diodek na poprawianie własnoręczne fabryki. |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2003-11-17 18:39:03 yanosik jezeli cie uraziłem to przepraszam, ADASCO sprawdzałem - to nie jest samorób bo to jest wbudowne fabrycznie wszystko ze sobą współgra-nie wiem gdzie leca kable bo musiałbym rozebrać obudowe a jak na razie nie mam na to czasu (a o 16.00 juz ciemno)-myslałem ze moze ktos ma tez takie cos jak ja....... jak na razie to mam dodatkowy bajer w samochodzie - dziwne diodki-dobrze ze sie swieci tylko zielona(bo zielona to chyba dobrze!!?) a nie czerwona-szkoda tylko ze nie wiem od czego to!!! pozdrawiam |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-11-17 19:32:30 Yanosik, a nie masz kontrolki ogrzewania tylnej szyby na onsoli srodkowej koło zegara? Bo ja tez mam lampke na klawiszu, ale na konsoli tez jest kontroka z ładnym rysuneczkiem. |
Franc SYMPATYCZNY GOŚĆ była 2107, teraz Gol ... Gdańsk | 2003-11-17 20:37:01 a przypadkiem ta czerwona nie jest od standardowego alarmu (tez taka mam), a ta zielona od podswietlenia zapalniczki? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-17 21:37:03 jaki alarm? To byly takie?
a zapalniczka - nie za nisko by to bylo???? te swiatla szwedzkie tez mam, ale poprzedni wlasciciel cos chyba skopsal, bo przy wyciagnietym kluczyku zostaja mi pozycyjne wlaczone... Fakt, ze po odpaleniu swieca sie swiatla normalne, ale te pozycyjne... wylacznik mam: dolny - jak do swiatel normalnych, przy kierownicy w polozeniu srodkowym... moze ja cos zle robie??? popatrzylem w moje ksiazeczki. i figa. zdecydowanie stawiam na inwencjev poprzedniego wlasciciela. patrzylem w opisy roznych odmian i zadna z posiadanych przeze mnie ksiazek nie opisuje takiego umiejscowienia diodek. "check engine" wystepuje co prawde we wtryskowcach ,ale umiesczona jest w zestawie z lampka pasow, szyby, hamulcow. wlasnie to ta czwarta. A nizej nic nie wystepowalo - wg. mojego rozeznania. [ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2003-11-17 22:37:43 ] |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2003-11-18 22:35:42
byłem sprawdzić i wygląda to u mnie tak (między obrotomierzem i prędkościomierzem - od dołu): *czerwona - zaciagnięty rączny *zielona - światła pozycyjne *niebieska - długie *pomarańczowa - przeciwgielne * ????? - nigdy się u mnie nie świeciła * czerwona - niski poziom płynu hamulcowego * ????? - też nigdy sie nie świeciła Na konsoli środkowej NIE MAM ŻADNYCH kontrolek. Nad zapalniczką i pokrętłem intensywności oswietlenia wskaźników są jakby miejsca na "coś", ale tam sa fabryczne zaślepki. Adasco, nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem, ale światła szwedzkie powinny się chyba palić same, po włączeniu zapłonu (bez żadnego dodatkowego włącznika)? p.s. Zax, spoko, nic sie nie stało, traktuj moje wypowiedzi zawsze z dodane: zamiast tych ostatnich "?????" powinienem wpisać kontrolka od kierunkowskazów - zielona [ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2003-11-19 01:13:04 ] |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-11-18 22:43:52 Yanosik - te "fabryczne zaślepki" to własnie miejsca w ktorych sa 4 lampki. Pozimu plynu hamulcowego(zaciagnietego recznego), ogrzewania tylenj szyby i 2 pozostałem, które u mnie si enigdy nie siweciły. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-18 22:44:43 yanosik, albo masz jakas dziwna deske, albo ja. Ale u mnie pomaranczowa = ssanie i jest u gory.
pozycjne, dlugie - obok siebie posrodku sa jeszcze kierunki - zielone, cosn. oleju... czerwone u dolu, zaciagniety reczny... jakos tak.. a na srodkowej mam 4 lampki: tylna szyba, niski poziom plynu, pasy i puste. jak sa zgaszone faktycznie przypominaja zaslepki - ale sprobuj je oswietlic latarka - ukaza sie symbole, moze zaroweczi masz popalone. co do swiatel: cholera, ale klocek ze mnie. To tak oczywiste, ze w ogole nie bralem tego pod uwage. Jasne, nie tykac zadnych wlacznikow.... jutro sprawdze, jak tylko znajde jakis bezpiecznik "zachodni" |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2003-11-19 02:12:12 Teraz to już zgłupiałem. Popatrzcie na zdjecia w moim profilu. Na zdjeciu nr5 jest deska od 2107 i niemalże mam taką samą. Kontrolki mam w jednym pionowym rzędzie między obrotomierzem i prędkościomierzem. Wszystkie(prawie) opisałem w poście wcześniejszym. Do tego dochodzą lampki przy wskaźniku poziomu paliwa i wskaźniku ciśnienia oleju. Te zaślepki o których mówiłem, znajduja sie nad zapalniczką i pokrętłem regulacji jasności oswietlenia wskaźników (po obu stronach zegarka - widaćna foto5). Adasco, nie masz czasem takiej deski jak na zdjeciu 4 w moim profilu (2105). ----------------- Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-11-19 08:50:56 Janosik, ja mam 2107!
Jesli na fot 5 jest Twoja deska ,to powiadam raz jeszcze - zaswiec w te zaslepoki, albo wyciagnij zegarek i pomacaj, co za tymy zaslepkam i jest. Bo te lampki wlasnie wygladaja jak zaslepka. a w liczniku to mam: (pisze z pamieci, wiec nie win mnie, jesli cos pokrece. Najwyzej wieczorkiem sporstuje po wizji lokalnej) migacze ssania ladowanie pozycyjne dlugie olej reczny jest dokladnie tak, ale wiekszosc ma przepalone zarowki a na konsoli mam: pusta (powinien byc chceck engine, gdybym mial WTRysk szyba pasy (nie podlaczone) plyn hamulcowy [ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2003-11-19 09:57:18 ] |
raski SYMPATYCZNY GOŚĆ W124 230TE i BMWe38 ... gdzieś na lubelskim zadupiu | 2003-11-19 14:51:56 Poczekajta poczekajta.
W roczniku 88 (1300ccm), były 2 rodzaje kontrolek (tych co są między predkościomierzem a obrotonoierzem) W wersji która nie miała ekonometra (a zamiast niej był wskaźnik ciśnienia oleju) - nie ma kontrolki ssania - zamiast niej jest pomaranczowa kontrolka swiateł p.mgielnych tylnych, nie ma tez kontrolki smarowania(bo kontrolka jest we wskazniku) - ale nie wiem co jest zamiast niej. Taką Łade ma Nevor. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-11-19 15:04:08 Jaaa
Moim zdaniem jest tak jak mowi Adasco. Odkrecic deske, wziasc latare i posiwecic, i wszystkiego sie dowiecie! Ja mam wersje finska, i u mnie tez sa dziwne kontrolki nie uzywane. O ile mnie pamiec nie myli, jest kontrolka check-engine, ale ona jest na srodku kolo zegarka. To chyba dziala w wersji z katalizatorem i pewnie na wtrysku! Jest tam tez kontrolka ktora swieci sie gdy sa klocki zuzyte, lub wtedy gdy plynu brakuje! Zreszta, co ja sie bede meczyl w odgadywanie, zaraz wam zeskanuje instalacje elektryczna z opisem, z mojej ksiazki do 2107, w ktorej wlasnie jest katalizator i inne buzer-bajery.(jak np. zaplon elektornik) |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2003-11-19 15:07:07 AAAaaa, nie zeskanuje , bo ksiazka lezy w warsztacie pod glowica |