MotoNews.pl

Głośniki- wspolna masa....czy dobrze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Zakladalem dzis nowe radyjko i zauwazylem ze na lewa strone (czyli lewy przod i lewy tył) do dwoch głośnikow jest wspolna masa...i tak samo z prawa strona...jakich glosnikow bym nie podlaczyl to "pierdzi" a nie gra. Czy to wina tej wspolnaj masy?bo jzu nie mam pomyslu.
Powiem jeszcze ze nawet podlaczalem glosnik od subwofera i kit...tez Pierdzi!!
prosze o jakies sugestie
Jaca

Jak to wspólna masa !!! niema takiej możliwości !!

Zobacz sobie do ksiazki serwisowej o espero tam jest strona z rozpisanymi wyprowadzeniami i do kazdego glosnika idzie inna para kabli !!

Wspólna masa przy niektórych radiach / ta tansza półka / mogła by powodować spalenie radia / tzn wzmacniacza/ a te najtansze radia to mialy wspólna mase ale to były mono.

Radze sprawdzić dokładnie kabelki - a może ktoś grzebał już w tym .

Raffsa

Cytat:
2004-12-07 20:27:25, raffsa pisze:
Jak to wspólna masa !!! niema takiej możliwości !!

fabrycznie na pewno takiej możliwości nie ma, ale wiem z doświadczenia jak u mojej żony w tico tez tak było że wspólna masa do obu głośników ktos juz przy tym pewnie grzebał.

Generalnie - jeżeli tak jest to jest to baaaaaardzo złe rozwiązanie

Panowie...jestescie Bogami
Zrobilem jak mowiliscie....rozebralem stara kostke od radia...okazalo sie z ejednak dalej sa wszystkie kable..podlaczylem kazdy glosnik pod osobna mase i kur....zajebisce graDyskoteka Pana DŻeka
dzieki Panowiepozdrawiam
Jaca

Tak dla informacji , pewnie to wiecie , ale lepiej napisać. W obecnej chwili radyjka samochodowe są w większości 4kanałowe i z dość znaczną mocą sinusoidalną o której nie zawsze się pisze tzn 15do 22W (40 -55 w na obudowie ) .Konstrukcja końcówki mocy jest w układzie mostkowym ,czyli BEZ MASY , DWA DRUTY DO KAŻDEGO GŁOŚNIKA !! Uważajcie na przeróbki tak jak to pisał Papciak , masa dla lewego i masa dla prawego lub masa wspólna dla wszystkich. Dla nowszego radyjka to poprostu Śmierć.Pozdrawiam .Papaj

Nie wytrzymałem po raz trzeci. Nie śmierć, tylko radio powinno zrobić OFF - a przynajmniej mój 2 letni panasonic zrobił off.

SYN MARNOTRAWNY WRÓCIŁ

pozdrawiam

Cytat:
Nie wytrzymałem po raz trzeci.

uwazaj bo popuscisz

Popuściłem w innym wątki. Do zboczenia w bliżej nieokreślonej przyszłości w bliżej nieokreślonym miejscu.