Rozrusznik umiera ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

mam taki problemik z moim srebnym essim 1.6 16v mk7:
rano mam problem z rozruchem, rozrusznik nie kreci silnikiem, tylko jakby w powietrzu krecil, tak jest po kilku razach, potem zaskakuje i pali natychmiast jak tylko zakreci silnikiem. Co ciekawe gdy silnik jest rozgrzany choc troche to juz nie ma tego problemu. Czy ktos spotkal sie z podobnym problemem? caly rozrusznik umiera czy tylko jakas czesc, slyszalem cos o jakims bendixie ....

thx za wszlekie info

bendix sie zawiesza... to ta mniejsza czesc na rozruszniku
pozdr.

hi
a co zrobic zeby sie nie zawieszal? moze gdzies spryskac burdel 40 ?

pozdro 4 all

.... bendix wymienic i powinno byc okej...

thx
ile kosztuje bendix z wymiana, pewnie zas sie skonczy na zamieniku, czy to normalne ze po 100kkm padla mi pompa wodna, silnik krokowy a teraz bendix ? hmmm

pzdr

Ja bym radził jeszcze szczotkotrzymacz oraz tulejki.......będzie z głowy..........w 100 się zmieścisz.........jak nie wiesz co i jak to daj cynk........podpowiem Ci jak się to robi

Prawie na pewno bendix. Ale warto cały rozebrać, przeczyścić i obejrzeć. A nóż widelec coś jeszcze się znajdzie...

Jeżeli kręci "w powietrzu" to na 99% sprzęgiełko w bendix'ie.
Najprościej wymienić cały bendix a dla majsterkowiczy jest możliwość reanimacji, która niestety może wystarczyć na krótką metę (choć u mnie działa już ponad pół roku)

mialem ten sam problem ale wymienilem bendix i jest wsio ok cena zamiennika boschowskiego wacha sie w granicach od 50 do 60zl