MotoNews.pl

[dohc] Norma spalania LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pytanie w sumie głupie: czy zmieszcze się w 15 litrach gazu na 100 km na silniku 2.0 dohc w poldku trucku? ile taki silnik łyka gazu? ma ktoś jakieś doświadczenia?

Wszystko zależy od sposobu jazdy, ale 15 l myśle że to minimum, niektórzy koledzy średnie mają po 20 l/100 km

mi tam wachy bierze okolo 10-12 w miescie a w trasie potrafi zejsc do 8 na razie nie mam jeszcze gazu wiec niewiem

w 1.8 palil w miescie srednio 14-15 a w trasie niecale 12 gazu
wiec w zaleznosci od stylu jazdy spalanie wyjdzie ci rozne ja jak poptrzebowalem sie szybko przemiescic i caly czas jechalem z gazem w podlodze to na 45 km splil mi 11 litrow wachy ale to juz jest ekstrema

Cytat:
2005-06-29 09:09:09, olowaty pisze:
pytanie w sumie głupie: czy zmieszcze się w 15 litrach gazu na 100 km na silniku 2.0 dohc w poldku trucku? ile taki silnik łyka gazu? ma ktoś jakieś doświadczenia?

raczej tak na trasie !- ale truck? jaki most ? jaka skrzynia?jaki ładunek? w mieście pod pełnym ładunkiem licz na ok .20l/lpg/100km

bez ładunku. nier kupuje go po to aby ciężary wozić. a most z argenty.

Cytat:
2005-06-29 13:55:22, olowaty pisze:
bez ładunku. nier kupuje go po to aby ciężary wozić. a most z argenty.

ok! ale który? 41/10 ;41/11 ; 41/12 a nawet 41/13!

U mnie w DF waha sie od 20 do 14 po miescie (blizej 20), a na trasie raz zszedl do 6,7l, normalnie 10l (5 osob, trasa w Tatry i z powrotem). Ale dolot mam niepouszczelniany, wiec troche to zawyzone.

Nie wiem czemu tak człowieka straszycie. Jeżeli silnik będzie w dobrej kondycji, instalacja gazowa sprawna to jeżdząc truckiem na pusto spalanie mogłoby się zaczynać od 12l po mieście.
Moja argenta , pomimo że ma około 250 tyś przelotu pali zależnie od jakości zatankowanego gazu od 11-14 litrów gazu na 100 km po mieście. Przeważnie kierują tym autem 3 osoby ( oczywiście na zmianę ) , każda o innym stylu jazdy. Przy największym deptaniu spalanie było ok 16 l gazu zarówno w mieście jak i w trasie, ale i tak trzeba było sie bardzo oto postarać.
Dziwię się że niektórym 2.0 pali ok 20 l gazu. Według mnie są 3 rzeczy wpływające na takie ogromne spalanie: silnik o nienajlepszej kondycji, żle wyregulowana instalacja gazowa, żle dobrane palniki/lub/ i / parownik, nienajlepszy styl jazdy - złe wykorzystywanie charakterystyki tych silników. Ale o tym było już pisane wiele razy.

hm, fiat palil mi ok 12-13l lpg a poldek na wtrysku 10-12l po miescie w korkach... na trasie oba schodzily do 8-9l... ale o dohc to nie wiem...

2.0 DOHC DU Nubira kombi (waga:1350 kg) - trasa spokojna jazda 9l/100 LPG, trasa szybsza jazda 10l/100 LPG misto -- od 13 do 16 L/100 LPG czyli prawie tak samo jak polonez 1.6 OHV.

Koledzy co pisali 20L troche mnie postraszyli. Właśnie składam 2.0DOHC po kapitalce i jak przy w miare normalnej jeździe do szkoły spali mi 14-15L to bedę zadowolony, na pewno będę jechał sprawniej niż 1500 (tu ciągle noga na gazie, efekty jazdy kiepskie, a spalanie od 12 do 16L).
Gaz jest, ale wpierw będzie trzeba dobrze dotrzeć silnik na benzynie a ta zaraz będzię po 5zł za litr Będzie bolało

Cytat:
2005-06-30 08:44:55, tom_stm pisze:
Dziwię się że niektórym 2.0 pali ok 20 l gazu. Według mnie są 3 rzeczy wpływające na takie ogromne spalanie: silnik o nienajlepszej kondycji, żle wyregulowana instalacja gazowa, żle dobrane palniki/lub/ i / parownik, nienajlepszy styl jazdy - złe wykorzystywanie charakterystyki tych silników.

Nie czytasz dokladnie...Wyjasnilem, czemu takie spalanie przeciez i nie jest to zadna z podanych przez Ciebie przyczyn. Moge powiedziec, ze przyczynami u mnie jest zaplon ustawiany na sluch i dolot sklecony tak, zeby sie trzymal, nie podlaczona odma w obudowe filtra id 132 wsadzony filtr ze 125 (nizszy i jakby lekko mniejszy). Reduktor jest BRC pobierajacy podcisnienie osobnym przewodem, mikser palnikowy, wiec instalka OK (choc podobno lepsze sa te biorace podcisnienie z miksera). Zaniedlugo i tak zakladam wtrysk, wiec dolot bedzie nowy, sprawny i szczelny i skoncza sie problemy ze spalaniem. A co do pisania ile pala tutaj inne DOHC czy OHV to chyba nie ma sensu...

moj 2.0 dohc w polonezie pali:

w miescie przy delikatnej nozce to okolo 14
ale prosze pamietac ze to miasto to Warszawa i tutaj nalezy przeliczac spalanie na motogodziny w korkach a nie na kilometry

w trasie:
2 osoby i maxymalnie 120 km/h to okolo 11 l/100 km
2 osoby plus bagaz plus 2 rowry na dachu to 13 l/100 km

w danych techniczynych dotyczacyh 2.0 dohc w 132 z lat 70tych bylo napisane ze:
1) trasa okolo 8 litrow benzyny
2) cykl mieszny okolo 10 litrow benzyny
3) miasto okolo 13 litrow benzyny

tak wiec biorac pod uwage ze sa to dane na benzyne i jak dodamy 15% to wyjdzie na to samo co dane techniczne.

mi 2.0 w DF palił po mieście od 11 do 18 przy czym 18 litrów to spalił mi naprawde przy ostrym katowaniu.
Najczęstsze spalanie jakie miałem to ok. 12.5 l i naprawde nie jest to jakaś powolna jazda.
Na trasie minimalnie udało mi sie zejść do 10 L , a jadąc cały czas pomiędzy 110-130 nie przekraczał 12 L.

PS: takie spalanie miałem do puki nie postanowiłęm troche sam przeregulować instalacji i od tamtej pory spalamie mam po mieście jakieś 3 litry większe niż wtedy.

Cytat:
2005-06-30 18:50:49, Rys1977 pisze:
moj 2.0 dohc w polonezie pali: w miescie przy delikatnej nozce to okolo 14 ale prosze pamietac ze to miasto to Warszawa i tutaj nalezy przeliczac spalanie na motogodziny w korkach a nie na kilometry w trasie: 2 osoby i maxymalnie 120 km/h to okolo 11 l/100 km

to jesteśmy w domu
mnie W-wa to 15(automat) 14-(arga 2.0ie)
trasa 110kmh-10l 4osoby(automat) 9.0 arga (ok 100km/h)

To mnie rozwalilo az tyle pala te silniki???moj pali mniej ale checa.pozdroo.

Cytat:
2005-07-01 23:32:41, will pisze:
To mnie rozwalilo az tyle pala te silniki???moj pali mniej ale checa.pozdroo.

zapraszany do 100-lycy na test drogowy w godzinach szczytu

Cytat:
2005-07-02 22:39:00, automatic pisze:

w Krakowie też sielanki nie mają

Cytat:
2005-07-02 23:22:54, LifeGuard pisze:
w Krakowie też sielanki nie mają

byłem ! da się żyć !!!

Cytat:
2005-07-02 22:39:00, automatic pisze: