MotoNews.pl

Zakup scoupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Mam zamiar kupić moje pierwsze autko. Jest to sprowadzone Scopue z 93 roku, przejechane 157 kkm 1,5 85 KM, elektryczne szyby. lusterka, szyber dach. Sprowadzony w lipcu zeszłego roku. Nie działa opuszczanie jednej szyby. Cena 6500 PLN. Myślicie ze warto. Kolega ma Accenta z 96 roku i chwali. Mówi, ze Aso drogie, ale robili mu tylko coś z tarczami chamólców i klocki wymieniali. Robił też amortyzatory z tyłu bodajże.

Doradzcie czy warto.

pozdrawiam Kion

Witam! Sądząc z opisu to niezy zakup - polecam. Ogólnie rzecz biorąc Hyundaie to niezłe autka. Co do kosztów to raczej nastaw się na warsztaty nieautoryzowane (jest tu taki wątek o polecanych /niepolecanych warsztatach). W niektórych mechanicy pracowali w ASO Hyundaia i znają się na rzeczy. Częsci nie są do Scoupe tragicznie drogie, nawet jest dużo zamienników i mechanicznie dużo pasuje z Pony'ego. Gorzej jest z dostępnością do części karoserii, ale można znaleźć. W przebieg 150 kkm nie ufaj chyba że sprzedający ma książkę serwisową. W razie czego na forum są posiadacze Scoupe, którzy chętnie pomogą (prawda koledzy ?). Jeśli to autko nie było po poważnej kraksie - polecam bo wygląda w miarę nieźle jak na te lata a jeździ całkiem, całkiem.

a na co ma zwrócić uwagę przy zakupie??? czym się mogę ewentualnie targować z sprzedającym?

Z tego co piszesz to wydaje mi sie ze nie 85 KM TYLKO 85 KW czyli 115 KM wyglada ze to silnik z turbo.Po pierwsze przyjrzyj sie silnikowi, zwroc uwage jesli masz taka mozlliwosc czy nie dymi- zwlaszcza przy odpalaniu po dluzszym postoju np.po nocy..Sprawdz koniecznie cisnienie sprezania, reszta to juz jest kwestia wizualna , najwazniejsze zeby sie dobrze prowadzil , po pusczeniu kierownicy tak ok 100 kmh nie nosilo go po drodze,zwroc uwage czy sie nietlucze zawieszenie na dziorach. Najwazniejsze zebys mial dobry silnik. Pozdrawiam.

a jak ma się spalanie w tych silnikach, wydaje mis się ze raczej 85 KM ale możliwe, ze się mylę. Jeśli ktoś może podać, czy jest duża róznica w spalaniu, to proszę o info

Co do mocy to może być 88 KM, Zlociutki ma rację poznasz po otwarciu maski czy ma turbinę (jak jest sprawna poznasz też po osiągach). Co do silnika - jak masz mozliwość odpal na zimno - najlepiej po 12-24 godzinach i zobacz na wydech: wyleci dymek - masz już troche zużyte uszczelniacze zaworowe, sprawdź trakcję, czy równo jedzie (niekoniecznie 100-ką), na prostej ostro zahamuj, jak ściąga to mogą być zapieczone hamulce, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć z II-ki jak zgaśnie to ok, jak pojedzie to słaby ręczny, a jak będzie ślizgał to sprzęgło się będzie kłaniać do wymiany w niedługim czasie. No i tylne błotniki nad kołami - lubi je rdza, obejrzyj czy nie były robione jakieś poprawki. Zajrzyj od spodu pod silnik (nawet klękając bez kanału - tylko poświeć latarką) czy nie ma wycieków z silnika i skrzyni. I UWAZAJ za czysty silnik oznacza że ktoś go niedawno wytarł: duże prawdopodobieństwo że chce ukryć spore wycieki. No i szpary pomiędzy elementami nadwozia (w miarę równe) jak są duże róznice był "przekoszony". Każdy z tych elementów skłania do obniżki ceny (ostatni jak dla mnie wyklucza zakup). P.S. Czasem tekst: "chciałbym pojechać do stacji diagnostycznej na kontrolę" i obserwacja sprzedającego może pokazać że coś jest nie tak z tym autkiem . A co do spalania to zależy od kierowcy ale w trasie mój bierze 6-6,5 l a w mieście <10. NIe wiem jak u innych

[ wiadomość edytowana przez: doqtorek dnia 2005-01-07 23:12:35 ]

Witam!
No to grono Scupiaków nam sie zrobi wieksze(oby)!!!
To Scoupe co opisujesz to jest na Allegro???TuTytuł stronyJest to Scoupe bez turbo!!!
Moim zdaniem ok!Posprawdzaj go dokładnie na stacji diagnostycznej jeśli masz taka mozliwość!
Na allegro są jeszcze inne Scoupe i to nawet wygladajace lepiej, no ale to już twoja decyzja

Aha i sprawdz sobie czy ci nigdzie nie cieknie z dachu,przez uszczelki w szybach najlepiej polewając go sobie woda albo jadąc na myjnie przed zakupem!Ja tego nie zrobiłem i mam teraz problem z cieknacym szyberdachem, ale na wiosne do roboty sie biore i robie...

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-01-08 14:14:21 ]

Hej.
chce zabrac sie za zmiane podświetlenia zegarow w moim scoupe.
Wiece moze jak sie za to zabrac, oraz jakie zarowki/diody tam moga isc/ tzn na jakie napiecie, rodzaj ( w2w? w5w? ) oraz ile sztuk???

SiC|NeSS

no i kupiłem, teraz to już mogę tylko chwalic. Dzis już jest ciemno, jutro go trochę wypieleŋnuję.
Mial stuknięty tylny zderzak, jest zakitowany i powierzchnia 20 cm2 do malowania, ale w grę wchodzi chyba całość. Jest bez turbiny. Mozie i dobrze, bo bym nie ujarzmił lwa. Gość nie wiedział, czy był wymieniany pasek rozrządu.
W ogóle, to powiedzcie, co by się przydało zmienić w samochodzie. Poł roku temu wlał mobile1 syntetic, opony są nowe goodyear. W mechaniźmie spuszczania szyby jest padnieta jakaś tulejka i cięgno - koszt podobno ok 300 PLN. Jest jeszcze mała rdza na tylnim prawym błotnikiem.
Musze wyważyć i sprawdzic koła, bo delikatnie sciąga na prawo. NA oko widziałem, ze jest mało z prawej strony. Jak schodzi ze 120 km bez gazu, to mam małe wibracje na kierownicy - co może być przyczyną?? Nic nie puka ani nie stuka.

PS. Jeszcze jedno: gdy dam do dechy na którymś z biegów, to czuję jakby na chwilę dostawał czkawki, jak mu spuszczę trochę gazu, to wraca do siebie i potem jest mu dobrze. Nie wiem czy to coś poważniejszego, ale to mnien najbardziej nurtuje.
Utargowałem na 6000 PLN

Witam kolejnych posiadaczy Scoupe
Kion myślę że ta cena byla ok ja za swojego tez dalem 6000 . Jak juz Zlociutki wspomnial zwróc uwage czy oleju nie spala . Myślę że wiele odpowiedzi mozesz znalezc w tym wątku
Pozdro